Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ν/Σ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για το «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης»  μεταξύ άλλων είπε:

«Σε όλη την Ευρώπη  η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση συνδέεται με το εργασιακό και αναπτυξιακό περιβάλλον και προετοιμάζει τους νέους για την είσοδό τους στην ενεργό επαγγελματική και κοινωνική ζωή. Η  χώρα μας πρέπει να διαμορφώσει ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα στοχεύει στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, θα προωθεί την ποιότητα στην ανάπτυξη και  την ποιότητα στην απασχόληση. Αυτό όμως προϋποθέτει ένα σύγχρονο  εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο η Δευτεροβάθμια Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση (Δ.Τ.Ε.Ε)   θα έχει βαρύνοντα ρόλο.

Στην χώρα μας η Δ.Τ.Ε.Ε είναι υποβαθμισμένη, αντίθετα με όλες τις χώρες της Ευρώπης. Τα αίτια βρίσκονται στην χρόνια υποβάθμιση της Δ.Τ.Ε.Ε αλλά και στην απουσία ενός ολοκληρωμένου και ξεκάθαρου αναπτυξιακού μοντέλου.

Σήμερα περιμέναμε λύσεις και όχι κοροϊδίες.                                          

Δυστυχώς όμως κοροϊδεύετε, ισχυριζόμενη, ότι το παρόν Ν/Σ  επιτυγχάνει την ανασυγκρότηση  της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Το αντίθετο αποτυγχάνει να την ανασύρει από την απαξία και να την μετατρέψει σε μια εκπαιδευτική δομή αξιόπιστη, πραγματικά ισότιμη, αποτελεσματική και επιλέξιμη όπως είναι σε όλη την Ευρώπη.

Απουσιάζει η Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Ασχολείστε μόνο με την Επαγγελματική Κατάρτιση, στην οποία οφείλει να προσαρμοστεί η  Επαγγελματική Εκπαίδευση. Οι δομές κατάρτισης όμως  πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά στις δομές εκπαίδευσης και όχι ως υποκατάστατα.

Εσείς όμως υποκαθιστάτε τη Δ.Τ.Ε.Ε από την Κατάρτιση και τις Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (ΕΣΚ), οι οποίες θα  παράγουν  ανθρώπινο δυναμικό χαμηλών προσόντων. Αγνοείται σκόπιμα ότι η χώρα έχει ανάγκη από μεσαία στελέχη, καλά καταρτισμένα τεχνολογικά και επαγγελματικά και όχι εργάτες χαμηλών προσόντων  και επιστήμονες που διαθέτουμε πολλούς.

Ο Σύριζα ήθελε πανεπιστήμονες και εσείς θέλετε  χαμηλής ειδίκευσης εργάτες.

Ο Σύριζα εξαφάνισε την Τριτοβάθμια Τεχνολογική Εκπαίδευση, αφού άφησε 300.000 πτυχιούχους των ΤΕΙ χωρίς εργασιακά, επαγγελματικά δικαιώματα και χωρίς ισοτιμία πτυχίων με τα αντίστοιχα Τμήματα των Πανεπιστημίων.

Εσείς εξαφανίζεται τη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική και τη μετατρέπεται σε κατάρτιση. Άλλο Εκπαίδευση άλλο Κατάρτιση. Συγχέετε  την Τυπική με την μη Τυπική Εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα θα είναι η δυσλειτουργία και των δύο.

Δημιουργείτε ένα συγκεντρωτικό  σύστημα, παρακάμπτοντας κάθε περιφερειακό θεσμό. Καμία θεσμική διασφάλιση πουθενά.

Στο σημείο αυτό να θυμίσω την ανάγκη για επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ως θεσμικού οργάνου διαλόγου και συναίνεσης,  που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Κουβέντα η Υπουργός, παρά τις δεσμεύσεις.

Καμία αναφορά για τα υπόλοιπα προβλήματα της Εκπαίδευσης. Όπως π.χ  για τις προσλήψεις αναπληρωτών της Παράλληλης στήριξης μαθητών με αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι μαθητές αυτοί δεν πρέπει να στερούνται την στήριξή τους έστω κι εξ΄ αποστάσεως. Περιμένουμε λύσεις για τα Ειδικά σχολεία που λειτουργούν δια ζώσης και που τα  υγειονομικά μέτρα πρόληψης είναι δύσκολο να τηρηθούν. Λειτουργούν με ελλείψεις  σε προσωπικό και υποδομές, οι μαθητές σε αρκετές περιπτώσεις μεταφέρονται με  πούλμαν και ταξί χωρίς να τηρούνται τα όρια πληρότητας.

Ολοκληρώνοντας θέλω να επισημάνω ότι στις χώρες της Ευρώπης, η ανάπτυξη κρίνεται από την  επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Ειδικά για μας τους Σοσιαλδημοκράτες η ανάπτυξη πρέπει να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Ανάπτυξη  χωρίς κοινωνική συνοχή δεν νοείται. Επένδυση στο Ανθρώπινο Κεφάλαιο σημαίνει επένδυση στις γνώσεις, τις δεξιότητες , στην τεχνολογία και στην καινοτομία.

Το Ν/Σ της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (Ε.Ε.Κ.) αποτελεί μια ρύθμιση θεσμικής υποβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Είναι κατώτερο των περιστάσεων και των αναγκών της εποχής.

Οι ανάγκες της Εκπαίδευσης και της χώρας όμως  δεν περιμένουν».

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

«Αλήθεια, γιατί τόση "μυστικότητα" της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ;»Πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση