Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Κορωνοϊός: Πράξη δικαιοσύνης και ευθύνης να μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Έχουμε επιλέξει τον δύσκολο, αλλά εθνικά υπεύθυνο δρόμο. Αυτό υπαγορεύει το πατριωτικό μας καθήκον. Θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε στην κοινή προσπάθεια ασκώντας υπεύθυνη και χρήσιμη αντιπολίτευση. Αυτός είναι ο ρόλος στις τόσο κρίσιμες συνθήκες για την χώρα μας και τον Ελληνικό λαό. Ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης και αποκατάστασης μιας κατάφωρης αδικίας, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα κατέθεσε σήμερα τροπολογία για:

Επέκταση Κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων που ισχύει ήδη στον ιδιωτικό τομέα και σε όλους τους εργαζόμενους ως νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, σε όλες τις μονάδες του ΕΣΥ, στο ΕΚΑΒ και στις προνοιακές δομές.
Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος ειδικών συνθηκών για όσο χρόνο κρατήσουν οι έκτακτες συνθήκες σε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.
Καλούμε την Κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την πρόταση μας. Το επιβάλλουν οι περιστάσεις. Η ψήφιση και η εφαρμογή της είναι πράξη ευθύνης για όλους. Και θα ανήκει σε όλους.

Δείτε το σχετικό βίντεο-απόσπασμα

Διαβάστε την τροπολογία

Οικονομία: Ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο για την οικονομία χωρίς λογικές λιτότητας

Ένας ασύμμετρος πόλεμος απαιτει μια οικονομία πολέμου. Με ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, χωρίς λογικές λιτότητας και νεοφιλελεύθερες εμμονές. Ένα σχέδιο που θα εκτείνεται σε βάθος χρόνου και δεν θα λειτουργεί μόνο πυροσβεστικά.

Πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η στήριξη των εργαζομένων, η τήρηση της ρήτρας μη απόλυσης αλλά και να δοθεί κανονικά το δώρο Πάσχα. Κάθε σκέψη για περικοπές δικαιωμάτων πρέπει να εγκαταλειφθεί.
Δεύτερο μέλημα η αναθεώρηση του κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε να ενισχυθεί το ΕΣΥ, να μεταφερθούν πόροι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να μην παγώσουν οι κρατικές ενισχύσεις.
Τρίτο μέλημα η εξασφάλιση διαρκούς ρευστότητας, φθηνού χρήματος για επιχειρήσεις και όχι μάχες οπισθοφυλακής που θα εξασφαλίσουν πάλι προνομιακούς όρους για τις τράπεζες. Ας αξιοποιήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας με επιδοτήσεις και κρατικές εγγυήσεις για άτοκα η χαμηλότοκα δάνεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τέταρτο, η Κυβέρνηση πρέπει να επιβληθεί στις τράπεζες και να παγώσουν τον Τειρεσία, σταματώντας τις υπέρογκες χρεώσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Πέμπτον, είναι επιβεβλημένη η άμεση αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών, η παράταση προστασίας της Α κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν. Τα μέτρα της αναστολής των υποχρεώσεων πρέπει να ισχύσουν και για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, αλλά έχουν μεγάλες μειώσεις στο τζίρο και για τα φυσικά πρόσωπα που ήταν ενήμερα στις 31. 12.2019.
Έκτο, να στηρίξουμε άμεσα τις τουριστικές επιχειρήσεις με φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, να συνεχιστεί το επίδομα ανεργίας για όσους το λάμβαναν και να μειωθούν δραστικά τα προβλεπόμενα ένσημα για την χορήγηση του μετά την τουριστική περίοδο. Ειδική μέριμνα απαιτείται για αγροτικές, κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και ιχθυοκαλλιέργειες.

Δυτική Μακεδονία: αποφασιστική παρέμβαση του Κινήματος για την υγεία του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων στην Πτολεμαΐδα

Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού COVID-19 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάζουν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα (με εξαίρεση την περιοχή της Αμαλιάδας Ηλείας, όπου όμως τα κρούσματα έχουν εντοπισθεί και ιχνηλατηθεί με ακρίβεια). Στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς έχουν προσβληθεί από τον ιό εννέα εργαζόμενοι, ενώ έχουν σημειωθεί ήδη δύο θάνατοι στην Καστοριά και ένας στην Κοζάνη, με άγνωστη τη διασπορά στην κοινότητα. Ταυτόχρονα, τα πέντε νοσοκομεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας παραμένουν σοβαρά υποστελεχωμένα.

Τα σχετικά κρούσματα εντοπίζονται μέχρι τώρα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και στο γειτονικό Δήμο Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Περίπου 400 πρόσωπα αυτές τις περιοχές βρίσκονταν σε έκθεση γούνας στο Μιλάνο, από την ίδια περιοχή προέρχεται και αριθμός εκδρομέων στους Αγίους Τόπους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, 10-15 άτομα που νόσησαν στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά Κοζάνης, που παραμένουν από τις 18.03.2020 σε αποκλεισμό, παρέστησαν προ ολίγων μόλις ημερών σε κοινωνική εκδήλωση στο Άργος Ορεστικό.

Επίσης στην Πτολεμαΐδα βρίσκεται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη το μεγαλύτερο έργο της χώρας με την κατασκευή της 5ης λιγνιτικής μονάδας (Πτολεμαϊδα V). Η κατάσταση στα εργοτάξια εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία 1.000 περίπου εργαζομένων, όπου ο έλεγχος και η προστασία από τον ιό είναι αδύνατος. Τοπικοί φορείς ζητούν επειγόντως τον περιορισμό των εργασιών στη μονάδα και την οργάνωσή τους σε μικρές ομάδες με κλιμάκια, όπως συμβαίνει ήδη και με τις δραστηριότητες των υπόλοιπων εργοστασίων και ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε.

Με εντολή της Προέδρου Φώφης Γεννηματά, βουλευτές και στελέχη του Κινήματος Αλλαγής επικοινώνησαν με τον Υπουργό Ενέργειας, κ. Χατζηδάκη και την Διοίκηση της Δ.Ε.Η. ζητώντας την άμεση διακοπή του έργου. Σχετική ερώτηση κατέθεσε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής.

Υπουργός Ανάπτυξης: σε …αφωνία για το πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Με ένα πρωτοφανές κρεσέντο εμφανίσεων, ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αποφάσισε επιτέλους να αναστείλει τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών, μετά από πάνδημη απαίτηση. Βέβαια δεν μας είπε τι σκοπεύει να πράξει για τους αδύναμους δανειολήπτες, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (funds) για να ρυθμίσουν τα δάνεια, ώστε να μην οδηγηθούν οι δανειολήπτες σε αδιέξοδο και τα δάνεια σε «κοκκίνισμα». Ο κατά τα λοιπά λαλίστατος Υπουργός δεν βρήκε λέξη για τις προθέσεις του σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, που θα συμπίπτει ενδεχομένως με την κορύφωση της πανδημίας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

18.03.2020 - Ρυθμός ΕπικαιρότηταςΡυθμός Επικαιρότητας | 23.03.2020