Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Για να κρατήσεις το τιμόνι της χώρας, κύριε Βρούτση, και να οδηγήσεις το πλοίο της χώρας σε σωστή ρότα, θα πρέπει να μην σε διακατέχει αμνησία και να έχεις διδαχθεί από το πρόσφατο, τουλάχιστον, παρελθόν. Σημειώνω τη μερική αμνησία που έχετε, γιατί είπατε μόνο το δεύτερο συνθετικό του χρονικού διαστήματος του εκτροχιασμού της χώρας και για το φάρμακο και για άλλους τομείς. Η περίοδος εκτροχιασμού είναι 2004-2009 και σας βαραίνει.

Και θα μπορούσε, βεβαίως, σήμερα να πει κανείς ότι διδαχθήκατε από εκείνη την ιστορία, εάν δεν κατηγορούσατε τους άλλους για πολιτικές που κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε δημοσιονομική εκτροπή.

Κατηγορήσατε το Κίνημα Αλλαγής, που έχει διδαχθεί από τα λάθη των άλλων και τα δικά του και που έδωσε μια μεγάλη μάχη , το 2009 και 2010, μόνο του, και στη συνέχεια, σε ορισμένες περιόδους, και μαζί με εσάς για το νοικοκύρεμα της χώρας και για την ανάκαμψη των οικονομικών.

Έχετε πάθει αμνησία και λέτε σήμερα ότι η μείωση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος, την οποία υποστηρίζετε και η αύξηση των δαπανών, όπως αυτή για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, 1,6 δις το χρόνο, είναι στην κατεύθυνση να κρατηθούν σε σωστό δρόμο τα δημοσιονομικά του ασφαλιστικού συστήματος; Το αντίθετο, εκτροχιασμός είναι  σύμφωνα με τη δικιά σας λογική, που κατηγορήσατε τους υπόλοιπους.

Όμως, πείτε μου και κάτι άλλο. Θεωρώ ότι κάνατε το καθήκον σας και είναι μια θετική δικιά σας πράξη ότι, ως Υπουργός Εργασίας, συγκροτήσατε επιτροπή με πρόεδρο τον κ. Μπεχράκη , γνωστό παλιό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας,   και αναθέσατε να μελετήσει το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών και για τον χώρο της υγείας. Η επιτροπή δούλεψε σκληρά, έκανε το καθήκον της, παρέδωσε ένα πόρισμα. Είτε εσείς δεν πήγατε στην παράδοση-παραλαβή με τον κ. Χατζηδάκη και δεν του δώσατε το πόρισμα  είτε ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Πλεύρης του Υγείας, το έβαλαν σε κανένα χρονοντούλαπο της ιστορίας, πολύ βαθιά, για να μην το θυμάται κανείς. Είναι ένα θέμα, για το οποίο θα σας μιλήσω και παρακάτω.

Άρα, λοιπόν, μη μας λέτε εδώ πέρα  για τις ευαισθησίες σας, για το ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό και για την υγεία.

Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη με δραματικό τρόπο, να επαναπροσανατολιστούν όλες οι πολιτικές σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, με επίκεντρο ξανά τον άνθρωπο. Όσοι πολιτικοί και κομματικοί φορείς δεν έχουν εξαρτήσεις από μεγαλοσυμφέροντα, οικονομικά και συντεχνιακά, ή δεν είναι εμμονικοί στις πολιτικές της αγοράς, το έχουν ήδη πράξει.

Η Κυβέρνηση φαίνεται εξαρτημένη από τα συμφέροντα και από συγκεκριμένα κέντρα και βέβαια, λόγω της πανδημίας, έκρυψε κάτω από το χαλί το σχέδιό της για την ιδιωτικοποίηση της υγείας και του ΕΣΥ, αλλά σιγά-σιγά ξεμυτίζει και μας το προβάλλει.

Το ΠΑΣΟΚ είναι υπερήφανο και για το κοινωνικό κράτος και για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε, προκειμένου να αναγεννηθεί το κοινωνικό κράτος, χωρίς να διακινδυνεύσουν τα δικαιώματα ασφαλισμένων, συνταξιούχων και αδύναμων. Και βέβαια, είναι πολύ υπερήφανο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους του που γαλουχήθηκαν ηθικά να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, να υπηρετούν τον άνθρωπο και τον πολίτη.

Με πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά συγκροτήσαμε μια σύγχρονη πρόταση για την αναγέννηση του ΕΣΥ. Την παρουσιάσαμε στις 3 Σεπτέμβρη του 2020, εδώ στην Αθήνα και αποτελεί για μας τον οδηγό, πραγματικά, όχι μόνο για να μπορέσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ξεπεράσει τα σημερινά του προβλήματα, αλλά να μπορεί να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στην επόμενη μέρα, στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, με αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και βεβαίως, με μοναδικό κριτήριο τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς τον πολίτη. Μιλάμε για ένα δημόσιο σύστημα υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη, ένα δημόσιο σύστημα υγείας, που θα αξιοποιήσει και θα αγκαλιάσει τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά και σε όλα τα επίπεδα και θα το εντάξει στο δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και όχι που θα ιδιωτικοποιήσει το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί αυτό θεωρούν κάποιοι ότι είναι η ιδιωτική υγεία.

Διαφωνούμε με την αντίληψη της Κυβέρνησης ότι για όλα φταίει ο δημόσιος χαρακτήρας του δημόσιου συστήματος υγείας. Με αυτή την αντίληψη τα αναλύει όλα και γι’ αυτό έχει κάνει ταμπέλα τη μετατροπή των νοσοκομείων και άλλων φορέων από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σε ιδιωτικού δικαίου. Είμαστε αντίθετοι, προφανώς, αλλά επειδή το μείζον με το νομοσχέδιο είναι η αποδοχή και η αξιοποίηση της δωρεάς του Νιάρχου για λογαριασμό του πολίτη και του δημόσιου συμφέροντος, σαφώς τοποθετηθήκαμε θετικά στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Επισημάναμε τα διαδικαστικά και θεσμικά προβλήματα και ο Θεός να μας βγάλει ψεύτες.. Προβλήματα δημιουργούνται, έρχονται τροπολογίες αμέσως τις επόμενες μέρες, γιατί; Γιατί δεν έχουν προβλεφθεί πράγματα ή γιατί συγκρούονται με την πραγματικότητα.

Στελέχωση του ΕΣΥ. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με ανακύκλωση συμβασιούχων, επικουρικών εργαζομένων, δανεικών και άλλων. Δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι υπηρετούν σε δύσκολες συνθήκες στο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να ενταχθούν μόνιμα στο σύστημα με αξιολόγηση και τρόπους που δεν θα αδικούν κανέναν από αυτούς και βέβαια κανέναν από τους νέους που θα έρθουν.

Σε σχέση με το ζήτημα που έχει προκύψει, βεβαίως, θα πρέπει να αναγνωριστεί το ότι έμειναν και έδωσαν τις υπηρεσίες τους και τη βοήθειά τους στο σύστημα υγείας, τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια και να αξιολογηθούν αν κάνουν για να καλύψουν μια θέση. Βέβαια, υπάρχει και ο κόσμος -που πρέπει και γι’ αυτό να υπάρξει μέριμνα- που δεν βρήκε εδώ στην Ελλάδα μια θέση και βγήκε στο εξωτερικό ή αλλού.

Θα πρέπει να αναθεωρήσετε άμεσα τους οργανισμούς των νοσοκομείων, που είναι κλειστοί και με περιορισμένες θέσεις, λόγω μνημονίων. Πέρασαν τα μνημόνια, όπως λέτε όλοι. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα της αναθεώρησής τους για να γίνουν προκηρύξεις -πραγματικές προκηρύξεις, όχι σαν αυτές που ακούμε κάθε φορά που ποτέ δεν ολοκληρώνονται- για να μπορέσουν όλοι και οι νέοι και αυτοί που είναι στο εξωτερικό να δώσουν υποψηφιότητα και να κριθούν.

Βαρέα και ανθυγιεινά. Δεκαέξι φορές έχουμε καταθέσει την τροπολογία. Είπα για την Επιτροπή Μπεχράκη και την άποψη του Υπουργού κ. Βρούτση μέσω αυτής της Επιτροπής. Πού έχει χαθεί; Πρέπει να μας πείτε. Την διαγράφετε αυτή; Θα κάνετε κάτι άλλο; Τι θα κάνετε;

Έχουμε τα μέτρα που φέρνετε με τροπολογία για τους αδύναμους συνταξιούχους. Δυστυχώς, τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα στερηθούν το έκτακτο επίδομα, με τα κριτήρια τα οποία έχουν μπει. Εξαιρούνται αυτοί οι άνθρωποι. Εξαιρούνται, όμως, ακόμα και -εντός εισαγωγικών- «εκατό χιλιάδες συνταξιούχοι», που έχουν κάνει αίτηση για σύνταξη, αλλά δεν την έχουν λάβει. Το τελευταίο τρίμηνο, σίγουρα, δεν έχουν πάρει ούτε προσωρινή, όπως και πολλοί από τους προηγούμενους. Αυτοί όλοι μαζί φτάνουν τις εκατό χιλιάδες ανθρώπους. Εκατό χιλιάδες άνθρωποι δεν παίρνουν ούτε την προσωρινή, ούτε προκαταβολή, δεν θα πάρουν το βοήθημα. Στον Καιάδα!

Είναι ζητήματα που εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα επισημάνουμε. Βγήκε τώρα η Κυβέρνηση να κόψει το 30% από αυτούς που εργάζονται, έστω μία μέρα το χρόνο, από τους μικρούς συνταξιούχους, που έχουν μία μέρα εισόδημα, ένα εργόσημο  το μήνα κι αυτό αντίθετα με το νόμο που μιλάει για αναλογική περικοπή, δηλαδή αν δουλέψει δυο μέρες θα του κόψει το 30% για τις δύο μέρες, όχι για ολόκληρο το μήνα ή ολόκληρο το χρόνο.

Έχουμε πει ότι -εκτός από τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο της αγοράς και νέους κανόνες για τον ανταγωνισμό- χρειάζεται πραγματικά και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, όχι γενικά των φόρων, των ειδικών φόρων που πληρώνει ο λαός. Και βέβαια, χρειάζεται εισοδηματική ενίσχυση των αδυνάμων.

Το νέο ΕΚΑΣ είναι τεράστια ανάγκη να θεσμοθετηθεί, όπως το έχουμε προτείνει ή έστω  να συζητηθεί αν έχει η Κυβέρνηση κάποιον τρόπο. Ο βασικός μισθός 751 ευρώ και βέβαια, για το οικονομικό ποσό που δίδεται με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θεσμοθετήθηκε το 2014 ως το 34% του τότε βασικού μισθού. Σήμερα δεν είναι το 34% του βασικού μισθού. Για 751 ευρώ βασικό μισθό είναι 255 ευρώ. Όμως, δύο κατοστάρικα δίδονται στο πρώτο μέλος της οικογένειας και πρέπει να αναπροσαρμοστούν.

Εδώ είναι, λοιπόν, να σας ακούσουμε να διορθώνεστε, γιατί μέχρι τώρα δυστυχώς είσαστε σε στραβό δρόμο.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ανάγκη δημιουργίας εξεταστικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, για εισαγωγή φοιτητών στη Σχολή Αξιωματικών & Σπουδαστών της Πυροσβεστικής ΑκαδημίαςΣωρεία υπηρεσιακών προβλημάτων στα ΤΤ Ασπροβάλτας και ΑΤ Βόλβης