Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου, Εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει όλες τις διατάξεις που δίνουν νέες αναγκαίες παρατάσεις λόγω πανδημίας ακόμη και αυτές που έπρεπε να αφορούν μεγαλύτερο διάστημα  αλλά κάθε μέτρο στήριξης, ακόμη και τα ελλιπή, για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων .

Ταυτόχρονα καταθέτουμε μια σειρά κρίσιμες και χρήσιμες τροπολογίες τις οποίες οφείλετε να αποδεχθείτε στην ώρα τους και όχι καθυστερημένα, όπως την πρόταση μας για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων που υιοθετείτε  1,5 χρόνο μετά, με το άρθρο 80 του νομοσχεδίου.

•«Απονομή σε εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σύνταξης αναπηρίας ή θανάτου,  που επήλθαν κατά την εργασία ή εξαιτίας αυτής από COVID-19 .».

•Ένταξη στον Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, όπως προβλέπεται από τον ν. 3863/2010 και χορήγηση Δώρου Χριστουγέννων 2020 στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και εν γένει των ανθρώπων της πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, εργαζομένων στους Δήμους, ενστόλων και εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ως έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του  

•Μετεγγραφές φοιτητών οι οποίοι απώλεσαν γονέα λόγω covid-19.

•«Θεμελίωση δικαιώματος πλήρους και μειωμένης σύνταξης γήρατος ασφαλισμένων γυναικών του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ»

•Ενίσχυση ιατρών που υπηρετούν σε νησιωτικές υγειονομικές μονάδες ή σε παραμεθόριες, άγονες και προβληματικές περιοχές, λόγω covid-19

•Χορήγηση επιδότησης τακτικής ανεργίας σε εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργους που δεν λαμβάνουν καμία άλλη στήριξη 

Δεν θα συναινέσουμε όμως στην καταστολή της διαφάνειας και την καταστολή χρηστής διαχείρισης του Δημοσίου χρήματος και δεν θα ψηφίσουμε τις σχετικές διατάξεις.

Ως εδώ στις σκοπιμότητες και την εργαλειοποίηση της κρίσης, όπως και η ανοχή στην αδράνεια και την έλλειψη Κυβερνητικής βούλησης.

Το νομοσχέδιο σκούπα, που συζητά ως κατεπείγον η Βουλή, προφανώς έρχεται να καλύψει την αδράνεια της Κυβέρνηση, την ανικανότητα των Υπουργείων να προετοιμάσουν και να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις στην ώρα τους, να προωθήσουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το σύστημα καλής νομοθέτησης που προπαγανδίζει η Κυβέρνηση είναι μόνο στα βιβλία  και στην ομιλία του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη που την εισηγήθηκε τον Ιούνιο του 2019 αλλά έκτοτε δεν την εφαρμόζει.

Το θέμα δεν είναι μόνο τυπικό είναι και πολιτικό.

Οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων δεν έχουν συγχρονιστεί με τη δύσκολη κατάσταση που διάγει η χώρα και όταν με δική τους υπαιτιότητα έρχονται σε αδιέξοδο, αιτούνται την παραβίασή των νόμων και των κανόνων και της κατ’ εξαίρεση ρύθμιση αναιρούν τη διαφάνεια και τους κανόνες δικαιοσύνης.

Ανικανότητα και έλλειψη βούλησης

Η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται  την κρισιμότητα της κατάστασης που βιώνει η κοινωνία και εκτός από τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, δείχνει απίστευτη αναβλητικότητα σε αναγκαίες και κρίσιμες αποφάσεις.

Δεν αξιοποίησε την ολοκληρωμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής ούτε τις επιμέρους προτάσεις και πολύ περισσότερο δεν αξιολόγησε και δεν αξιοποίησε  την εμπειρία από την α΄φάση της πανδημίας.

Έτσι ήλθε το καθολικό κλείσιμο που ήταν πλέον αναγκαίο αλλά όχι αναπόφευκτο.

Ο εφησυχασμός της Κυβέρνησης ήταν χαρακτηριστικός και  ήλθε με 8-9 μήνες μετά να προχωρήσει σε κάποιες από τις αναγκαίες αποφάσεις που έπρεπε να είχαν ληφθεί μήνες πριν:

1.Από τον Μάρτιο ζητήσαμε την δημιουργία και στελέχωση ΜΕΘ και έφερε τροπολογία στις 10 Νοεμβρίου για προκήρυξη θέσεων ΜΕΘ που είχαν δημιουργηθεί από το καλοκαίρι ενώ

2. Την πρόταση για αξιοποίηση της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την υιοθέτησε καθυστερημένη και λειψή.

3. Τον Μάιο προτείναμε  πρόγραμμα για e-shop  και το προκηρύσσει αρχές Δεκεμβρίου

4.Ζητήσαμε κανόνες για την τηλεργασία  από τον Μάρτιο και ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί.

5.Αναδείξαμε την ανάγκη για προετοιμασία του συστήματος εκπαίδευσης εξ αποστάσεως από την πρώτη στιγμή και ακόμη δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα.

6.Προτείναμε το ενδιάμεσο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας και η Κυβέρνηση συνεχίζει με αποσπασματικά μέτρα

7.Στις προτάσεις για ένταξη στα προγράμματα στήριξης όλων των ανέργων που είναι αβοήθητοι, απαντάτε με συλλήψεις και προσαγωγές.

8.Καταθέσαμε πρόταση για υγειονομικά ασφαλές και λελογισμένο άνοιγμα του λιανεμπορίου (ανά περιφερειακή ενότητα ή και πόλη ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα  και με κεντρική διαχείριση και χρονοπρογραμματισμό του δικαιώματος αγορών των καταναλωτών  και επιμένετε στα οριζόντια πανελλαδικά μέτρα.

9.Στην αδράνεια και τις ψεύτικες υποσχέσεις του Υπουργείου Εργασίας για την άμεση ηλεκτρονική έκδοση των εκκρεμών συντάξεων αντιπροτείναμε έναν μηχανισμό έκδοσης τους με αξιοποίηση όλων όσων εργάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια στην έκδοση συντάξεων του ΕΦΚΑ, του ΓΛΚ και άλλων ταμείων με καταβολή αποζημίωσης και χωρίς περικοπή στη σύνταξης τους.

Ο κ.Βρούτσης την απέρριψε, χωρίς επαίνους αλλά πολλές κατηγορίες και όταν είδε τα οικτρά αποτελέσματα της πολιτικής του με τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις να εκτινάσσονται από 123.000 σε 173000, τις επικουρικές 115.000 ,1,5 χρόνο μετά αποδέχεται  τη πρόταση μας, με το άρθρο 80 του ν/σ για την έκδοση των συντάξεων με την συνδρομή των εργαζομένων στο ΕΦΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία χρόνια και έχουν την γνώση και την ικανότητα να το πράξουν.

Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει, με υπεύθυνη στάση, ελέγχει και εγκαλεί την Κυβέρνηση για τις παραλείψεις  και τις λάθος επιλογές της αλλά ταυτόχρονα καταθέτει προτάσεις με λύσεις για τα κοινωνικά προβλήματα που συσσωρεύονται, απαιτώντας την αξιοποίηση τους.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Χαρά Κεφαλίδου: «Καταθέσαμε συγκεκριμένη, αναλυτική πρόταση για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Η Κυβέρνηση, συνεπής στις εμμονές της, προχωρά μόνη»Ανδρέας Πουλάς: «Άλλο ένα νομοσχέδιο σκούπα γεμάτο μπαλώματα και προχειρότητες από την κυβέρνηση»