Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ο Ανδρέας Πουλάς κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε τα εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Διανύουμε για άλλη μία φορά μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας με την πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση και την κοινωνία απογοητευμένη από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των πυρκαγιών και τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν.

Σε αυτά να προστεθεί η δυσλειτουργία που αναμένεται στις δομές υγείας της χώρας λόγω της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών γιατί στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Στους υγειονομικούς δεν δώσατε κανένα περιθώριο, ουσιαστικά υποτιμώντας την προσφορά τους τον πρώτο καιρό της πανδημίας που ήταν το ανάχωμα και το τείχος προστασίας ολόκληρης της κοινωνίας.

Δεν κάνατε καμία προσπάθεια πειθούς και άρσης των επιφυλάξεων τους.

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και με αχρείαστη επίδειξη πυγμής, καταφύγατε σε απειλές και τελεσίγραφα, χωρίς να σας πτοεί η αποδυνάμωση του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών υγείας από προσωπικό, προσδοκώντας να καλύψετε τα κενά από την ελεύθερη αγορά.

Μήπως τώρα με την αλλαγή της ηγεσίας στο Υπουργείο Υγείας ήρθε η ώρα να αλλάξετε την άκαμπτη στάση σας απέναντι στους υγειονομικούς και να σκύψετε πάνω από τα πραγματικά τους προβλήματα στα οποία μέχρι στιγμής δεν έχετε ανταποκριθεί;

Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας τελικά είναι πώς θα βγει αλώβητη από τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα σήμερα έχοντας στο μυαλό της μόνο την επικοινωνία και όχι την ουσία.

Χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό φιάσκο του ανασχηματισμού, μία επιλογή του Πρωθυπουργού που κατέστησε την κυβέρνηση ακόμη πιο συντηρητική στοχεύοντας στην ανάδειξη της πιο δεξιάς πτέρυγας της Ν. Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση σήμερα φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που όχι μόνο  δεν αποτελεί πολιτική προτεραιότητα, αλλά έχει και αμφίβολη αποδοτικότητα, καθώς αυτό που ουσιαστικά κάνει είναι να τζογάρει τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων εργαζόμενων, με αντίτιμο ένα άκρως αμφισβητούμενο προσδοκώμενο κέρδος.

Με μεγάλα λόγια και βαρύγδουπες δηλώσεις, υπόσχεται για μία ακόμη φορά λαγούς με πετραχήλια και δίνει φρούδες ελπίδες ιδίως στη νέα γενιά.

Δυστυχώς όμως για μία ακόμα φορά βρίσκεται εκτός πραγματικότητας και κυρίως, εκτός της κοινωνίας. Νομοθετείτε για τους νέους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους μέχρι 35 ετών χωρίς αυτοί να είναι επαρκώς πληροφορημένοι καθώς επιλέξατε να αποφύγετε την κοινωνική ζύμωση, τον εξαντλητικό διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και την επίτευξη συναινέσεων, όπως απαιτεί η χάραξη μακροπρόθεσμων πολιτικών σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως είναι η διαχείριση των ασφαλιστικών εισφορών και η διασφάλιση αξιοπρεπών  συντάξεων.

Κύριοι της κυβέρνησης έχετε κάνει καμία έρευνα ώστε να διαπιστώσετε κατά πόσο οι νέοι γνωρίζουν το θέμα της επικουρικής ασφάλισης και τι ακριβώς τους περιμένει τα επόμενα χρόνια;

Επιπλέον, έρχεστε άρον – άρον και χωρίς να έχει εξακριβωθεί η συναίνεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σχέδια σας, και προτείνετε την εισαγωγή του ατομικού κουμπαρά στο πλαίσιο της επικουρικής  ασφάλισης και της  ίδρυσης Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης.

Με τον τρόπο αυτό βάζετε ένα ακόμα λιθαράκι για να μην πω μία κοτρώνα, στο οικοδόμημα της ιδιωτικοποίησης των πάντων, ή έστω όσων περισσότερων τομέων του Δημόσιου Τομέα προλαβαίνετε.

Έτσι, εισάγετε τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες από το παράθυρο της επικουρικής ασφάλισης με σκοπό αργότερα, να τις βάλετε και από την πόρτα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία «απορρύθμιση» αποσπασματικού χαρακτήρα, καθώς δεν συνοδεύεται από συνολική αναθεώρηση του ασφαλιστικού οικοδομήματος.

Τα όποια οφέλη επικαλείστε εξαρτώνται άμεσα από επισφαλείς διεθνείς παράγοντες και από τις ευρύτερες οικονομικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα:

Γίνεται υποχρεωτική η  υπαγωγή στο νέο σύστημα για τους νέους ασφαλισμένους, χωρίς όμως να λαμβάνετε υπόψη σας το μεγάλο ποσοστό αδήλωτης εργασίας και την οικονομική επιρροή των εναλλακτικών μορφών εργασίας (όπως η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία).

Δεν δίνετε κανένα επιχείρημα για το πως θα πείσετε τους εργαζόμενους που κινούνται στον χώρο της αδήλωτης εργασίας να επιλέξουν να ασφαλιστούν.

Το υβριδικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης που εισάγετε εξαρτάται από την σταθερότητα της διεθνούς οικονομίας, αλλά και από την ύπαρξη σταθερά θετικών ρυθμών ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.

Σε περίπτωση αρνητικών σεναρίων, οι ασφαλισμένοι θα χάσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ το κράτος θα τους καταβάλει το εγγυημένο ύψος της επικουρικής σύνταξης, που δεν θα διαφέρει πολύ από το σημερινό, ενώ για να καλυφθεί το κόστος είτε θα αυξηθεί η φορολογία είτε θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Επομένως, οι υποσχέσεις για αύξηση των επικουρικών συντάξεων κατά 68% βρίσκεται στον αέρα.

Τα αποτελέσματα του νέου συστήματος θα φανούν μακροπρόθεσμα και πάντως μετά το 2030.

Άρα μεταφέρουμε για μία ακόμα φορά το κόστος ενός πειράματος στις επόμενες γενιές.

Η δε, βελτίωση του δημογραφικού προβλήματος ουδόλως συνδέεται με την εφαρμογή του νέου συστήματος.

Προϋποθέσεις για τη λειτουργία του νέου μέτρου είναι η θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου, η ανεξαρτησία λειτουργίας του ταμείου από κρατικές παρεμβάσεις, η λογοδοσία της διοίκησης του και η απόδοση ευθυνών.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία από την αξιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων δεν μας γεμίζει με αισιοδοξία και θεσμικά η πρότασή σας δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στους ασφαλισμένους.

Μέχρι στιγμής δεν επαληθεύονται οι προσδοκίες της κυβέρνησης για αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης και βελτίωση του οικονομικού μοντέλου της χώρας.

Οι ανισότητες στην αγορά εργασίας, τα χαμηλά εισοδήματα και η αναιμική οικονομική δραστηριότητα συνεχίζουν, με αποτέλεσμα το μοντέλο που προτείνετε να υπονομεύεται από την ίδια την πραγματικότητα.

Είναι ξεκάθαρό ότι το κόστος μετάβασης του συστήματος που ανέρχεται στα 20 δις (για τις αναπηρικές συντάξεις και τις συντάξεις χηρείας) θα ακολουθεί τη λειτουργία του νεοσυσταθέντος ταμείου εσαεί, συντηρώντας την υποχρέωση του κράτους να το καλύπτει.

Είναι άγνωστο το δημοσιονομικό κόστος του νέου συστήματος στην εθνική οικονομία διότι δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν το κόστος του θα υπολογιστεί από την Eurostat εντός κυβέρνησης ή όχι. Συνεπώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος νέας αύξησης του δημόσιου χρέους, την ώρα που ακόμα δεν έχουν αναρρώσει η οικονομία και η κοινωνία από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση χάνει ολοένα και περισσότερο την επαφή της με την  κοινωνία και τις ανάγκες της.

Λειτουργεί αυταρχικά και χωρίς διάλογο υλοποιώντας το φιλελεύθερο αφήγημά της σε μία χώρα που ούτε η οικονομία το σηκώνει, ούτε και οι πολίτες.

Και στο πεδίο του ασφαλιστικού, λειτουργείτε υπέρ των αγορών και των ιδιωτικών συμφερόντων χωρίς να υπάρχουν τα θεσμικά αναχώματα υπέρ των αδυνάτων, συντηρώντας και αυξάνοντας ένα καθαρά ταξικό τρόπο διακυβέρνησης.

Νομοθετείτε σαν να μην βρίσκεστε στην Ελλάδα την εποχή της πανδημίας. Και κυρίως, κυβερνάτε υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών, με υποσχέσεις και προσδοκίες χωρίς αντίκρισμα.

Το νομοσχέδιο σας συνιστά απόδειξη της κυβερνητικής αλαζονείας, των ιδεολογικών  φιλευλεύθερων εμμονών σας, της στοχευμένης επιλογής σας υπέρ της ιδιωτικοποίησης, της υποχώρησης του κράτους υπέρ της ελεύθερης αγοράς, των συντηρητικών απωθημένων σας και της απομάκρυνσής σας από την κοινωνία και τις ανάγκες της. Για τους λόγους αυτούς και καταψηφίζουμε.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Διαμόρφωση προϋποθέσεων πολιτικής προστασίας και δημόσιας ασφάλειας στις περιοχές οικιστικής ανάπτυξης χωρίς σχέδιοΚώστας Σκανδαλίδης: «Με το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση τάζει στους νέους χωρίς εγγυήσεις και υπονομεύει τις συντάξεις των παλαιών εργαζομένων»