Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης, Γιώργος Μουλκιώτης, Απόστολος Πάνας και Κώστας Σκανδαλίδης, με ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, έφεραν στη Βουλή το ζήτημα της αναγκαιότητας λήψης μέριμνας στο πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών ώστε να μην αποκλείονται τα μικρά καταστήματα λιανικής.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι με αφορμή την επικείμενη προκήρυξη του εν λόγω προγράμματος, σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις, η επιδότηση θα παρέχεται με τη χρήση εκπτωτικού κουπονιού, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών.

Επισημαίνεται επίσης ότι, η εν λόγω διαδικασία, θα αφήσει ουσιαστικά εκτός τα μικρά καταστήματα λιανικής, γιατί πληρώνουν μετρητοίς τα εμπορεύματα στους προμηθευτές και δεν έχουν τα ταμειακά διαθέσιμα για να χρηματοδοτήσουν τις πωλήσεις τους και

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην αποκλείονται στην πράξη τα μικρά καταστήματα λιανικής από την δυνατότητα εξυπηρέτησης των δικαιούχων των εκπτωτικών κουπονιών για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Στις αρχές του 2022 η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την προκήρυξη προγράμματος επιδότησης για την αντικατάσταση και ανακύκλωση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, καθώς οι συσκευές αυτές δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην χορήγηση ποσού ύψους 100 εκατ. ευρώ σε 200.000 νοικοκυριά, το οποίο υπολογίζεται ότι θα συμβάλλει, αν εφαρμοστεί σωστά, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς θα οδηγήσει σε μείωση εκπομπών κατά 126.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Με αφορμή την επικείμενη προκήρυξή του προγράμματος, σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις, η επιδότηση θα παρέχεται με τη χρήση εκπτωτικού κουπονιού, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών.

Επειδή η εν λόγω διαδικασία, θα αφήσει ουσιαστικά εκτός τα μικρά καταστήματα λιανικής, γιατί πληρώνουν μετρητοίς τα εμπορεύματα στους προμηθευτές και δεν έχουν τα ταμειακά διαθέσιμα για να χρηματοδοτήσουν τις πωλήσεις τους και

επειδή τα μικρά καταστήματα λιανικής έχουν ήδη πληγεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να μην αποκλείονται στην πράξη τα μικρά καταστήματα λιανικής από την δυνατότητα εξυπηρέτησης των δικαιούχων των εκπτωτικών κουπονιών για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών;

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Κώστας Σκανδαλίδης: «Ο Ανδρέας παρέλαβε μια χώρα ξυπόλητη στα αγκάθια και την έφερε στο κέντρο των εξελίξεων»Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Η πρόθεση των ΗΠΑ να αναβαθμίσει και να προχωρήσει στην προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία δίνουν ένα λανθασμένο μήνυμα»