Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για τον ΕΦΚΑ

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ που επαίρεται για μεταρρυθμίσεις, δεν προχωρά ούτε καν σε ρυθμίσεις.
Μετά την παρέλευση των μνημονίων και με τις δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται η μια μετά την άλλη η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στην θεσμική αποκατάσταση στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και τις σχέσεις εργασίας προωθεί πολιτικές απορρύθμισης σε κρίσιμους τομείς, που ωφελούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Αντί να εξετάσει, την επαναφορά μιας μορφής ΕΚΑΣ για τους μικροσυνταξιούχους που πένονται, την θεσμική επαναφορά των δώρων ως δικαίωμα των συνταξιούχων και όχι ως φιλανθρωπία πελατειακής αντίληψης όποτε δεν πάνε καλά οι δημοσκοπήσεις, την αποκατάσταση των ομογενών με δίκαιες προϋποθέσεις για συντάξεις και επιδόματα ανασφάλιστων.
Είναι γεγονός ότι η ΝΔ επί όλων των προέδρων της και Πρωθυπουργών έχει στη διάθεσή του, ορισμένους ανθρώπους ειδικών αποστολών που μετατίθενται σε διάφορα Υπουργεία για να φέρουν σε πέρας συγκεκριμένες αποστολές.
Να κάνουν την βρώμικη δουλειά.
Από την Ολυμπιακή επί Καραμανλή που πληρώνουμε ακόμη τα σπασμένα, μέχρι την ΔΕΗ και τα δώρα στους μεγάλους της ενέργειας με την δήθεν απολιγνιτοποίηση, τη ΛΑΡΚΟ με την μείωση της παραγωγικής βάσης και τα ανεκμετάλλευτα μεταλλεύματα, τις εργασιακές σχέσεις της ομηρίας των εργαζομένων και τώρα τον ΕΦΚΑ.
Σημειώνω βέβαια ότι πουθενά δεν ολοκληρώνει τη δουλειά, αλλά τα σπασμένα πληρώνουν άλλοι.
Με τη μέθοδο Χατζηδάκη τόσο το δημόσιο όσο και ο πολίτης πληρώνουν τεράστια κόστη.
Η μέθοδος, συνειδητή έλλειψη σχεδίου, οργανωμένη συσσώρευση προβλημάτων, απαξίωση φορέα και ενοχοποίηση εργαζομένων.
Μόνο που όποιος σηκώνει το δάχτυλο και δείχνει τους εργαζόμενους, μιλά απαξιωτικά για τους εργαζόμενους ή αποφασίζει εις βάρος της ζωής τους ή ακόμη και όταν προτείνει πράγματα εις βάρος τους, πρώτα πρέπει να μας καταθέτει στα πρακτικά της Βουλής τα ένσημα που έχει δουλέψει πριν να γίνει πολιτικός και εξουσία.
Αλλιώς είναι καλύτερα για αυτόν η σιωπή.
Αύριο, εφόσον οι εκλογές δε σταματήσουν τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Υπουργός πάει για το Εσωτερικών ή μάλλον για το Υγείας.
Το νομοσχέδιο αυτό, δεν αφορά βέβαια μόνο τον ΕΦΚΑ και την υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης με το δήθεν εκσυγχρονισμό του φορέα.
Είναι ο πρόδρομος για όλο το Δημόσιο.
Το νομοσχέδιο καταφεύγει σε απαράδεκτη προπαγάνδα και κάλπικες υποσχέσεις.
Και θα μου πουν οι καλοπροαίρετοι.
Καλά στον ΕΦΚΑ λειτουργούν όλα καλά.
Όχι βεβαίως και για αυτό έχει ευθύνη και η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά οι επιλογές Χατζηδάκη είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τι χρειάζεται.
Ο κ. Χατζηδάκης είναι ένα χρόνο υπουργός και αντί να ολοκληρώσει τη μετέωρη μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ διορθώνοντας τα λάθη Κατρούγκαλου και Βρούτση, τα αξιοποιεί, αφού δεν έχει τα αφήσει απλά να οξυνθούν αλλά τροφοδοτεί τη συσσώρευση τους, για να εφαρμόσει το γνωστό πλέον καρμπόν σχέδιο του και να το παρουσιάσει και ως ανάγκη.
Δεν έχει στρατιώτες και προσλαμβάνει ακριβοπληρωμένους ιδιώτες που τους ντύνει στρατηγούς.
Υπόσχεται στους πολίτες ότι θα απαλλαγούν από την ταλαιπωρία.
Χρησιμοποιεί χαλκευμένα στοιχεία διότι το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων το καλοκαίρι του 2019 ήταν περίπου 200.000 και το Σεπτέμβριο του 2021 ήταν 276.940 (152.479 κύριες + 124.461 επικουρικές) και όχι 120.00 όπως ισχυρίζεται.
Αν επιμείνει στα μαϊμού στοιχεία τότε να δεχθεί μια διακομματική επιτροπή να εξετάσει τα στοιχεία στον ΕΦΚΑ.
Οι εκκρεμείς συντάξεις επί ΝΔ αφού ξεπέρασαν και τον απαράδεκτο αριθμό εκκρεμών συντάξεων επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τώρα αρχίζει και μειώνεται ο αριθμός τους.
Ποιο είναι όμως το κόλπο grosso;
Οι ιδιώτες λογιστές και δικηγόροι αναλαμβάνουν την έκδοση των μονοταμειακών συντάξεων που είναι εύκολη και σύντομη η διαδικασία έκδοσής τους.
Στον ΕΦΚΑ μένει η έκδοση των συντάξεων με διαδοχική και πολυταμειακή ασφάλιση που είναι δύσκολη, χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία.
Το επόμενο βήμα του κ. Χατζηδάκη θα είναι να πιστώσει στους ιδιώτες την όποια μείωση των εκκρεμών συντάξεων και να συγκρίνει το πόσες αλλά όχι το ποιες, προκειμένου να αποδείξει πόσο ανίκανο είναι το Δημόσιο και να απαξιώσει τελείως τον οργανισμό.
Κανείς ιδιώτης δεν μπορεί να εκδώσει τις δύσκολες περιπτώσεις των διαδοχικών συντάξεων.

Αλλά ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας και να αποδεχτούμε ότι πράγματι χρειάζεται να προχωρήσουμε σε ορισμό προσώπων ακόμη και ιδιωτών σε κρίσιμα πόστα του ΕΦΚΑ, προκειμένου να αποδώσει ο οργανισμός.
Γιατί τουλάχιστον δεν εφαρμόζετε ένα σύστημα αξιολόγησης από ανεξάρτητο Οργανισμό όπως ο ΑΣΕΠ.
Γιατί δεν ξεκινάτε από τα πάνω, από το κεφάλι;
Προδιαγραφές, κριτήρια, προσόντα και προκήρυξη με OPEN GOV
για τον Διοικητή, τους Υποδιοικητές.
Είστε ένα χρόνο υπουργός εργασίας και αποτύχατε να κάνετε κάτι καλό και αναγκαίο για τον ΕΦΚΑ.
Προσωπικά, σας παρέδωσα την επιστημονική μελέτη που εκπόνησα με τίτλο η ΜΕΤΕΩΡΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΦΚΑ στην οποία προσδιορίζονται με σαφήνεια τα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ΕΦΚΑ.
1.Απαιτείται άμεση σύνταξη και έκδοση Ενιαίων Κανονισμών Ασφάλισης και Παροχών Καμία λειτουργική ενοποίηση δεν έχει γίνει, 6 χρόνια μετά τον νόμο Κατρούγκαλου και τον δήθεν ενιαίο ΕΦΚΑ. Δεν κάνατε τίποτε
2.Απαιτείται πλήρης μηχανογράφηση του Φορέα, ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού και αντικατάσταση του παρωχημένου τεχνολογικού εξοπλισμού.
Δεν φτιάξατε ούτε μια απλή μηχανογραφική εφαρμογή για το συνυπολογισμό στη σύνταξη του παράλληλου χρόνου ασφάλισης με αποτέλεσμα 600.000 χιλιάδες συντάξεις να επανυπολογιστούν λανθασμένα.
Η καθυστέρηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό έχει κόστος τόσο στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και στην ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας. 3.Απαιτείται στελέχωση, εκπαίδευση και αξιοκρατία. Δε λύνονται όλα με τα γαλάζια παιδιά και τις ρουσφετολογικές τοποθετήσεις.
Η αντιμετώπιση των σοβαρών ελλειμμάτων, προϋποθέτει πολιτική βούληση και διαχειριστική ικανότητα, που δε διαθέτετε διότι η πολιτική σας χαρακτηρίζεται από πελατειακή λογική, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, αναποτελεσματικότητα και υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος και του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.
Δυστυχώς, με τις επιλογές Κυβέρνησης και Χατζηδάκη εξυπηρετούνται, ημέτεροι που θα χρυσοπληρώνονται και ιδιωτικά συμφέροντα αρπαγής της περιουσίας του ΕΦΚΑ αλλά οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να βιώνουν την ταλαιπωρία, τις εκκρεμείς υποθέσεις και τις ανισότητες στις παροχές μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων με όμοια χαρακτηριστικά. Ο ΕΦΚΑ χρειάζεται πλέον επαναθεμελείωση μαζί με το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και αυτό μπορεί να το κάνει μια σοβαρή διακυβέρνηση με βούληση και προοδευτική πολιτική ταυτότητα.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Προσωρινός διαχειριστής σε μονάδες φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, των οποίων ο ιδιοκτήτης ή διαχειριστής τους αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντά τουΧρήστος Γκόκας: «Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ δημιουργεί ένα πλαίσιο χ