Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της Ελληνογαλλικής  αμυντικής συμφωνίας.

Η απάντηση στο ερώτημα αν είναι αναγκαίες για την ασφαλή πορεία της Πατρίδας διακρατικές συμφωνίες που ενισχύουν τις συμμαχίες  και την αμυντική της ικανότητα, είναι ένα απόλυτο καθαρό ΝΑΙ.

Η απάντηση στο ερώτημα αν η συγκεκριμένη συμφωνία με τη Γαλλία που υπέγραψε η Κυβέρνηση μπορούσε να είναι πληρέστερη χωρίς γκρίζες γραμμές και με ισχυρά εχέγγυα για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ελλάδας είναι επίσης ΝΑΙ.

 Το Κίνημα Αλλαγής και η Πρόεδρος μας Φώφη Γεννηματά και προτάσσουμε τη διαμόρφωση ισχυρής Εθνικής Στρατηγικής  με αρραγές Εθνικό Μέτωπο που θα περιλαμβάνει και πρωτοβουλίες για να προχωρήσει επιτέλους η ΕΕ την κοινή άμυνα, ασφάλεια αλλά και τον Ευρωστρατό.

Το επιβάλλει η επιθετική, απέναντι στην Ελλάδα και ταυτόχρονα αναθεωρητική γραμμή της Τουρκίας, που εγκατέλειψε τον ευρωπαϊκό δρόμο και επιδιώκει να γίνει μια ισχυρή υπερπεριφερειακή δύναμη.

 Παρουσιάζεται ως  ο προστάτης των Μουσουλμάνων και με την νέο-οθωμανική της  στρατηγική, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα για την ασφάλεια της πατρίδας μας.

● H  πολιτική των  Η.Π.Α, βρίσκεται σε μετάβαση από τον Τράμπ στον Μπάιντεν και τα θετικά δείγματα δεν έχουν αποτελέσει ακόμη μια σταθερή και ολοκληρωμένη πολιτική.

Η Ε.Ε αντιδρά χλιαρά στην τούρκικη επιθετικότητα και συχνά συμπεριφέρεται ως ουδέτερη αφού συνυπολογίζει  τις οικονομικές διασυνδέσεις ορισμένων χωρών της  με την Τουρκία.

Η ΕΕ είναι ανάγκη  να προχωρήσει άμεσα και αποφασιστικά αναλαμβάνοντας  την ευθύνη της για την κοινή Άμυνα και ασφάλεια. Μέχρι τότε οι  διμερείς  συνεργασίες, όπως η συζητούμενη, είναι αναγκαίες και θετικές

Η Ελληνο-Γαλλική συνεργασία:

α) Ενισχύει την άμυνα της χώρας, όχι μόνο με τις αγορές  πολεμικών πλοίων και αεροπλάνων αλλά και με τη συνδρομή της Γαλλίας  σε όλη την επικράτειά μας  σε περίπτωση κρίσης, αύξησης των εντάσεων ή ένοπλης επίθεσης.

β) Διαμορφώνει ένα πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών που ενισχύει τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες και την αποτρεπτική τους ισχύ.

 γ) Επαναφέρει την ανάγκη για τη δημιουργία  ευρωπαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων, που συζητείται αλλά δεν προχωρεί.

Κάποια σημεία  της Συμφωνίας χρήζουν διευκρινίσεων και  ενεργειών.

 Δεν καλύπτεται  το σύνολο των ενδεχόμενων απειλών.

Δεν παρέχεται πλήρης εγγύηση του συνόλου των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των δυνητικών.

Πρέπει να δεσμευτεί η Γαλλία ότι θα συνδράμει και στην  περίπτωση όπου η ενάσκηση του ελληνικού δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12ΝΜ, προκαλέσει την ενεργοποίηση του τουρκικού «casus belli»,

● Χρειάζονται διευκρινίσεις για το άρθρο 18 ώστε να είναι πραγματικά προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων.

● Στην συμφωνία που έχει προαναγγελθεί για φρεγάτες και πιθανόν και για άλλα πλοία σύμφωνα με τις  ανακοινώσεις  της κυβέρνησης, πρέπει να τεθεί όρος για την συμπαραγωγή.

Η αξιοποίηση των ναυπηγείων της χώρας με το έμπειρο δυναμικό, θα διασφαλίσει την αναγέννηση τους  και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Η συμμετοχή των Ελληνικών επιχειρήσεων θα συμβάλλει στην απόκτηση της τεχνογνωσίας για την  επενδυτική τους ανάπτυξή.

Η Γαλλική Group Naval έχει αξιολογήσει ήδη τις Ελληνικές εταιρείες που μπορούν να  ενταχθούν  στην κατασκευαστική γραμμή παραγωγής των τριών (+1) Ελληνικών φρεγατών.

● Θετική η συμφωνία και την ψηφίζουμε  αλλά δεν αρκεί.

Επιμένουμε στην αξιοποίηση και ανάπτυξη της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και δεν το κάνετε κύριοι της κυβέρνησης. Ήταν δύο και έγιναν τρεις  οι συναρμόδιοι Υπουργοί αλλά εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη της δεν υπάρχει.

Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική, και Εθνική Συνεννόηση για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Και ενώ οι στιγμές είναι κρίσιμες, Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν  το κατανοείτε ή δε θέλετε να το κατανοήσετε.

Επιδίδεστε στην άγονη αντιπαράθεση πάνω στην αγωνία του Ελληνικού λαού για την πορεία της Πατρίδας μας.

Αποσπασματικότητα και ανεπάρκειες η κυβέρνηση. Αρνητισμό και όχι σε όλα ο Συριζα.

Το Κίνημα Αλλαγής πολιτεύεται με τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ με μόνο γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και την υπηρέτηση της Πατρίδας.

Έτσι πορευτήκαμε πάντα, με γνήσιο πατριωτισμό, εθνική ενότητα και συμφιλίωση.

Για αυτό και μας προσβάλλει βαθιά να ακούμε από Υπουργό της Κυβέρνησης, που μάλιστα θήτευσε στο ΠΑΣΟΚ ότι την Εθνική ενότητα και συμφιλίωση επέτυχαν οι Καραμανλής και Μητσοτάκης, αποσιωπώντας ότι η μέγιστη πράξη Εθνικής ενότητας και συμφιλίωσης ήταν η αναγνώριση της Εθνικής αντίστασης από την Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το 1982 με Υπουργό Εσωτερικών τον Γιώργο Γεννηματά.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Κώστας Σκανδαλίδης: «Ούτε θρίαμβος, ούτε καταστροφή. Η ελληνογαλλική συμφωνία είναι ένα θετικό βήμα»Άμεσα μέτρα για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό που δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας