Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής στην πρωτολογία του αναφέρθηκε στην υπ’ αριθμ. 244/10-2-2017 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που πρέπει καθολικά να εφαρμοστεί για το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου και στη συνέχεια στην πρόσφατη υπ’ αριθ. 504/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία η ΕΑΣ που παρακρατήθηκε από τις συντάξεις των υπαλλήλων του Δημοσίου κατά το χρονικό διάστημα από την υπαγωγή τους στον ΕΦΚΑ βάσει του ν.4387/2016 (δηλαδή από 1.1.2017) έως την 31.12.2018 κρίθηκε ότι αντίκειται στην αρχή της ισότητας (άρθρα 4 παρ. 1 και 5) και την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος).

Ο κ.Κεγκέρογλου ζήτησε την συμμόρφωση της διοίκησης με τις παραπάνω αποφάσεις και ειδικότερα :

– Τον σχεδιασμό του Υπουργείου για την υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων και την άμεση επιστροφή των αναδρομικών στους δικαιωθέντες βάσει της αμετάκλητης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνταξιούχους καθώς και

– τη νομοθετική ρύθμιση για την διακοπή της παρακράτησης που έχει κριθεί αντισυνταγματική.

Στην δευτερολογία του ο κ. βουλευτής Ηρακλείου επέμεινε, καταθέτοντας μάλιστα  στα πρακτικά της Ολομέλειας το πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη (υπ’ αρ. 41883/17150/2018), το οποίο διαβιβάστηκε τον Ιούλιο 2018 στον τότε αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών σύμφωνα με το οποίο η υπ’ αριθμ. 244/10-2-2017 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως αποτέλεσμα πρότυπης δίκης, πρέπει καθολικά να εφαρμοστεί για το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου –τόσο ως προς τη διακοπή των κρατήσεων από τη μηνιαία σύνταξη τους όσο και ως προς την αναδρομική επιστροφή από 10.2.2017 μέχρι 31.12.2018 και δεν υφίσταται λόγος οι συνταξιούχοι να ταλαιπωρούνται υποβάλλοντας μεμονωμένα αιτήσεις προς το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Ο αρμόδιος Υφυπουργός, κ.Τσακλόγου δεν έδωσε ουσιαστικές απαντήσεις και αρκέστηκε να αναφέρει ότι οι παραπάνω αποφάσεις αποτελούν αντικείμενο επισταμένης μελέτης του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Οικονομικών που θα πληρώσει καθώς και του ΕΦΚΑ, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και κυρίως χωρίς να δεσμευτεί για την διακοπή της παρακράτησης που έχει κριθεί αμετάκλητα αντισυνταγματική.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ευαγγελία Λιακούλη & Γιώργος Μουλκιώτης: «Άμεση ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά των ταχυμεταφορέων/ ταχυδιανομέων»Χαρά Κεφαλίδου - Ιλχάν Αχμέτ: «Κατάργηση της Πολιτειακής Παιδείας και των Κοινωνικών Επιστημών από το Λύκειο»