Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ζήσαμε το ίδιο έργο, τους δύο μονομάχους του μικρού δικομματισμού να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Κάθε φορά η ίδια εικόνα. Μακρόσυρτες ομιλίες, ατέρμονοι διάλογοι, προσωπικές αντεγκλήσεις και επιστράτευση επιχειρημάτων από το χθες.

Εγώ θέλω σήμερα να απαντήσω κυρίως στον κύριο Πρωθυπουργό γι’ αυτά που ακούσαμε το πρωί. Εκλογές. Ποιος διακινεί τα σενάρια; Κοροϊδευόμαστε; Συγκεκριμένες version του νέου εκλογικού νόμου στα φιλοκυβερνητικά μέσα συντηρούνται ακόμα και σήμερα. Όταν χθες ζήτησα από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών να διαψεύσει το σχεδιασμό εναλλακτικών σεναρίων, εκείνος δια της σιωπής του τα επιβεβαίωσε. Αυτή είναι υπόθεση που αφορά την Κυβέρνηση. Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός ακολουθεί μια πολιτική «ρίχνω άδεια για να πιάσω γεμάτα» κι όταν με συμφέρει θα κάνω εκλογές. Δεν έχει καμία θεσμική, αν θέλετε, ευαισθησία σε ό,τι αφορά την εκλογολογία.

Δεύτερον. Προσπάθησε ο Πρωθυπουργός να στοιχειοθετήσει ιδεολογικά και πολιτικά τον κεϊνσιανισμό, ένα κράμα φιλελευθερισμού και κεϊνσιανισμού. Δεν αρνήθηκε κανείς το ύψος της επεκτατικής πολιτικής στη διάθεση των πόρων. Εμείς πρώτοι το αναγνωρίσαμε και είπαμε ότι είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Πού πήγαν οι πόροι; Πήγαν σε οριζόντιες παροχές, σε άδικες κατανομές.

Μήπως θυμάστε το 1981 πώς έγινε η ανακατανομή, πόσο ανέβηκε ο κατώτατος μισθός, πώς υιοθετήθηκε η σύνταξη και για την αγρότισσα, πώς οι περισσότεροι πόροι του κοινωνικού κράτους πήγαν στην ίδρυση του ΕΣΥ; Τι σχέση έχει αυτή η κατανομή των πόρων μιας επεκτατικής πολιτικής με αυτή που κάνει σήμερα ο κύριος Πρωθυπουργός;

Ο Κέϊνς δεν διατύπωσε τη θεωρία του για το συμφέρον των λίγων, των πλουτοκρατών ούτε ζήτησε ποτέ χαρισματικές πράξεις για τους έχοντες και κατέχοντες. Εννοούσε τη δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου στη βάση μιας σοσιαλδημοκρατικής θεωρίας και πράξης. Ε, όχι και σοσιαλδημοκράτης ο κ. Μητσοτάκης! Πάει πάρα πολύ να οικειοποιηθεί και αυτόν τον ρόλο.

Τρίτον, για το δίκαιο της κατανομής των πόρων. Ο Πρωθυπουργός έδωσε παραδείγματα μείωσης του ΕΝΦΙΑ όλα σε ακίνητα κάτω των 250.000. Δώστε μας μια εικονική εκκαθάριση ενός ΑΦΜ με περιουσία άνω του 1 εκατομμυρίου. Σας ενημερώνουμε –γιατί το κάναμε το γύμνασμα- θα έχει μείωση πάνω από 50%, ενώ ο φτωχός με μέσο όρο 10%. Άρα, ποιος ωφελείται από τη μείωση των 250 εκατομμυρίων ή όσο τελικά είναι, γιατί τίποτα δεν είναι σίγουρο; Και μας ζητάτε να ψηφίσουμε τον συμπληρωματικό φόρο. Δεν θα τον ψηφίσουμε.

Τέταρτον. Στο κυνήγι της αισχροκέρδειας, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα εξετάσει τις περιπτώσεις υπερκερδών η ΡΑΕ και θα επιστρέψουν το 90%. Λεονταρισμός. Τα υπερκέρδη ελέγχονται εκεί που παράγονται και διαφεύγουν τους ελέγχους. Μιλά από θέση ασφάλειας, καθώς επιχειρηματολογούσε για την τιμή που φεύγει από την πηγή-πηγή, δηλαδή από εκεί που έρχεται πρώτη φορά το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, που πραγματικά είναι πάρα πολύ αυξημένη. Προφανώς, όμως, οι ισολογισμοί των εταιρειών κάτι θα έχουν να δείξουν, τα οποία δεν νομίζω ότι θα οδηγήσουν το 90% να γυρίσει στο κράτος ως φορολογία. Και νομίζω ότι στον λεονταρισμό αυτό, δυστυχώς, υπέκυψε και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Πέμπτο. Παρουσίασε στοιχεία η Τράπεζα της Ελλάδος για αύξηση στις τιμές των ακινήτων πάνω από 10%. Τι επιπτώσεις θα έχει στο ενοίκιο στη στέγαση των νέων ζευγαριών; Πώς θα επιδράσει η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στην υπερσυγκέντρωση ακίνητης περιουσίας και στην εκτίναξη των ενοικίων;

Έκτο. Σας δώσαμε τη δυνατότητα με την τροπολογία που καταθέσαμε να διασώσετε την παραδοσιακή ονομασία τσίπουρο-τσικουδιά. Τίποτε δεν σας εμποδίζει να την αποδεχτείτε. Ξέροντας το πρόβλημα, σκόπιμα ο Πρωθυπουργός το αποσιώπησε στην τοποθέτησή του, παρ’ ότι κράτησε μια ολόκληρη ώρα και ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη Βουλή των Ελλήνων σε όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής. Σας εμποδίζουν εμφανώς τα συμβαίνοντα που εξυπηρετείτε. Προσπαθείτε με κάθε τρόπο να μας αποδείξετε πού ακριβώς στοχεύετε και τι θέλετε να κάνετε.

Επόμενο σημείο. Προσπαθεί συνεχώς ο Πρωθυπουργός να οικειοποιηθεί το Ταμείο Ανάπτυξης. Το έκανε και σήμερα. Ακολούθησε τις πρωτοβουλίες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα, όμως, δεν είναι αυτό, γιατί είναι προφανές. Το θέμα είναι ποιος αποφασίζει πού πάνε οι πόροι, ποιος διασφαλίζει τον έλεγχο στην κατανομή τους. Και σήμερα φέρνετε άλλη μια τροπολογία που δημιουργεί κλειστό σύστημα διανομής πόρων σε μετακλητούς και σε συμβούλους. Γι’ αυτό καταψηφίζουμε τη σχετική τροπολογία που αποτελεί συνέχεια της αδιαφανούς πολιτικής σας.

Και τέλος, έχω κρίνει ανεπαρκή, καθυστερημένα και με αποκλεισμούς ανέργων ή και χαμηλόμισθων τα μέτρα που και σήμερα φέρατε. Προφανώς, και αύξηση 1 ευρώ στους αδύναμους συμπολίτες μας θα το ψηφίσουμε -το ψηφίζουμε, άλλωστε, πάντοτε αυτό- γιατί όσο μικρή και να είναι η ανακούφιση, είναι αναγκαίο γι’ αυτούς.

Δεν αναιρείτε, όμως, την εικόνα. Ξέρετε ποια είναι αυτή; Θα σας το πω μ’ ένα παράδειγμα που έζησα πρόσφατα. Πήγα τις τελευταίες μέρες, δυστυχώς, σε τέσσερα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, στο «Σωτηρία», στο «Γενικό Κρατικό», στον «Ευαγγελισμό», στο «Ιπποκράτειο», σε ώρες αιχμής και συνάντησα ένα κομφούζιο, την εικόνα μιας ζούγκλας, όπου μερικοί ήρωες τρέχανε με τα φορεία ανάμεσα στο covid  και στο μη covid μέσα στους διαδρόμους των νοσοκομείων. Κι όταν ρώτησα έναν από αυτούς πόσα λεφτά παίρνεις, ρε αδερφέ, μου είπε: «Έπαιρνα 1000 ευρώ και τώρα παίρνω 700». Κι εσείς επί τρία χρόνια αρνείστε να εντάξετε στα βαρέα και ανθυγιεινά το νοσηλευτικό προσωπικό. Κρίμα, δυστυχώς. Κρίμα.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Μιχάλης Κατρίνης: «Λάθος οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ στη μεγάλη ακίνητη περιουσία τη στιγμή που η ακρίβεια διαβρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις»Άμεση κοινοβουλευτική παρέμβαση για το εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο της Ελληνικής Τεχνολογίας Εκρηκτικών στα Γρεβενά: ενδελεχής έρευνα και καταλογισμός ευθυνών