Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ο Ανδρέας Πουλάς κατά την επεξεργασία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της από 26.7.2021 τροποποίησης και αντικατάστασης της από 3.6.2019 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο VI της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της και άλλες επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19» ανέφερε τα εξής:

«Όταν συζητούμε στο Κοινοβούλιο, πρέπει να προηγείται  της πολιτικής ουσίας η κοινοβουλευτική τάξη. Οφείλω λοιπόν, να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου με αναφορά στην πάγια τακτική σας να καταθέτετε τα νομοσχέδια που αφορούν σε θέματα υγείας Παρασκευή μεσάνυχτα προκειμένου να συζητηθούν Δευτέρα πρωί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Σημειοτέον ότι έχει εισαχθεί και άλλο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας με το οποίο ασχλείται παράλληλα η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Είναι προφανές ότι η τακτική αυτή δεν μας επιτρέπει να μελετήσουμε σε βάθος τα νομοσχέδια και τις νομοθετικές σας πρωτοβουλίες. Παρότι το ίδιο θέμα είχα θίξει επανειλημμένα στους προκατόχους σας, ουδέποτε έλαβα εξηγήσεις για την στρεβλή αυτή κοινοβουλευτική μέθοδο, που δείχνει δυσανεξία στην κοινοβουλευτική κριτική. Η κυβέρνηση φοβάται τον κοινοβουλευτικό διάλογο; Ή επιβάλει ασκήσεις κοινοβουλευτικής ετοιμότητας στα κόμματα;

Ποια είναι η στόχευση της τακτικής του αιφνιδιασμού που πάγια εφαρμόζετε στα νομοσχέδια του υπουργείου υγείας  – ενός κατ’ εξοχήν κοινωνικού υπουργείου στην αιχμή της πανδημίας, όπου θα έπρεπε να επιδιώκονται (και να μην επιβάλλονται) οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις;

Ελπίζω κύριε Υπουργέ, εσείς να μου δώσετε κάποια πειστική απάντηση σε αυτό.

Εισερχόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου, θέλω να τονίσω ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι υπέρμαχο των δωρεών και  της αξιοποίησης τους προς όφελος της κοινωνίας.

Ιδίως το ΕΣΥ, με τα γνωστά χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει -της υποστελέχωσης, της εγκατάλειψης των υποδομών και του ελλιπούς ιατρικού εξοπλισμού – χρειάζεται γενναία στήριξη και ενίσχυση – όχι όμως για να το εκμεταλλευτούν τα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά για να βελτιωθεί η υγεία του ελληνικού λαού. Θυμίζω ότι το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης κατά 1,5 χρόνο την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη αυξανόταν ισόποσα.

Τα δύο και πλέον χρόνια της διακυβέρνησής σας εκ των οποίων το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εν μέσω πανδημίας το μόνο έργο που κάνατε για το ΕΣΥ ήταν η αποδυνάμωσή του. Οποιαδήποτε παρέμβασή σας για το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και για τις υποδομές πάντα είχαν πρόχειρο και αποσπασματικό χαρακτήρα και καμία έννοια μακροπρόθεσμης πολιτικής. Όλες οι κινήσεις σας οδηγούν σε έναν και μοναδικό δρόμο και αυτός είναι η ιδιωτικοποίηση της Υγείας με υψηλό κόστος για τους πολίτες.

Και ενώ η πανδημία ακόμη δεν έχει περάσει δεν διστάσατε με το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού να βγάλετε σε αναστολή χιλιάδες εργαζόμενους πολύτιμους ειδικά αυτή την περίοδο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας που βιώνει άλλη μία έξαρση του COVID-19.

Η αδιαφορία σας για το ΕΣΥ φάνηκε και από το γεγονός ότι καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας κρατήσατε τον ιδιωτικό τομέα non covid και τώρα φαίνεται ότι πιθανός να συμβεί το ίδιο με τις πανεπιστημιακές κλινικές. Από τον δύσκολο αυτό αγώνα κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν πρέπει να βγάζει την ουρά του απ’έξω.

Επί του προκειμένου, φέρνετε σήμερα προς συζήτηση μία τροποποίηση της προηγούμενης τροποποίησης της αρχικής σύμβασης της 6ης Σεπτεμβρίου του 2018 του έργου «έξι» της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Θυμίζουμε ότι η αρχική σύμβαση αφορούσε στην προμήθεια και εγκατάσταση μηχανημάτων PET/CT (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) και στη δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων (ΚΥΚΛΟΤΡΟΝ). Επρόκειτο για ένα σημαντικό έργο με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την γενναία αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται από περιφερειακά νοσοκομεία της Χώρας. Εντούτοις, με το «καλημέρα» της ανάληψης της διακυβέρνησης από την πλευρά σας, αποφασίσατε να συρρικνώσετε τα ωφελήματα του Ελληνικού Δημοσίου από το σημαντικό αυτό έργο, που θα μείωνε την εξάρτησή του από τους ιδιώτες παρόχους υγείας.

Έτσι με την τροποποίηση του ν.4667/2020 αφαιρέσατε την προμήθεια του ΚΥΚΛΟΤΡΟΝ για τα τέσσερα νοσοκομεία για τα οποία προοριζόταν (Ηρακλείου, Λάρισας, Ιωαννίνων και Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης) ύψους συνολικά 8 εκατομμυρίων ευρώ, επικαλούμενοι ότι αυτό είναι ασύμφορο οικονομικά – κάτι που πολλοί αμφισβητούν γιατί στοιχεία δεν κατατέθηκαν στο Κοινοβούλιο.

Τώρα προχωράτε λίγο παραπέρα, επικαλούμενοι «νεότερη αξιολόγηση» και περαιτέρω  καθυστέρηση στην υλοποίηση των τεχνικών ενεργειών για την εγκατάσταση του υπό προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, προκειμένου να εναποθέσετε τη διενέργεια τους στον φορέα υλοποίησης του έργου, με κόστος 7,25 εκατομμυρίων ευρώ.

Κύριε Υπουργέ,

Δεν είναι απλά τα πράγματα όταν παίζουμε με τόσο πολλά εκατομμύρια που αφορούν στην υγεία του ελληνικού λαού. Ποιες είναι οι νεότερες αυτές αξιολογήσεις; Σε τι αυτές συνίστανται ώστε να αξιολογήσουμε και εμείς με τη σειρά μας την αξιοπιστία τους;

Ποιο είναι το όφελος του Ελληνικού Δημοσίου από την ανάθεση στον φορέα του έργου των τεχνικών αυτών ενεργειών;

Και επίσης κάτι πολύ σημαντικό: Γιατί συρρικνώσατε τον χρόνο της υποχρέωσης του Δημοσίου να συντηρεί τα υπό εγκατάσταση μηχανήματα; Ενώ το δημόσιο είχε την υποχρέωση να τα συντηρεί για όλο το χρόνο λειτουργίας τους από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και από τον κρατικό προϋπολογισμό, τώρα θα έχετε την υποχρέωση συντήρησης μόνο για οχτώ χρόνια!!!! Γιατί αυτή η μείωση;;;; Τι θα απογίνει μετά η συντήρηση των ακριβών αυτών μηχανημάτων; Μήπως θα την αναθέσετε και αυτή σε ιδιώτες;

Επειδή στις λεπτομέρειες βρίσκεται η ουσία της πολιτικής, σας ζητάμε καλόπιστα να μας ενημερώσετε για το πως καταλήξατε σε μία ακόμα τροποποίηση μίας βαρυσήμαντης δωρεάς για το κοινωνικό σύνολο, δίνοντας μας συγκεκριμένα και πειστικά στοιχεία.

Αλλιώς να μην διαμαρτύρεστε γιατί βλέπουμε σε εσάς την κυβέρνηση στην οποία βρίσκουν ευήκοα ώτα όσοι εξυπηρετούν  ιδιωτικά συμφέροντα.

Είμαι σίγουρος ότι ως νομικός αντιλαμβάνεστε πολύ καλά την σημασία της λογοδοσίας κυβερνητικών αποφάσεων με τόσο μεγάλο οικονομικό αντικείμενο αλλά και της ειδικής αιτιολόγησης των αξιολογήσεων και επανεκτιμήσεων υπηρεσιακών παραγόντων που επηρεάζουν την υλοποίηση ενός έργου τόσο μεγάλης εμβέλειας.

Ως προς τα υπόλοιπα άρθρα του σχεδίου νόμου πρόκειται κυρίως για παρατάσεις διατάξεων έκτακτου χαρακτήρα που ψηφίστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δεν νομίζετε ότι πια δεν μπορείτε να επικαλείστε την πανδημία για να νομοθετείτε;

Η μετατροπή των έκτακτων μέτρων σε μόνιμα με διαρκείς παρατάσεις είναι το φάρμακο για κάθε νόσο του Εθνικού Συστήματος Υγείας; 

Πρέπει επιτέλους για μία φορά να νομοθετήσετε ουσιαστικά και να επιλύσετε τα προβλήματα και τις παθογένειες της δημόσιας υγείας.

Βέβαια κυβερνάτε εδώ και δύο χρόνια και ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το σχέδιο και το όραμα σας για τα νοσοκομεία και  για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι είσαστε υπέρμαχοι της ιδιωτικοποίησης τους.

Νομοθετείτε λοιπόν παρατάσεις συμβάσεων εργασίας, διάθεσης και μετακίνησης προσωπικού, προμηθειών κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, της διάθεσης κλινών και προσωπικού από ιδιώτες παρόχους υγείας, τις αεροδιακομιδές και τα πλωτά μέσα για μεταφορά ασθενών, την εξέταση δειγμάτων από ιδιωτικούς παρόχους, την σύναψη συμβάσεων για την δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας, την χορήγηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων σε νοσούντες από κορωνοϊό, τις αποζημιώσεις των οικογενειακών γιατρών,

τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, την αποδοχή των δωρεών, την υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τη θεώρηση των παραπεμπτικών και την επανέκδοση συνταγών έως την 31η Δεκεμβρίου.

Είναι γεγονός -και το Κίνημα Αλλαγής το έλεγε από την πρώτη στιγμή- ότι η πανδημία ήρθε για να μείνει.

Δεν είναι πρόσκαιρο και περιστασιακό φαινόμενο, που θα εξαφανιστεί με το εμβόλιο.

Πρόκειται για μία ασθένεια που ούτε έχει μελετηθεί επαρκώς, ούτε είναι εύκολο να οδηγήσει σε τοίχος ανοσίας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για τον λόγο αυτό πρέπει η κυβέρνηση να έχει ένα ολιστικό, συνολικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την θωράκιση της δημόσιας υγείας απέναντι όχι μόνο στον κορωνοϊό (που θα μας απασχολήσει για καιρό ακόμα) αλλά και απέναντι σε  κάθε πανδημία και κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό όμως, ακόμα δεν το έχουμε δει.

Αλλά και οι νομοθετικές σας πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας μέσα στα δύο χρόνια που κυβερνάτε, δεν έχουν περπατήσει επαρκώς ακόμα – παράδειγμα το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης».

Πως μπορείτε λοιπόν, να νομοθετείτε με παρατάσεις στις παρατάσεις; Οι περισσότερες διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου έχουν ήδη παραταθεί 2, 3, 4 φορές.

Μήπως ήρθε η ώρα να βρείτε μια οριστική νομοθετική λύση τουλάχιστον για τα θέματα που αφορούν άμεσα στο ΕΣΥ;

Εκτός εάν πιστεύετε πράγματι ότι η πανδημία θα μας αποχαιρετίσει στις 31 Δεκεμβρίου!

Ή εάν νομοθετείτε με βάση την αρχή «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», ώστε με το πέρας του υγειονομικού συναγερμού να κάνετε το προσωρινό μόνιμο, κατά παρέκκλιση κάθε έννοιας νομιμότητας, αξιοκρατίας και αξιόπιστης διαχείρισης των χρημάτων του ελληνικού λαού.

Εντούτοις:

Ακόμα περιμένουμε το αποτέλεσμα των διαγωνισμών για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων γιατρών. Θυμίζω ότι μας είχατε υποσχεθεί πως μέσα σε ένα χρόνο θα έχουμε τοποθέτηση των επιτυχόντων στις θέσεις τους. Η κατάσταση χειροτερεύει με το κύμα συνταξιοδοτήσεων γιατρών, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Ακόμα περιμένουμε την αποδοχή των αιτημάτων των γιατρών και των νοσηλευτών για την ένταξή τους στα ΒΑΕ, για την μισθολογική τους αναβάθμιση, για το αφορολόγητο των εφημεριών τους, για τον εξορθολογισμό των εφημεριών τους σύμφωνα με τα ισχύοντα στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμα περιμένουμε να φέρετε ένα συνολικό σχεδιασμό διαχείρισης του υφιστάμενου προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ ώστε να μην εργάζονται οριακά για την σωματική και ψυχική τους εξόντωση και να μην γίνεται κατάχρηση των μετακινήσεων, των αποσπάσεων και των διαθέσεων από δομή σε δομή για την κάλυψη των κενών εις βάρος της υγείας τους, των οικογενειών τους και κυρίως με όρους δυσμενείς για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ελπίζουμε το περιστατικό που είδε χθες το φως της δημοσιοτητας και αφορά στη μη δικαίωση αιτήματος γιατρού Επιμελήτριας Β’ η οποία δεν διορίστηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας ενώ είχε τα τυπικά προσόντα με το αιτιολογικό ότι ήταν μητέρα 2 μικρών παιδιών, να ήταν ένα ατυχές περιστατικό και το οποίο θα επανορθώσετε άμεσα.

Κύριε Υπουργέ,

Ακόμα περιμένουμε την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα -οργανωμένα και σύμφωνα με κανόνες – στη μάχη κατά της πανδημίας. Το μόνο που είδαμε το προηγούμενο διάστημα είναι επιλεκτική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον αγώνα κατά της πανδημία με κυρίαρχο μέλημά σας να κρατηθεί non covid.

Ακόμα περιμένουμε να μας ενημερώσετε για το πόσο μας κόστισε η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνησή σας. Θα μας ενημέρωσετε επιτέλους για αυτό το κόστος; Αλλά και το τι σκοπεύετε να κάνετε για να προετοιμάσετε το σύστημα για το μέλλον.

Ως προς το εμβολιαστικό πρόγραμμα, θεσπίζετε τον εμβολιασμό ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από φορείς της κοινωνίας των πολιτών, την διευκόλυνση του εμβολιασμού των παράνομων μεταναστών και την παράταση της εμβολιαστικής εκστρατείας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Οι κινήσεις αυτές ναι μεν είναι στην σωστή κατεύθυνση αλλά γιατί να ισχύουν μόνο μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία; Τι ακριβώς θα αλλάξει μετα; Και δεύτερον γιατί το κάνετε τόσο αργά; Αφήσατε πολύτιμο χρόνο να περάσει κύριοι της κυβέρνησης χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.Έχετε κάνει αξιολόγηση της διαχείρισης της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησής σας; Έχετε μελετήσει γιατί ο εμβολιαστικός σας προγραμματισμός δεν πήγε καλά; Γιατί δεν πήγε καλά! Αυτή την στιγμή έχει επιβραδυνθεί σε βαθμό ανεπίτρεπτο. Τι φταίει στη Βόρεια Ελλάδα και το ιικό φορτίο παραμένει τόσο υψηλό;

Γιατί δεν πείστηκαν οι πολίτες για τα οφέλη του εμβολιασμού και προτιμούν τις θεωρίες συνωμοσίας και τους «αυτόχθονους ιθαγενείς»; Τι κάνατε για να αναχαιτίσετε την κατάσταση; Έχετε κάνει αυτοκριτική; Μήπως η θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με τον τρόπο που έγινε έφερε αντίθετα αποτελέσματα; Μήπως η ενημερωτική εκστρατεία για τα οφέλη του εμβολιασμού που επικαλείστε δεν έγινε αντιληπτή από τους πολίτες; Μήπως δεν έγινε ποτέ; Που ξοδεύτηκαν τα 18,5 εκατομμύρια ευρώ που κόστισε;

Γιατί δεν βάλατε την τοπική αυτοδιοίκηση αμέσως και ενεργά στην εμβολιαστική διαδικασία και στον προγραμματισμό σας;

Πότε επιτέλους θα εμπλέξετε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ;

Θα μπορούσαν να καλύψουν εμβολιαστικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού με το μονοδοσικό εμβόλιο και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Τώρα καταλάβατε –σχεδόν 10 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών- ότι οι απομακρυσμένες τοπικές κοινωνίες, οι κλειστές δομές και οι καταυλισμοί των Ρομά ουσιαστικά αυτοεξαιρέθηκαν από τον εμβολιασμό; Τώρα ενεργοποιήσατε την εκκλησία και τις ενορίες;

Αφήσατε όμως, πολύ χρόνο ανεκμετάλλευτο, τον οποίο αξιοποίησαν αρνητές του εμβολίου για να προσεγγίσουν φοβισμένους και διστακτικούς πολίτες με θεωρίες για τσιπάκια.

Την ίδια ώρα εσείς υπερηφανευόσασταν εντός και εκτός τοιχών για την αποτελεσματικότητα ενός συστήματος που ουσιαστικά δεν δούλεψε!

Αυτό το λένε οι επιστήμονες και όχι εμείς. Αυτοί που τους χρησιμοποιήσατε απροκάλυπτα για να νομιμοποιήσουν τις ασυνάρτητες κυβερνητικές αποφάσεις σας από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και μετά.

Αυτήν την ασυμβατότητα μεταξύ των πανηγυρισμών σας και της καθημερινότητας την εισέπραξαν οι πολίτες χάνοντας την εμπιστοσύνη τους προς την Πολιτεία.

Κύριε Υπουργέ,

Δύο χρόνια πανδημίας ήταν αρκετά για να αποκατασταθεί στην συνείδηση των πολιτών η αξιοπιστία και η δυναμική του ΕΣΥ, που συκοφαντήθηκε τόσο στο παρελθόν και που χρεώθηκε όλα τα δεινά και τις παθογένειες του ελληνικού κράτους.

Οι πολίτες το ξαναεμπιστεύτηκαν και αναδείχθηκε αναντικατάστατος και ακλόνητος πυλώνας του κράτους πρόνοιας, στον οποίο βασίζονται όλοι – ανεξάρτητα από το βαλάντιο τους. Έφερε τον ιδιωτικό τομέα δεύτερο και καταϊδρωμένο, να απαιτεί και να κερδοσκοπεί – κάτι που έχει καταγραφεί στην συλλογική συνείδηση.

Απέδειξε ότι με την δέουσα νομοθετική στήριξη, με χρηματοδότηση και με ενίσχυση των υποδομών και των μέσων του μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα: να μειώσει την ταλαιπωρία των ασθενών, να βελτιώσει την ποιότητα παροχής των υπηρεσιών και να εντάξει την έρευνα στην καθημερινή ιατρική.

 Κύριε Υπουργέ αφήστε τα προσχήματα και στηρίξτε επιτέλους το ΕΣΥ.

Το ζητά η κοινωνία, το ζητούν οι πολίτες, το ζητούν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία».

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Γιώργος Φραγγίδης: «Η πρωτοβουλία της Ελλάδας για την ίδρυση και φιλοξενία του Κέντρου Αριστείας ευελπιστούμε ότι θα βελτιώσει τη θέση της χώρας μέσα στην ΝΑΤΟϊκή συμμαχία»Βασίλης Κεγκέρογλου: «Άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τον σεισμό στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας»