Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Εισήγηση του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Για την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής»

Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας (Υπεγράφη 19/10/2021) για την υλοποίηση έργων υποδομής, που σκοπούν στην ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, είναι πολύ σημαντικό μήνυμα.

Μια υπενθύμιση των θερμών σχέσεων και της σταθερής αλληλεγγύης ανάμεσα στην Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία.

Ανάμεσα στα αδέρφια – τους Έλληνες και τους Κύπριους.

Οι Κύπριοι έρχονται να συνδράμουν με την κίνηση τους αυτή στην επούλωση μιας βαθιάς πληγής της Ελλάδας, στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας την ώρα που η ΕΕ ακόμη δεν έχει κατακτήσει το ρόλο της, για αλληλεγγύη στις χώρες που πλήττονται από φυσικές και άλλες καταστροφές. 

Μιας πληγής που μετριέται πρωτίστως στις 103 ανθρώπινες ψυχές που χάθηκαν, στους δεκάδες τραυματίες και αναπήρους, την απώλεια πολλών κατοικιών και ιδιωτικών περιουσιών αλλά και την  μεγάλη οικολογική καταστροφή που άφησε πίσω της η πυρκαγιά αλλά και η κρατική ολιγωρία.

Και φυσικά εμείς υποδεχόμαστε με χαρά αυτή την προσφορά αλληλεγγύης και την υπενθύμιση της αδερφοσύνης των λαών μας.

Ωστόσο έχουμε πολλά ερωτήματα που τα θέτουμε προς την κατεύθυνση αποκλειστικά της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας ως  συνυπογράφουσας του Μνημονίου.

Και αναμένουμε τις απαντήσεις της γιατί δεν έδωσε κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις.

Τα έργα και οι ημέρες της Κυβέρνησης δεν εμπνέουν εμπιστοσύνης και απαιτείται ενδελεχής έλεγχος.

Δεν περιμέναμε και δεν μπορούσε το Μνημόνιο να είναι τόσο εξειδικευμένο.

Αλλά με την εισηγητική έκθεση και την  έκθεση συνεπειών του νομοσχεδίου θα μπορούσατε να έχετε παρουσιάσει στοιχεία και προβλεπόμενες διαδικασίες.

Κατ’ αρχάς για ποια έκταση ακριβώς μιλάμε;

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας γίνεται λόγος για περιοχή που περιλαμβάνει ακίνητο του Δήμου Ραφήνας.

Προβλέπει όμως και ιδιωτική γη που θα περιέλθει στο Δήμο όπως αναφέρεται, ως «εισφορά γης συνεπεία πολεοδομικού σχεδιασμού».

Αυτό όμως προϋποθέτει ή την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο ή τον αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης.

Θέλουμε να μας πείτε τί από τα δύο έχει η θα συμβεί;

Στη σύμβαση προβλέπονται ότι η «διαγωνιστική διαδικασία και για τα δύο έργα» θα διενεργηθεί από το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θα έχουμε μια διαγωνιστική διαδικασία και για τα δύο ή μια διαγωνιστική για το κάθε έργο;

Όπως και να έχει θέλουμε να πιστεύουμε και να το ακούσουμε και από  εσάς ρητά ότι μιλάτε για διενέργεια διεθνών διαγωνισμών.

Επιπλέον να μας εγγυηθείτε  ότι δεν πρόκειται να κατατμηθεί το έργο ώστε να διενεργηθεί διαγωνισμός μόνο για το ποσό που θα δώσει η Ελληνική Κυβέρνηση (και όχι για το ποσό των δωρεών).

Επίσης υπάρχει και μια ομιχλώδης κατάσταση τελικά σχετικά με το κόστος.

Ενώ στη σύμβαση αναφέρεται ότι οι ενέργειες θα καλυφθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία, στην πορεία γίνεται λόγος για κάλυψη του ποσού που τελικά θα απαιτηθεί (αν ξεπεράσει το ποσό της δωρεάς) από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Το δε ποσό αυτό, στη σύμβαση εκτιμάται στα 12 εκατ. € (περίπου 1 παραπάνω από τη δωρεά) χωρίς να προσμετράται το κόστος έκδοσης αδειών.

Η έκθεση του ΓΛΚ δεν το συγκεκριμενοποιεί και αναφέρει για άλλη μια φορά «δαπάνη που θα εξαρτηθεί από πραγματικά γεγονότα», γεγονός που μας προβληματίζει τελικά για το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων.

Μπορείτε να μας δώσετε τελικά μια ρεαλιστική εκτίμηση για την εθνική συμμετοχή. Θα είναι 1 εκ. ή παραπάνω;

Στο κείμενο αναφέρονται και κάποιες μελέτες ως προς το κόστος. Μπορείτε να μας πείτε τι προβλέπουν τελικά αυτές;

Αλλά θέλουμε και κάποιες απαντήσεις ως προς το αντικείμενο.

Σε μία τόσο επιβαρυμένη περιοχή όπως η Ανατολική Αττική η οποία χρήζει ανασυγκρότησης και αναβάθμισης, η απάντηση-πρόταση της Κυβέρνησης σε μία δωρεά οικονομικής φύσεως είναι η ανέγερση συγκροτήματος συνολικού εμβαδού 7.840 τμ και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί κάνατε αυτήν την επιλογή;

Γιατί για παράδειγμα δεν επιλέγετε την επισκευή ή ανέγερση των ίδιων των κατοικιών των πυρόπληκτων;

Ή διαφορετικά για λόγους συμβολισμού αλλά και ουσίας (εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί τα σχετικά πολεοδομικά σχέδια) να υπάρξει άλλου τύπου αξιοποίηση μίας χρηματικής δωρεάς όπως πχ  δημιουργία δημόσιου κοινόχρηστου χώρου και πρασίνου.

Γιατί τελικά πήρατε αυτήν την απόφαση;

Τέλος, με αφορμή την παρουσία του αρμόδιου Υπουργού θέλουμε μια σοβαρή ενημέρωση με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού, χωροταξικού και ρυμοτομικού σχεδίου στις δημοτικές κοινότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας.

Σε τί φάση βρίσκεται το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής;

Έχει εγκριθεί από το ΣτΕ ή έστω έχει διαβιβαστεί;

Σε τί φάση βρίσκεται το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο που αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσουν οι κάτοικοι να ξαναχτίσουν τις κατοικίες τους;

Έχει ολοκληρωθεί, ώστε να ξεκινήσει η έκδοση των σχετικών οικοδομικών αδειών;

Ο αρμόδιος Υπουργός κος Ταγαράς το περασμένο καλοκαίρι είχε ανακοινώσει ότι η ολοκλήρωσή του προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο του 2021.

Γιατί δεν επιτεύχθηκε το εν λόγω χρονοδιάγραμμα;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Εμείς καλωσορίζουμε το δώρο των αδερφών μας Κυπρίων.

Αλλά ρωτάμε την Κυβέρνηση, αν το Επιτελικό κράτος, που έχει συνηθίσει σε χαμηλές και αρνητικές επιδόσεις, είναι πραγματικά έτοιμη να το αξιοποιήσει αποτελεσματικά.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Βασίλης Κεγκέρογλου: «Η Κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τα εξωγενή αίτια των αυξήσεων»Γιώργος Μουλκιώτης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διαθέτει κοινωνική ατζέντα για τους ομήρους της ακρίβειας, εργαζόμενους και συνταξιούχους»