Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Βασικά σημεία ομιλίας Δημήτρη Κωνσταντόπουλου Εισηγητή Κινήματος Αλλαγής, επί ης αρχής του Νομοσχεδίου για την οπαδική βία.

Πριν από μόλις 8 μήνες, ψηφίστηκε ο ν. 4809/2021 της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Υποστήριζε τότε η Κυβέρνηση ότι το νέο πλαίσιο θα θέσει τέλος στην ανομία στους συνδέσμους και θα αντιμετωπίσει την οπαδική βία και το χουλιγκανισμό στη ρίζα του. Αποδείχθηκε ωστόσο, ότι η Κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρωμένο σχέδιο.

Με το Νομοσχέδιο αναστέλλεται η λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων ως τις 31 Ιουλίου και ορίζεται η έδρα τους εντός των γραφείων των ομάδων. Τελικά, αντί να γίνουν έλεγχοι στις Λέσχες, φτάσαμε να κλείνουν αναγκαστικά. Πώς λοιπόν πιστεύει η Κυβέρνηση ότι πλέον οι Λέσχες θα λειτουργήσουν νόμιμα και γιατί δεν εφαρμόστηκαν όσα προέβλεπε ο ν. 4809/2021;

Η οριζόντια επέκταση του ιδιώνυμου αδικήματος άνευ όρων, ενδέχεται να δημιουργήσει κινδύνους για το σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας. Ταυτόχρονα, η υποχρεωτική διάθεση εισιτηρίων διαρκείας στις θύρες των οργανωμένων οπαδών προϋποθέτει ότι και οι έλεγχοι θα είναι πιο αποτελεσματικοί. Να διασφαλίζεται δηλαδή η ταυτοπροσωπία ανάμεσα στον φίλαθλο και στον κάτοχο του εισιτηρίου.

Οι αλλαγές που φέρνει η Κυβέρνηση αποκαλύπτουν τη θέλησή της για δημιουργία ενός ακόμα πιο αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, που θα τιμωρεί τους παραβάτες. Δυστυχώς όμως, τα νέα αυτά μέτρα παραμένουν αποσπασματικά και πολύ φοβάμαι ότι θα αποδειχθούν και μη αποτελεσματικά. Δεν γίνεται κάθε φορά που συμβαίνει ένα τραγικό γεγονός, η απάντηση της Πολιτείας να είναι απλά η αυστηροποίηση. Το ζήτημα είναι πώς εφαρμόζεται ο Νόμος και πώς αποτρέπονται οι εγκληματικές ενέργειες. Η αυστηροποίηση της νομοθεσίας δεν αρκεί.

Η οπαδική βία είναι ένα ζήτημα σύνθετο. Η Κυβέρνηση επιμένει να την αντιμετωπίζει ως θέμα αμιγώς αθλητικό, παραβλέποντας τη διαπλοκή των βίαιων χούλιγκανς με το οργανωμένο έγκλημα. Θα πρέπει να δούμε πώς οριοθετείται η αθλητική βία έναντι της γενικής βίας. Και πώς συνδέεται με τη βία στο σχολείο, στο σπίτι, στην κοινωνία. Να εστιάσουμε επιτέλους στην πρόληψη κι όχι απλά στην καταστολή με διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων: Της Πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ιδιωτικών φορέων, των ομάδων, των φιλάθλων. Είναι θέμα παιδείας το πρόταγμα του αθλητικού ιδεώδους.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Όλοι οι Έλληνες πρέπει να πρωτοστατήσουμε σε ένα μεγάλο ρεύμα συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό»Τοποθέτηση Κώστα Σκανδαλίδη επί της πρότασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το "Μέρα25" στο ν/σ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών