Σε Ανακοινώσεις

Την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ (Ελλαν Πασσέ)  επισκέφτηκε στα γραφεία της, μετά από  πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής, αντιπροσωπεία από τους τομείς αντιμετώπισης Κοινωνικών Ανισοτήτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κινήματος.

 

Στην πολύωρη συνάντηση αναλύθηκαν διεξοδικά προβλήματα, που αφορούν πολίτες Ρομά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τα φαινόμενα ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κριτική των αποσπασματικών, αναποτελεσματικών και κοστοβόρων πολιτικών που υπόσχονται λύσεις αλλά στην πράξη διαιωνίζουν τη γκετοποίηση- περιθωριοποίηση των ΡΟΜΑ. Πολιτικές και δράσεις του κράτους, που δεν εντάσσουν όλους τους ΡΟΜΑ, ως ισότιμους Έλληνες πολίτες, είναι απορριπτέες και παρωχημένες.

Από τον Πρόεδρο της Ελλαν Πασσέ Βασίλειο Πάντζο τονίστηκε η δυναμική της νεολαίας των ΡΟΜΑ, που προοδεύει, με επιτυχίες στην επιστήμη, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική ζωή.

Οι πολιτικές για την στέγαση των ΡΟΜΑ σε ειδικούς, δήθεν προσωρινούς, πολυπληθείς οικισμούς, στα όρια ή εκτός του αστικού ιστού διαιωνίζουν τα προβλήματα.

Η ρατσιστική δολοφονία της μικρής Γιαννούλας στην Άμφισσα υποχρεώνει, έστω και τώρα να βρεθεί η καλύτερη δυνατή διαδικασία ένταξης των ΡΟΜΑ της περιοχής. Στόχος η κοινωνική ειρήνη και συνοχή. 

Λέμε όχι στη μαζική μετεγκατάσταση. Όχι σε νέο οικισμό γκέτο.

Κατά τη συζήτηση τέθηκαν προτάσεις –τρόποι καινοτόμων πολιτικών και πρακτικών, μεταξύ άλλων, για :

 • Τη στέγαση εντός του κοινωνικού ιστού των ΡΟΜΑ ,
 • Την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής και αποφυγής,
 • Την κοινωνική επιχειρηματικότητα,
 • Θετικά μέτρα δράσης – ένταξης για την εμπέδωση της αρχής της ίσης μεταχείρισης

με την ανάπτυξη οριζόντιων πολιτικών σε όλους τους τομείς, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Παράλληλα, ως συμπληρωματικές πολιτικές, με θετική μοριοδότηση σε διάφορες υπηρεσίες, για την ενίσχυση όσων ομάδων από τους ΡΟΜΑ.

Εκ μέρους της Ελλαν Πασσέ προτάθηκε η θεσμική αναγνώριση της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας ως επίσημου φορέα κοινωνικού διαλόγου.

 

Η πρόταση έτυχε της απόλυτης υποστήριξης των Τομέων του Κινήματος Αλλαγής, δεδομένου ότι η διαδικασία συγκρότησης της συνομοσπονδίας αποτελεί ελπιδοφόρα εξέλιξη που χρειάζεται υποστήριξη. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει για την ΕΝΤΑΞΗ και  προστασία των δικαιωμάτων των ΡΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του Κ.Α. επιβεβαιώθηκε η  βούληση της Προέδρου Φώφης Γεννηματά για την ενδυνάμωση της θεσμικής μας συνεργασίας, με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων των Ρομά και με πολιτικές πρωτοβουλίες εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Τέλος, οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν την ανάληψη μιας σειράς πρωτοβουλιών σε διάφορες περιοχές της χώρας  μας, σε συνεργασία και με την ΤΑ.

Δράσεις για την πολυπόθητη ένταξη, την ευαισθητοποίηση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, για την αντιμετώπιση του ρατσισμού  και την κοινωνική συνοχή.

Σύνθεση αντιπροσωπειών:

 

Α)      Κίνημα Αλλαγής: 

 1. Έφη Μπέκου—-Γραμματέας Τομέα Αντιμετώπισης Κοινωνικών Ανισοτήτων
 2. Βασίλης Χαρόπουλος–-Αναπλ. Γραμματέας Τομέα Αντιμετώπισης Κοινωνικών Ανισοτήτων
 3. Βασίλης Χρονόπουλος— Εκπρ. Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

 

Β)        ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

 1. Βασίλειος Πάντζος, Πρόεδρος
 2. Γιαννόπουλος Ηλίας, Νομικός Σύμβουλος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ
 3. Σταύρος Σταμάτης, Σύμβουλος Επικοινωνίας της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και
 4. Θεόδωρος Ζήκας , Σύμβουλος προγραμμάτων της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.