Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Βασικά σημεία ομιλίας Δημήτρη Κωνστατόπουλου, Βουλευτή Αιτωλοακαρανίας, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τον ΕΦΚΑ

Η απαξίωση με την οποία η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει τον ΕΦΚΑ αντικατοπτρίζει την απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζει τον Δημόσιο Τομέα και τη Δημόσια Διοίκηση.

Επικαλείται την αξιοκρατία, αλλά οι Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές του ΕΦΚΑ δύνανται να είναι και ιδιώτες και επιλέγονται από μια τριμελή επιτροπή που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας κι αυτό κατά παρέκκλιση του Συντάγματος και της κείμενης νομοθεσίας. Επικαλείται τη λογοδοσία, αλλά καταργεί τη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Πειθαρχικά Συμβούλια, αφήνοντας υπόνοιες γενικευμένης ανομίας.

Επικαλείται την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά υπονομεύει εδώ και 2,5 χρόνια με κάθε τρόπο τον δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.
Συστήνει Ανώνυμη Εταιρεία και μεταφέρει σ’ αυτή όλη την ακίνητη περιουσία του e-ΕΦΚΑ, που αποτελεί την έμμεση εγγύηση των συντάξεων με μοναδικομέτοχος τον e-ΕΦΚΑ, χωρίς όμως δυνατότητα παρέμβασης ή ελέγχου των αποφάσεων του ΔΣ, το οποίο θα διορίζεται απευθείας από τον υπουργό. Δηλαδή, ο μόχθος χιλιάδων ασφαλισμένων, η έμμεση εγγύηση των συντάξεων, να μπορεί να γίνει βορά ιδιωτικών συμφερόντων, επιχειρηματικών ομίλων ή μεγαλοξενοδόχων.
Η κυβέρνηση βαφτίζει την κομματικοποίηση νευραλγικών θέσεων του ΕΦΚΑ εκσυγχρονισμό και νίπτει τα χείρας της, ως Πόντιος Πιλάτος. Μεταθέτει την δική της ευθύνη για την κακοδιοίκηση στους δημοσίους υπαλλήλους, στοχοποιώντας τους για αναποτελεσματικότητα.

Εκεί που το κράτος θα έπρεπε να γίνει επιτελικό και ουδέτερο, διογκώνεται και κομματικοποιείται. Εκεί που η γραφειοκρατία θα έπρεπε να εξαλειφθεί, θριαμβεύει.
Το μεγάλο στοίχημα όμως, των επόμενων δεκαετιών, είναι η καλή διακυβέρνηση που θα διασφαλίζει στους πολίτες ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής. Και καλή διακυβέρνηση σημαίνει ένα αξιόπιστο επιτυχημένο κράτος, κράτος μέριμνας, κράτος κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, που μπορεί να συλλέξει φόρους, να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και να κερδίζει τον σεβασμό των πολιτών.
Η καλή διακυβέρνηση προϋποθέτει βελτίωση του μάνατζμεντ, όχι όμως μέσω της αμφισβήτησης και εν τέλει απαξίωσης της Δημόσιας Διοίκησης. Όχι μέσω της επέκτασης ενός σώματος κομματικών μετακλητών υπαλλήλων εντός διοικητικής ιεραρχίας. Αυτό αποτελεί και έμμεση προσβολή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, που έχει ως αποστολή την εκπαίδευση ενός σώματος εξειδικευμένων επιτελικών στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση.

Κι αν για τη Νέα Δημοκρατία έννοιες όπως η παραγωγικότητα, αξιοκρατία, η αποδοτικότητα και η ανταγωνιστικότητα είναι προνόμια του ιδιωτικού τομέα, εμείς, το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, σας υπενθυμίζουμε ότι για το ΠΑΣΟΚ του ΑΣΕΠ, της Διαύγειας, της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, του ΑΜΚΑ και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, οι παραπάνω έννοιες μαζί με τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την κοινωνική λογοδοσία είναι το πλαίσιο αρχών πάνω στο οποίο εργαστήκαμε επί δεκαετίες, για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Τόνια Αντωνίου: «Αντί η ΝΔ να αντιδρά νευρικά όταν καταψηφίζουμε απαράδεκτα νομοθετήματα, έχει την ευκαιρία να τα αποσύρει»Χαρά Κεφαλίδου: «Δράσεις για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας»