Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Διότι ο χωροταξικός και ο πολεοδομικός σχεδιασμός είναι η βάση για το αύριο. Δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων, αλλά η δρομολόγηση του οικονομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του μέλλοντος

Η πανδημία και η κλιματική κρίση δείχνουν ότι χρειάζεται να ενισχύσουμε, να θωρακίσουμε το πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα όμως να μην σταματήσουμε, αλλά να διαμορφώσουμε εκείνους τους όρους που η οικονομική ανάπτυξη θα υπακούει σε μια ανθρωποκεντρική πρόοδο που σέβεται το περιβάλλον.

Το νομοσχέδιο αναφέρεται στην εκτός σχεδίου δόμηση, αποκρύπτοντας έντεχνα ότι υπάρχει νόμιμη και αυθαίρετη. Αντί να αντιμετωπίσει την αυθαίρετη δόμηση εκτός σχεδίου, καταργεί και τη νόμιμη! Ταυτόχρονα όμως, με αυτήν την επιλογή πρώτον , απαξιώνονται περιουσίες μικροϊδιοκτητών, πολλές από τις οποίες αποκτήθηκαν με βεβαιώσεις δόμησης, σύμφωνα με τα ισχύοντα και χρηματοδοτήθηκαν  από τον μόχθο και τον κόπο ανθρώπων, μικροϊδιοκτητών.

Δεύτερον, ανατρέπεται, μπαίνει «στοπ» σε νόμιμα δρομολογημένες επενδύσεις. Ακόμα και οι μικρές αλλαγές στους συντελεστές δόμησης ανατρέπουν επενδυτικά σχέδια που είναι ενταγμένα στον αναπτυξιακό νόμο ή στο ΕΣΠΑ. Απαγορεύετε ακόμα και τη δόμηση αγροικιών σε αγροτεμάχια. Επιτρέπετε μόνο τις επενδύσεις σε οικονομικά ισχυρούς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές  τις περιουσίες μικροϊδιοκτητών, αφού προηγουμένως με το νομοσχέδιό σας τις  απαξιώσετε .

Όλα αυτά αντί να αντιμετωπίσουν την αυθαίρετη δόμηση, θα την πυροδοτήσουν. Προτείνουμε να συνδεθεί η ρύθμιση της εκτός σχεδίου δόμησης με την εκπόνηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων που σημαίνει οργανική σύνδεση. Τουλάχιστον δύο έως πέντε χρόνια μεταβατικό διάστημα –αλλά όχι με μεταβατικό θεσμικό πλαίσιο- με τα ισχύοντα σήμερα  για να μην προκαλέσετε ανατροπή στις δρομολογημένες διαδικασίες έκδοσης αδειών ή υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων. Σε κάθε περίπτωση αυτό να συνδεθεί με την επικύρωση του πολεοδομικού σχεδίου που πρέπει να έχει εκπονηθεί προηγουμένως.

Υπάρχουν διαδικασίες από ότι γνωρίζουμε για να  τροποποιήσετε και τον ν. 4412/16, και ελπίζουμε για συντομευτούν οι διαδικασίες εκπόνησης  των μελετών και όχι για να τις αναθέτετε στους ημετέρους. Η συντόμευση θα διευκολύνει να κουμπώσουν οι δύο περίοδοι. Καθαρή μεταβατική περίοδος λοιπόν, χωρίς αλλαγές, με τα ισχύοντα σήμερα.

Ως προς τα αυθαίρετα κτίσματα, ένα σημαντικό θέμα είναι γιατί δεν υπολογίζετε επιτέλους τα πρόστιμα με τις επικαιροποιημένες αντικειμενικές αξίες που ισχύουν και υπολείπονται  στις περισσότερες περιπτώσεις των παλαιοτέρων.

Το δεύτερο θέμα είναι ότι, ενώ έληξε προ μηνός περίπου η ημερομηνία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, δεν την παρατείνατε, παρά το ότι υπάρχει η περίοδος της πανδημίας και για όλα υπάρχει παράταση πλην αυτού.

Έρχεστε τώρα και λέτε ότι δικαίωμα παράτασης, δικαίωμα τακτοποίησης δίνετε μόνο στις τράπεζες, στα funds και σε αυτούς που θα πάρουν τα ακίνητα-σπίτια από πλειστηριασμούς και για ξεκάρφωμα βάζετε και τους κληρονόμους. Αυτό νομίζω ότι είναι απόλυτα αντισυνταγματικό. Πρέπει να δοθούν προθεσμίες σε όλους τους πολίτες-ιδιοκτήτες χωρίς διάκριση φύλου, χρώματος, θρησκεύματος, οικονομικής κατάστασης. Δεν είναι σωστό αυτό που κάνετε.

Ως προς τον ΕΛΑΠΕ, η ρύθμισή σας για τον ΕΛΑΠΕ, το ΕΤΜΕΑΡ, προκάλεσε έλλειμμα. Το αν είναι 300 εκατομμύρια ή λιγότερα –δεν έχει σχέση με την πανδημία- πρέπει να εκτιμηθεί.

Θα φέρετε, καθώς το προετοιμάσατε, μια τροπολογία για να μεταφέρεται το βάρος του ελλείμματος στη μικρομεσαία παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι μια ρύθμιση βίαιης συγκέντρωσης των ΑΠΕ σε λιγότερα χέρια. Προφανώς, δεν θα βγαίνουν. Θα πουλήσουν. Ποιοι θα πάρουν; Αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα, οι ισχυροί.

Ως προς τις ενεργειακές κοινότητες, αντί να αναβαθμίσετε και να ενισχύσετε το θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων, με τις αποσπασματικές ρυθμίσεις σας υποβαθμίζετε ακόμα και το δυνητικό τους ρόλο. Ενισχύστε, κύριε Υπουργέ, τον θεσμό και ιδιαίτερα των ενεργειακών κοινοτήτων, στις οποίες μετέχουν φορείς, αυτοδιοίκηση, περιφέρειες, δήμοι, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και πολίτες.

Είναι πολύ σημαντικό όλο αυτό το πλαίσιο να συζητείται με τις θεσμικές διαδικασίες. Δεν είμαστε τυπολάτρες αλλά η καλή νομοθέτηση, που ήταν και το πρώτο νομοσχέδιο που φέρατε, δεν είναι ένα σχήμα λόγου. Είναι ουσία. Εάν είχαμε  καλή νομοθέτηση, θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες.

Η έλλειψη διαβούλευσης και διαλόγου  αποδεικνύεται και από ένα άλλο στοιχείο. Κατέθεσε ο συνάδελφος, ο Γιώργος Βλάχος, δέκα-δώδεκα τροπολογίες για σοβαρά θέματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνατε ούτε παραταξιακό διάλογο, όχι μόνο κοινωνικό και πολιτικό.

                                                                                     Βασίλης Κεγκέρογλου

 Γραμματέας Κ.Ο « Κίνημα Αλλαγής» 

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Γιώργος Αρβανιτίδης: «Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενεργειακών Τροπολογιών, Μέγας Χωροτάκτης και Πολεοδόμος ο κ. Χατζηδάκης»Βασίλης Κεγκέρογλου: «Απάντηση σε μία ιταμή στάση και αήθη επίθεση: δεν πιάνουν πλέον λόγια που επιδιώκουν να διαψεύσουν μια πραγματικότητα»