Σε Ανακοινώσεις

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠτΒ), με την Έκθεση του για το Δ τρίμηνο του 2021 που δημοσίευσε σήμερα, χτύπησε δυνατά την καμπάνα για την Κυβέρνηση, και επιβεβαίωσε την κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για λάθος στόχευση και μίγμα δημοσιονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Η τεράστια σωρευτική δημοσιονομική επιδείνωση της τάξης των 30 δις ευρώ, σύμφωνα με την Έκθεση, δεν κατάφερε να πετύχει την πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 μετά τη βαθιά ύφεση του 2020, όπως επετεύχθη από την πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με ΓΠτΒ, είναι πλέον τα δημοσιονομικά όρια να είναι πεπερασμένα, για αυτό και προτείνει στοχευμένες παρεμβάσεις για την απορρόφηση του αυξημένου ενεργειακού κόστους και όχι μόνιμα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης που δεν σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος.

Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της, προτίθεται να φέρει το νομοσχέδιο για την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στους έχοντες και στους κατέχοντες, ενώ συνεχίζει να κερδοσκοπεί ανερυθρίαστα πάνω στα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών πατώντας στο μέγεθος και τη διάρκεια του φαινομένου του πληθωρισμού, όπως αποδεικνύεται από τις ιλιγγιώδεις υπερβάσεις των εσόδων από ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης το τελευταίο τετράμηνο, που σύμφωνα τις σημερινές ανακοινώσεις του ΓΛΚ φαίνεται ότι πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουμε επίσης, την άποψη του ΓΠτΒ ότι «η δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας απαιτεί μια ελάχιστη πολιτική συναίνεση πάνω στους κύριους άξονες στρατηγικής». Μια άποψη που η παράταξη μας μόνη υπηρέτησε σταθερά και αδιασάλευτα τα τελευταία δώδεκα χρόνια.

Καθώς μόνο με σοβαρές εθνικές πολιτικές θα καταφέρουν, σε πρώτο βαθμό, η Ελλάδα να ξεναελαχιστοποιήσει το έλλειμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που τετραπλασιάστηκε τη διετία 2020 – 2021, και μεσοπρόθεσμα να ξαναβάλουν την οικονομία σε βιώσιμη τροχιά σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ωστόσο ο «επισπεύδων» την εθνική συνεννόηση είναι πάντα η Κυβέρνηση. Αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε μια Κυβέρνηση της οποίας οι Υπουργοί έρχονται στη Βουλή για να ειρωνευτούν και να διαστρεβλώσουν τις προτάσεις μας, που έχουμε επανειλημμένα καταθέσει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη πλέον άποψη των πολιτών ότι το μίγμα οικονομικής πολιτικής δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνο από μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική Κυβέρνηση.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη Βαρβάκειο αγοράΡυθμός Επικαιρότητας - 15.03.2022