Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών: «Μετατροπή του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.) στην Ανώνυμη Εταιρεία «Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων» και κύρωση του Καταστατικού της».

Οι παγκόσμιες συνθήκες χαρακτηρίζονται από ρευστότητα και τεράστια αβεβαιότητα. Απαιτούν πολιτική διορατικότητα και τις κατάλληλες Στρατηγικές επιλογές και κινήσεις σε Ευρωπαϊκό αλλά και Εθνικό επίπεδο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε  γεωπολιτική καταιγίδα και έθεσε τον κόσμο σε μια μεταβατική πορεία από τη μεταψυχροπολεμική τάξη πραγμάτων, σε μια νέα με άγνωστες ακόμη ισορροπίες. Η καταδικαστέα από όλους εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αφύπνισε την Ευρώπη και την έθεσε προ των ευθυνών της για τα ζητήματα των κοινών πολιτικών, της κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, της ενεργειακής της αυτονομίας, της διατροφικής επάρκειας και ασφάλειας αλλά και της μετανάστευσης.  

Σήμερα, η Κυβέρνηση οφείλει να επιδιώξει Εθνική συνεννόηση, για να χαραχθεί εκείνη η Στρατηγική Εθνικής Ισχύος που θα διασφαλίζει τις θέσεις και τα συμφέροντα της Πατρίδας μας, με δεδομένα, αφενός τις ανάγκες της Ε.Ε και τα ελλείμματα κοινών πολιτικών και αφετέρου ότι ενισχύεται ο πυρήνας της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Η διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η αύξηση της ενεργειακής μας παραγωγής, με ΑΠΕ αλλά και με εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων, μαζί με την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων δυνάμεων μας, είναι προαπαιτούμενα για την ασφαλή πορεία της χώρας μας στην αυριανή νέα τάξη πραγμάτων.

Σε μια στεγνή  ενεργειακά και εξαρτημένη Ευρώπη, η ενεργειακή ανάπτυξη μας  θα ενισχύσει την θέση μας, εντός της αλλά και γενικότερα τον γεωπολιτικό μας ρόλο.

Τώρα που η Ευρώπη αναζητά λύσεις για την ενεργειακή της αυτάρκεια, αντί ορισμένοι ηγέτες να ονειρεύονται ανέφικτες συνεκμεταλλεύσεις στην περιοχή μας, πρέπει να καταλάβουν ότι προϋπόθεση για την αξιοποίηση του πλούτου από την κάθε χώρα που της ανήκει, είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να στηριχθούν, ώστε  να εκμεταλλευτούν  τα πλούσια ενεργειακά τους αποθέματα που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της ευρωπαϊκής ενεργειακής φτώχειας  και εξάρτησης.

Οι συνθήκες είναι δύσκολες αλλά ταυτόχρονα και ευνοϊκές, αν διαμορφωθεί ισχυρή Εθνική Γραμμή που θα τα προωθήσει.

Στο πρόβλημα της πανδημίας που έφερε κοινωνική και οικονομική κρίση προστέθηκε και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που επιδείνωσε την διεθνή οικονομική κατάσταση και προκάλεσε σοβαρή ενεργειακή κρίση και όπως φαίνεται, δυστυχώς,  θα οδηγήσει και σε επισιτιστική κρίση.

Στην Πατρίδα μας, η Κυβέρνηση δεν προωθεί τις ενδεδειγμένες λύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου αλλά και των προβλημάτων ακρίβειας και αισχροκέρδειας που προϋπήρχαν του πολέμου και σήμερα επιδεινώθηκαν  τραγικά.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε στο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε να διασφαλίσει για την χώρα αυτό που διασφάλισε ο Πορτογάλος και ο Ισπανός Πρωθυπουργός. Σήμερα, ο λογαριασμός της ΔΕΗ απομυζά  ένα τεράστιο ποσό από το οικογενειακό εισόδημα. Οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης είναι καθημερινές ενώ οι τιμές στα καύσιμα έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Οι μέσοι πολίτες υποφέρουν ενώ οι ασθενέστεροι πένονται.

Πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα με προοπτική και βάθος χρόνου διότι η κρίση δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αποδεχθεί τις προτάσεις μας για εθνικά μέτρα, να μειώσει τους έμμεσους φόρους που πληρώνει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αντί της μείωσης των  αμέσων για τα υψηλά  κέρδη να ενισχύσει το εισόδημα των αδύναμων, των χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Έπρεπε, χθες όχι σήμερα, να είχαμε επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις ενεργειακές κοινότητες και να είχαμε  διασφαλίσει μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.

Να είχαμε θέσει πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής ώστε μέρος του κόστους της ενεργειακής  κρίσης να αναλάβουν και οι πάροχοι κι όχι μόνο το κράτος και οι πολίτες. Ενώ ο Μάριο Ντράγκι επέβαλλε έκτακτη εισφορά στα κέρδη των παρόχων ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά ή του ειδικού  φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Το  νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών που συζητούμε αφορά στον κρίσιμο τομέα των εξαγωγών και την ανάγκη στήριξης των πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων της πατρίδας μας που παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα για να φτάσουν αυτά στις αγορές ανά την Ευρώπη και τον κόσμο.

Η μετατροπή του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.) στην Ανώνυμη Εταιρεία «Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων» μπορεί να συμβάλλει στο στόχο αυτό στο πλαίσιο βέβαια μιας ολοκληρωμένης εξαγωγικής πολιτικής.

Ο Ο.Α.Ε.Π συνεστήθη με το ν. 1796/1988, με σκοπό τότε τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του εθνικού συστήματος ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων υπό την εποπτεία του υπουργού Εμπορίου αρχικά και του υπουργού Ανάπτυξης στην πορεία.

Το 2002, η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε τις προσπάθειες για τη θεσμική συγκρότηση της οικονομικής διπλωματίας με τη μεταφορά των υπηρεσιών των οικονομικών και εμπορικών ακολούθων από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Εξωτερικών, θεωρώντας  ότι είναι μείζον καθήκον της  διπλωματίας η οικονομική δραστηριότητα της χώρας από και προς το εξωτερικό.

Ξεκίνησε τότε η προσπάθεια να ενσωματωθεί στην αντίληψη του Υπουργείου Εξωτερικών ότι η οικονομία και οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις  αποτελούν  κομμάτι των δικών του αρμοδιοτήτων

Είμαστε θετικοί σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Ο.Α.Ε.Π και ολοκλήρωσης της συγκρότησης των θεσμών της οικονομικής διπλωματίας υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών. Όμως, έχει αποδειχθεί ότι, οι νόμοι δεν αρκούν.

Αναγκαίες επισημάνσεις-προτεραιότητες :

  • Απαιτείται στελέχωση από εξειδικευμένο προσωπικό, του ασφαλιστικού και χρηματοπιστωτικού τομέα που θα στηρίξει το έργο του οργανισμού, αποφεύγοντας τις γνωστές κακοδαιμονίες της ελληνικής διοίκησης με ρουσφετολογικές  προσλήψεις που δε θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες.
  • Η δράση του οργανισμού πρέπει να προσεγγίσει και να αγκαλιάσει τις χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από την ιδιωτική αγορά και δεν έχουν πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
  • Η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων του ΟΑΕΠ με νέα προϊόντα και εργαλεία και η συνεργασία του με επιχειρηματικούς, εξαγωγικούς φορείς και επιμελητήρια ώστε να εξευρεθούν  και άλλοι  χρηματοδοτικοί  πόροι  από ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα.

Κλείνοντας, τονίζω ξανά την ανάγκη ολοκληρωμένης εξαγωγικής πολιτικής με αναβάθμιση του ρόλου του Οργανισμού Εξαγωγικού Εμπορίου (ΟΠΕ) και τη θεσμική και διαδραστική συνεργασία με την Επιχειρηματική Κοινότητα, τις ίδιες τις Ελληνικές Επιχειρήσεις που έχουν τεράστιες δυνατότητες αλλά χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας για να ανοίξουν τα φτερά τους σε όλο τον κόσμο.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Πολιτικό σχόλιο Κώστα Σκανδαλίδη, στην Ολομέλεια της ΒουλήςΔεκάδες χιλιάδες οι απλήρωτοι δικαιούχοι του προηγούμενου Προγράμματος "Εξοικονομώ-Αυτονομώ", όπως και οι προμηθευτές τους