Σε Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση του Τομέα  Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή την τροπολογία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τα παράβολα των μεταναστών.

Η μείωση του κόστους  των παραβόλων των πολιτών  τρίτων χωρών είναι επιβεβλημένη όχι μόνο λόγω της πρόσφατης απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για να επέλθει δικαιοσύνη σύμφωνα με τις αρχές της αναλογικότητας και της ανταποδοτικότητας των παραβόλων.

Ότι ισχύει σήμερα αποφασίστηκε το 2005. Αν και η οικονομική κατάσταση Ελλήνων και μεταναστών τότε ήταν πολύ καλύτερη, τα παράβολα ήταν ήδη ακριβά. Στις σημερινές συνθήκες η μείωση είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας που έχει αργήσει.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όμως για ακόμη μια φορά αποδεικνύει την υποκρισία και τον κυνισμό της. 

Με περίσσιο θράσος  μειώνει το ύψος των παραβόλων, εκεί που θεωρεί ότι υποχρεώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι γιατί αποδέχεται την αδικία αλλά μόνο και μόνο για να αποφύγει την επιβολή προστίμου. 

Την ίδια ώρα αυξάνει άλλα παράβολα και πρόστιμα. Την “απώλεια εσόδων” καλούνται να πληρώσουν πάλι οι μετανάστες.

Η αιτιολόγηση των αυξήσεων σύμφωνα με το Υπουργείο;

“Η ανάγκη διατήρησης της οικονομικής ισορροπίας του συστήματος χορήγησης αδειών διαμονής”.  Αυτό λένε στην αιτιολογική έκθεση…

Δηλαδή με απλά λόγια: 

“Γιατί τόσα; Επειδή τόσα τους λείπουν”.  

  • Είναι ντροπιαστικό ότι πλέον η άδεια διαμονής των παιδιών της δεύτερης γενιάς θα κοστίζει το διπλάσιο από αυτήν των γονέων τους.
  • Είναι προκλητικό ότι αγρότες που θέλουν να απασχολούν νόμιμους εργάτες γης θα κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ περισσότερα από ότι σήμερα σε παράβολα.
  • Είναι απαράδεκτο να προβλέπεται παράβολο 50 ευρώ για την υποβολή αίτησης θεραπείας και 100 ευρώ για την επανέκδοση ισχύουσας άδειας διαμονής.
  • Είναι ανάλγητο να ζητείται για πρώτη φορά παράβολο από δικαιούχους ανθρωπιστικού καθεστώτος.

Οι ντροπιαστικές διατάξεις πρέπει να αποσυρθούν και να θεσπιστεί ενιαίο παράβολο για τους μετανάστες που εργάζονται στην χώρα σύμφωνα με τις αρχές της αναλογικότητας και της ανταποδοτικότητας. 

Τα πολιτικά, ηθικά και οικονομικά ελλείμματα της κυβέρνησης δεν θα τα πληρώσουν οι πολίτες, Έλληνες ή μετανάστες.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.