Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Oμιλία του ειδικού αγορητή του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολου Πάνα και κατάθεση αιτήματος για ονομαστική ψηφοφορία, επί του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο:

Κύριε Υπουργέ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Παρ’ όλες τις αντιθέσεις μας ως προς το Νομοσχέδιο αυτό του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων φτάσαμε στη μέρα της πολυαναμενόμενης ψηφοφορίας. Οι αντιθέσεις μας ήταν εξ’ αρχής έντονες και ισχυροποιήθηκαν επιπλέον, έπειτα από την ακρόαση των εμπλεκόμενων φορέων, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητήσουμε μέχρι και την απόσυρσή του.

Σήμερα λοιπόν είμαστε στη δυσάρεστη θέση να δηλώσουμε πως όχι μόνο τα δικά μας λόγια και οι δικοί μας προβληματισμοί ‘πέσαν στο κενό αλλά και όλων όσων επηρεάζονται από τις προς ψήφιση διατάξεις.

Από την Παρασκευή κύριε Υπουργέ και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπου επέστρεψα στη Χαλκιδική, δε σταμάτησα να βρίσκομαι σε συνεχείς συναντήσεις με αντιπροσώπους των σωματείων των λαϊκών αγορών αλλά και με μεμονωμένους παραγωγούς, που δραστηριοποιούνται στις υπαίθριες αγορές, – όχι όμως για να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι αυτά που ήδη είναι γνωστά.

Ο κόσμος πλέον κύριε Υπουργέ, – κι ας μου επιτραπεί η έκφραση αυτή-, είναι έτοιμος να σκάσει. Είναι καζάνι που βράζει. Και δε μπορούμε να δεχτούμε πως όλες οι αντιδράσεις έρχονται τυχαία. Ήδη από την πρώτη συνεδρίαση εντοπίσαμε στον εισηγητή της πλειοψηφίας ενδοιασμούς ως προς τα άρθρα του Νομοσχεδίου, αποδεικνύοντας πως είναι ένα Νομοσχέδιο που κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και που κανείς δε μπορεί να το υποστηρίξει.

Ήδη η Συνομοσπονδία Παραγωγών Επαγγελματιών Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών έχει ανακοινώσει την ομόφωνη απόφαση της για πανελλαδική απεργία κι αυτή τη στιγμή η διεξαγωγή Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου εδώ στην Αθήνα ως μία πρώτη αντίδραση στο σχέδιο Νόμου που καταθέσατε προς ψήφιση στη Βουλή, παίρνει σάρκα και οστά.

Στο δρόμο επίσης βρίσκονται κι οι εκπαιδευτικοί αγωνιζόμενοι ενάντια στην αξιολόγηση, στις συγχωνεύσεις τμημάτων και τις υποχρεωτικές υπερωρίες. Στο δρόμο και οι μαθητές και οι γονείς δίνουν τον δικό τους αγώνα.  Τώρα λοιπόν βγαίνουν κι οι απασχολούμενοι στις υπαίθριες αγορές. Κι αυτό γιατί κανείς δεν τους ακούει.

Κύριε Υπουργέ,

Πριν λίγες ημέρες τοποθετήθηκα για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας και υπογράμμισα κι εκεί πως εάν οι νομοθετήσεις γινόταν με γνώμονα   την αποσυμφόρηση των ήδη οικονομικά και ψυχολογικά επιβαρυμένων συμπολιτών μας και με προτεινόμενους μηχανισμούς  στήριξης  των   νοικοκυριών,  δε   θα   επιφυλασσόμασταν   ως   προς   την ψήφιση τους.

Κι αυτό γιατί είμαστε υπέρμαχοι της Κοινωνικής πολιτικής και ζητάμε η νομοθέτηση να στοχεύει αφενός στη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της κοινωνίας, αφετέρου σε ένα κράτος πρόνοιας, αναβαθμίζοντας τις κοινωνικές υπηρεσίες κι ευνοώντας την ανθρώπινη ευημερία, όπως η ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Κι εμείς, το Κίνημα Αλλαγής θέλουμε εκσυγχρονισμό του συγκεκριμένου κλάδου. Θέλουμε οργανωμένες υπαίθριες αλλαγές με σταθερές υποδομές αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης και κάδους ανακύκλωσης. Θέλουμε την εισαγωγή νέων θεσμών, πρότυπων αγορών και του street food. Είναι πολύ σημαντικό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να εξελισσόμαστε σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών. Όμως δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό χαντακώνοντας όλους όσους μάχονται χρόνια για τα προς το ζην και που μάλιστα έχουν στηρίξει με τον μόχθο τους το «καλάθι του καταναλωτή» σε όλες τις αντίξοες οικονομικά συνθήκες, που η πολύπαθη χώρα μας έχει περάσει και συνεχίζει να ζει.

Οφείλουμε να επεξεργαστούμε τα ζητήματα που μας έθεσαν οι ακροώμενοι φορείς ή, – για να το θέσω καλύτερα-, έχουμε αμετάθετο χρέος να επεξεργαστούμε τα ζητήματα των ανθρώπων, που σήμερα είναι στο δρόμο χάνοντας το μεροκάματό τους αλλά διαδηλώνοντας μήπως και την ύστατη αυτή στιγμή εισακουστούν αιτήματά τους.

Και σε εμάς, στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής τα αιτήματά τους μοιάζουν λογικά και για τον λόγο αυτόν θα τα μεταφέρω ξανά στην Ολομέλεια της Βουλής. Στη μία λοιπόν σήμερα, ξεκινά το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο με αιτήματα:

1ον. Την  ίδρυση Νομικών Προσώπων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας που θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας και εποπτείας των λαϊκών αγορών.

2ον. Την απρόσκοπτη προσέλευση των παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές κι ΟΧΙ στην προκήρυξη θέσεων μία φορά ετησίως.

3ον. Την κατάργηση των 16 διαφορετικών Υπουργικών αποφάσεων που αναφέρονται στο Νομοσχέδιο και δίνουν με αντισυνταγματικό τρόπο υπέρ-εξουσίες στον υπουργό.

4ον. Την ακύρωση της απόφασης για είσοδο του κλάδου στην πλατφόρμα e-καταναλωτής, η οποία ισχύει για τα super markets με τζίρο άνω των 90.000.000ε. και

5ον. Την εξάλειψη της απόφασης για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, επιζητώντας την συνταγματική ισονομία με το στεγασμένο εμπόριο.

Κύριε Υπουργέ, ακούστε το μεγάλο τους ΟΧΙ στην οποιαδήποτε μετατροπή τους από παραγωγών σε εμπόρους. Ακούστε το ΟΧΙ στις ποινές εξοντωτικού χαρακτήρα.

Φυσικά και δεν είμαστε υπέρμαχοι έκνομων ενεργειών. Aλλά τα εξαντλητικά πρόστιμα και το τόσο αυστηρό πλαίσιο τιμωρίας, που δημιουργείται από το Νομοσχέδιο αυτό, μόνο μένος εναντίων τους εκφράζει. 

Δεν πρέπει να διαταραχθεί η ισορροπία 50/50 ανάμεσα σε παραγωγούς και επαγγελματίες βιομηχανικών ειδών, ούτε η αναλογία θέσεων παραγωγών προς επαγγελματίες, που είναι 1 προς 1. Θα χαθεί η φιλοσοφία και ο λόγος ύπαρξης των λαϊκών αγορών κι όλα αυτά εις βάρος των καταναλωτών.

Και πρέπει να σκεφτούμε διπλά και τριπλά πριν προχωρήσουμε στην ψηφοφορία. Να σκεφτούμε προς όφελος των παραγωγών, των επαγγελματιών βιομηχανικών ειδών και των καταναλωτών, οι οποίοι βρίσκονται έρμαια του συνεχώς αυξανόμενου κύματος ακρίβειας.

Σας ακούσαμε κύριε Υπουργέ σε συνέντευξή σας να αναφέρετε πως «ζούμε σε μία εποχή, όπου η πανδημία ανάγκασε τις κυβερνήσεις να διαταράξουν τον οικονομικό κύκλο και ασφαλώς, μέχρι να βρει τη νέα θέση ισορροπίας, θα δυσκολευτεί λίγο». Απόλυτα λογικό – Απόλυτα Κατανοητό. Δε ζούμε στον κόσμο μας. Κι αντιλαμβανόμαστε όλοι τις πρακτικές δυσκολίες, που η Κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίζει ως προς την διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Εντούτοις κύριε Υπουργέ, τονίσατε επίσης πως το μεγάλο κύμα ακρίβειας σήμερα, που μιλάμε, δεν έχει έρθει ακόμα. Κι αυτό μας τρομάζει. Διότι θεωρούμε πως Νομοσχέδια τέτοιου τύπου θα μας οδηγούν γρηγορότερα σε μέρες ακρίβειας και φτώχιας, ενώ θα έπρεπε να τις αποφύγουμε.

Κύριε Γεωργιάδη,

Επιτρέψτε μου να σταθώ σε κάτι ακόμα. Έχετε πει την εξής κουβέντα πριν λίγες μέρες ότι: «Έχουμε καταναλωτές που ξοδεύουν – και για να ξοδεύουν σημαίνει ότι έχουν». Κύριε Υπουργέ, αναμφίβολα υπάρχουν καταναλωτές που έχουν και που ξοδεύουν. Τι γίνεται όμως με αυτούς που δεν έχουν; Που τα βγάζουν τσίμα – τσίμα;

Εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας. Γι’ αυτούς πρέπει να σκεφτούμε κι αυτούς πρέπει να προστατέψουμε. Για τον κόσμο που ψάχνει να βρει το καταναλωτικό αγαθό, τα είδη πρώτης ανάγκης φθηνά και ποιοτικά.

Η ακρίβεια δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο.

Υπάρχει πράγματι μια διεθνής τάση ανατιμήσεων και ακρίβειαςλόγω πανδημίαςαλλά η ακρίβεια αποτελεί πλέον μόνιμο δεδομένο στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία 11 έτη. Ολοένα μεγαλύτερος αριθμός πολιτών παρουσιάζει δυσχέρεια ή ακόμα και απώλειας δυνατότητας να εξασφαλίσει βασικά βιοτικά αγαθά.

Η ψήφιση του παρόντος Νομοσχεδίου, η ιδιωτικοποίηση των λαϊκών αγορών κι όλα τα δεινά που θα επιφέρουν στους απασχολούμενους του υπαίθριου εμπορίου και στους καταναλωτές οι σχετικές διατάξεις, θα οδηγήσουν στην οικονομική εξολόθρευσή τους.

Η συνειδητοποίηση της ακρίβειας δεν φτάνει. Κι η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να φαίνεται αδύναμη μπροστά στις υπέρτερες δυνάμεις της αγοράς. Κι αυτό είναι φυσικά μόνο η αρχή. Στόχος πρέπει να είναι η πολιτική αντιμετώπιση του έντονου και κυρίαρχου κοινωνικού ζητήματος της ακρίβειας, με τρόπο επαρκή, μόνιμο και κοινωνικά δίκαιο.

Κλείνοντας, να υπογραμμίσω πως σκοπός του παρόντος Νομοσχεδίου κι αναφορικά με τις διατάξεις που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο, – καθώς για το μίνι εκπαιδευτικό Νομοσχέδιο που εμπεριέχεται μέσα σε αυτό, πραγματικά δε ξέρω τι να πω -, θα έπρεπε να είναι η αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός και η ανάπλαση των ήδη υπαρχουσών λαϊκών αγορών, κρατώντας τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και στηρίζοντας τη φιλοσοφία του μικρομεσαίου, τη ραχοκοκαλιά δηλαδή της ελληνικής οικονομίας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ανδρέας Πουλάς: «Μέτρα για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων»Ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας για την εκπροσώπησή της μέχρι την εκλογή νέου προέδρου