Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

  1. Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή
  2. Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

Θέμα: «Αναπροσαρμογή του ύψους της στεγαστικής συνδρομής για την ανακατασκευή κατοικιών που υπέστησαν ζημίες από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι.»

Κύριοι Υπουργοί,

Έχουν περάσει σχεδόν 3,5 χρόνια από τη φονική και καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι και ακόμα η πλειοψηφία των κατοίκων δεν έχει καταφέρει να ανακατασκευάσει το σπίτι της. Πολλές ήταν οι καθυστερήσεις, παρά την προτεραιότητα που, όπως λένε οι αρμόδιοι, δόθηκε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό με τους δασικούς χαρακτηρισμούς στην ευρύτερη περιοχή, που εξαιτίας των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν, διαπιστώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες έκδοσης άδειας και κατεδάφισης των κατεστραμμένων κατοικιών, καθώς ο εν λόγω χαρακτηρισμός θεσμοθετήθηκε το Μάιο του 2020 με το Ν. 4685/2020.

Το 2018 το Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είχε ανακοινώσει τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής στους πυρόπληκτους κατοίκους, η οποία θα ανήρχετο στο ποσό των 1.000 €/m2 για τους κύριους χώρους και 650 €/m2 για τους βοηθητικούς (αποθήκες, λεβητοστάσια κ.λπ.). Η ενίσχυση αυτή για εκείνη την περίοδο ήταν σχετικά ικανοποιητική για την ανέγερση μίας κατοικίας.

Όμως ένας σημαντικός αριθμός κατοίκων καλείται τώρα να ξεκινήσει τις εργασίες ανακατασκευής, μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, υπό νέες προϋποθέσεις και νέα δεδομένα. Τα υλικά κατασκευής έχουν αυξηθεί αρκετά σε σχέση με τις τιμές του 2020, όπως το αλουμίνιο με ποσοστό +42%, ο χάλυβας +30% και τα πλαστικά + 40%. Επίσης από την 1/4/2021 ισχύει ότι για κάθε νέα κατοικία πρέπει να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα υλικά και τεχνικές για να επιτυγχάνεται όσο είναι δυνατόν η μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Επομένως κάθε κατοικία υποχρεούται να είναι ενεργειακής κατηγορίας Α ή Α+ με επιπλέον αύξηση στο κόστος κατασκευής, διότι απαιτείται η τοποθέτηση θερμοπρόσοψης, θερμοδιακοπτόμενων υαλοστασίων, αυτοπαραγωγή ενέργειας κ.λπ..

Το πραγματικό κόστος κατασκευής έχει εκτοξευτεί στα 1.500 €/m2. Αυτή η αναντιστοιχία της παρεχόμενης στεγαστικής συνδρομής των 1.000 €/m2 με το τρέχων κατασκευαστικό κόστος των 1.500 €/m2 δημιουργεί αδυναμία ολοκλήρωσης των όποιων ανακατασκευών, εκτός αν ο πυρόπληκτος κάτοικος έχει να συμπληρώσει με ίδια κεφάλαια τη διαφορά.

Στην σημερινή οικονομική συγκυρία η καταβολή ιδίων κεφαλαίων για την ολοκλήρωση δεν είναι εφικτή με αποτέλεσμα αρκετοί πυρόπληκτοι να μην μπορούν να στεγαστούν και τα πληγέντα κτίρια να παραμένουν κουφάρια στην περιοχή.

Με όλες αυτές τις αλλαγές το ποσό που χορηγείται στα πλαίσια της στεγαστικής συνδρομής δεν καλύπτει το κόστος για την περάτωση των εργασιών και κρίνεται αναγκαίο να αυξηθεί η στεγαστική συνδρομή για τους κύριους χώρους τουλάχιστον στα 1.500 €/ m2 και για τους βοηθητικούς χώρους στα 1.000 €/ m2, ώστε να μπορούν να ανακατασκευασθούν οι κατεστραμμένες πυρόπληκτες κατοικίες, να αμβλυνθεί το οξύ στεγαστικό πρόβλημα και να αναβαθμιστεί αισθητικά η πληγείσα περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Επειδή πολλοί πυρόπληκτοι κάτοικοι, οι οποίοι ανακατασκευάζουν τώρα τα σπίτια τους, δεν είναι σε θέση να καλύψουν με ίδια κεφάλαια τη διαφορά που απαιτείται για την έναρξη ή την αποπεράτωση των εργασιών ανακατασκευής της οικίας τους,

Επειδή οι τιμές στον κλάδο της κατασκευής έχουν αυξηθεί κατά πολύ, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ερωτάσθε κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να βοηθήσετε τους πυρόπληκτους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής για να ολοκληρώσουν την ανακατασκευή των σπιτιών τους;
  2. Είναι στις προθέσεις σας να αυξήσετε τη στεγαστική συνδρομή, τουλάχιστον στα 1.500€/ m2 για τους κύριους χώρους και στα 1.000 €/ m2 για τους βοηθητικούς χώρους, ώστε να ανταποκρίνεται στις υπέρμετρες αυξήσεις των υλικών στον κατασκευαστικό κλάδο που ισχύουν σήμερα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Χρήστος Γκόκας

Ευαγγελία Λιακούλη

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Ανδρέας Λοβέρδος

Απόστολος Πάνας

Ανδρέας Πουλάς

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Άκρως προβληματική η δημιουργία νέων λατομείων στο Πεντελικό ΌροςΓιώργος Φραγγίδης: «Η αυξημένη θνητότητα λόγω Covid εκτός Αττικής, αποκάλυψε το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στα νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας»