Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία Ομιλίας Δημήτρη Κωνσταντόπουλου Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας & Υπεύθυνου Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής

Για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας

  • Ο σημερινός προϋπολογισμός είναι ένας αδύναμος διαχειριστικός προϋπολογισμός. Δεν δίνει όραμα και προοπτική για ανάπτυξη. Δεν δημιουργεί ένα περιβάλλον ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις. Δεν δίνει λύσεις στις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας.  Δεν δίνει λύση στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.
  • Όλους αυτούς τους μήνες δόθηκε σε ορισμένους μόνο προνομιακή πρόσβαση σε ρευστότητα μέσω του τραπεζικού συστήματος, τη στιγμή που η πλειονότητα «πνίγεται» από τις συσσωρευμένες οφειλές και τους ασφυκτικούς όρους δανειοδότησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό είχαν μόνο 30.000 επιχειρήσεις από τα 830.000 ενεργά επιχειρηματικά ΑΦΜ. Το αποτέλεσμα οι μικρές επιχειρήσεις να οδηγούνται σε αφανισμό μένοντας εκτός τραπεζικού δανεισμού και εκτός πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Τα κόκκινα δάνεια είναι βρόγχος στα νοικοκυριά. Αναποτελεσματικό αποδείχθηκε το σχέδιο Ηρακλής. Από αυτό το βήμα, εδώ και 4 χρόνια, πρότεινα και προτείνω να ακολουθήσουμε το δρόμο που χάραξε η Κύπρος και συγκεκριμένα, να προηγηθούν οι δανειολήπτες των ξένων funds.

Για την ακρίβεια

Στην Ελλάδα η μεσαία τάξη ζει με την ανάμνηση του εαυτού της, ενώ, ταυτοχρόνως, βάλλεται συνεχώς από τη φορολογία και την ακρίβεια. Ο πληθωρισμός του 4,8% μεταφράζεται σε αυξήσεις 17,8% στα κόστη στέγασης, λόγω της αύξησης των τιμών στο φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό, πετρέλαιο θέρμανσης. Αυξήσεις 9,2 % στα κόστη μεταφοράς, λόγω αύξησης των τιμών στα καύσιμα. Αυξήσεις 3,8% στα κόστη διατροφής και ένδυσης, λόγω της αύξησης στα βασικά είδη διατροφής και είδη πρώτης ανάγκης. Το κύμα ακρίβειας θα πλήξει την ποιότητα ζωής των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων με χαμηλότερα εισοδήματα.

Για την έμμεση φορολογία

Η μεγάλη έμμεση φορολογία υποδηλώνει άδικο φορολογικό σύστημα. Σε τρεις διαδοχικούς προϋπολογισμούς της Νέας Δημοκρατίας προκρίνεται η έμμεση φορολογία σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Πλούσιοι και φτωχοί επιβαρύνονται με το ίδιο ποσοστό φόρου. Η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» στις απώλειες από ΦΠΑ που υπολογίζονται σε 5,3 δις ευρώ, φορολογεί προνομιακά τα μπόνους στα μερίσματα και τις δωρεές έως 800.000, θα έλεγα, φερόμενη ως «φιλοεπενδυτική» τη στιγμή που οι επενδύσεις δεν προωθούνται ουσιαστικά.

Για την κατάσταση στον χώρο του αθλητισμού.

Οι επιχορηγήσεις από τη φορολόγηση των κερδών του στοιχήματος, δεν έχουν φτάσει μέχρι σήμερα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ο αθλητισμός μένει εκτός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Απουσιάζουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, την ψηφιακή αναβάθμιση των αθλητικών φορέων, την έμπρακτη στήριξη των αθλητών μας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Χαρά Κεφαλίδου: «Ο Προϋπολογισμός του 2022 αποπνέει μία αναιτιολόγητη αισιοδοξία για λίγους»Ανδρέας Λοβέρδος: «Τα "πρέπει" στα οποία δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται η κυβέρνηση είναι πολλά»