Σε Ρυθμός Επικαιρότητας
Θέματα: Οικονομικά μέτρα, Προστασία υγειονομικών, Προσφυγικό, Τράπεζες, ΕΣΥ, Κατάργηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
 Οικονομικά μέτρα: οι δανειολήπτες παραμένουν “στον αέρα”
 Η ελληνική οικονομία έχει μπει εδώ και μέρες σε μια απρόβλεπτη δοκιμασία. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα προστεθούν σήμερα στη μεγάλη λίστα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας. Αν και καθυστερημένα, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα αποφάσεις στο πλαίσιο των προτάσεων που είχαμε εγκαίρως καταθέσει. Τα μέτρα θα κριθούν από το αποτέλεσμά τους και το αποτύπωμά τους στην αγορά εργασίας. Οι έλεγχοι για τη ρήτρα μη απόλυσης πρέπει να είναι διαρκείς.  Οι έλεγχοι για τη ρήτρα μη απόλυσης πρέπει να είναι διαρκείς.  Η νέα κρίση δεν πρέπει να γίνει η αφορμή για το ξεχείλωμα της εργασίας και την εγκαθίδρυση της επισφάλειας ως βασικό μοντέλο απασχόλησης.

Επισημαίνουμε ότι ο Υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε σε συστάσεις προς τις Τράπεζες, αντί να ανακοινώσει την αναστολή των πλειστηριασμών και την παράταση προστασίας της Α’ κατοικίας, και την επέκταση της αναστολής των δόσεων για τα φυσικά πρόσωπα που είναι σήμερα ως 31-12-2019. Το οικονομικό επιτελείο δεν είπε κουβέντα για τους χιλιάδες δανειολήπτες που παλεύουν να ρυθμίσουν το δάνειό τους με Τράπεζες και funds. Τα μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα και να μην επιβαρύνουν εκ νέου το τραπεζικό σύστημα.

Η μεγάλη εικόνα όμως δείχνει ότι η Ευρώπη πρέπει να διδαχθεί από τα μαθήματα του 2008. Το δόγμα “ο καθένας να κοιτά το σπίτι του” θα οδηγήσει σε μια νέα πολιτική, οικονομική και κοινωνική διαίρεση. Η επιβαρυμένη από την δεκαετή ύφεση και το προσφυγικό Ελλάδα, δεν μπορεί μόνη της να σηκώσει το βάρος. Οι κυβερνητικοί “πανηγυρισμοί” για τις αποφάσεις του Eurogroup είναι ώρα να δώσουν τη θέση τους σε μια διεκδίκηση για χαλάρωση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και στη μόνιμη μείωση των δρακόντειων πλεονασμάτων.
 Κορωνοϊός: προστατέψτε γιατρούς, νοσηλευτές και το υγειονομικό προσωπικό
 Η προστασία  των υγειονομικών υπαλλήλων και η ιχνηλάτηση του ιού αποτελούν προτεραιότητες για τον περιορισμό της εξάπλωσης και την αντιμετώπιση της νόσου.  Έλλειψη μέτρων προστασίας και τα αρχικά λάθη, έφεραν τον ιό εντός των Νοσοκομείων. Το τίμημα είναι βαρύ. Ένας εργαζόμενος σε Νοσοκομείο έχασε τη ζωή του και 35 υγειονομικοί είναι  ήδη ανάμεσα στα 387 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ 300 έχουν μπει σε απομόνωση.

Η διακοπή των ελέγχων  και στο υγειονομικό προσωπικό, σε αντίθεση με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ είναι ολέθριο λάθος.  Τα στελέχη του ΕΣΥ, με συμπτώματα πρέπει να κάνουν τεστ αμέσως ανεξάρτητα από την καραντίνα. Η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει την άμεση τροφοδοσία με αντιδραστήρια για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλασματικής εικόνας που οδηγεί σε εφησυχασμό. Ζητάμε από την πρώτη στιγμή αποφασιστικά μέτρα. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι αυτό που μετράει είναι η  πιστή εφαρμογή τους. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους ελέγχους.

Ταυτόχρονα, φτάνουν από παντού φωνές αγωνίας για την κατάσταση των μονάδων Υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές και μικρά νησιά της χώρας. Έχει σχέδιο η κυβέρνηση ή θα αφήσει τις μικρές κοινωνίες μόνες τους απέναντι στον ιό;
 Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Ερντογάν: Κανείς δεν πρέπει να αποφασίζει ερήμην της Ελλάδας
 Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας με τον κ. Ερντογάν – που είχε ως βασικό θέμα το μεταναστευτικό/προσφυγικό-πραγματοποιήθηκε με την Ελλάδα απούσα. Η απουσία της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη. Τα ανατολίτικα παζάρια υπονομεύουν την ευρωπαϊκή συνοχή και τη θέση της χώρας σε διαπραγματεύσεις που την αφορούν άμεσα. Κανείς δε μπορεί να αποφασίζει για το προσφυγικό ερήμην της χώρας μας, που φυλά τα ευρωπαϊκά σύνορα. Η Ευρώπη χρειάζεται πολιτικές και όχι νέες διευθετήσεις ή καλλωπισμό της Κοινής Δήλωσης του 2016. Κάθε “πακέτο” προς την Τουρκία πρέπει να είναι αναπόσπαστο τμήμα μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό/μεταναστευτικό δίνοντας τέλος στους εκβιασμούς και τις απειλές του Ερντογάν. Για το θέμα έκανε δήλωση η Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά.
 Μαξιλάρι 35 δις: Κάποιοι “σφυράνε” ανεύθυνα
 Σε εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν την  κατάργηση, σε αυτή την φάση, του «μαξιλαριού ρευστότητας», που στηρίζει τον δανεισμό της χώρας. Η πρόταση αυτή όμως δεν λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Όταν σήμερα τα επιτόκια δανεισμού της χώρας «τραβούν την ανηφόρα», είναι κατανοητό το τι θα γίνει αν «πούμε» στις αγορές ότι καταργούμε κάθε πρόβλεψη «ασφάλειας» στην οικονομία. Και ποια αδιέξοδα θα δημιουργηθούν μεσοπρόθεσμα ιδιαίτερα αν η χώρα αντιμετωπίσει υφεσιακά φαινόμενα (λόγω της κρίσης). Το θέμα αυτό πρέπει να προσεγγίζεται με πολύ μεγάλη προσοχή και όχι λαϊκίστικα.
 Βουλή: Με πρόσχημα τον κορωνοϊό, σχεδόν καταργείται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος
 Μια μέρα μόνο ανά εβδομάδα, στην οποία θα διεξάγεται και το νομοθετικό έργο, περιόρισε η Κυβέρνηση τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ουσιαστικά καταργώντας τον. Ο περιορισμός του μόνου μέσου κοινωνικού ελέγχου προφανώς δεν έγινε λόγω κορωνοϊού αλλά με πρόφαση αυτόν, αφού με την απόφαση αυτή προκαλείται σε μια ημέρα (κάθε Πέμπτη) πολυπρόσωπη παρουσία στον ίδιο χώρο. Όλα αυτά έγιναν παρά την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να αφορά μόνο θέματα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και των υπηρεσιών.

Διαβάστε περισσότερα
 Στήριξη οικονομίας: Πάλι θα εξαιρεθούν οι τράπεζες;
 Την ίδια στιγμή που είμαστε αντιμέτωποι με μία κρίση εφάμιλλη αυτής του 2008-2009 και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δείχνει και πάλι μειωμένα αντανακλαστικά. Οι τράπεζες ανακοίνωσαν την εξάμηνη αναβολή των δανειακών υποχρεώσεων, μόνο για τις επιχειρήσεις που ήταν ενήμερες δανειακά μέχρι και την 31/12/2019, ως μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα φυσικά πρόσωπα, πόσο μάλλον για επιχειρήσεις και πολίτες οι οποίοι δεν ήταν ‘’ενήμεροι’’ στο τέλος της περασμένης χρονιάς.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι έχει το σθένος και την αποφασιστικότητα να μετατοπίσει το κέντρο λήψης αποφάσεων στην πολιτική. Αν το επιλέξει, είναι βέβαιο ότι θα βρει συναίνεση και στήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα. Ένα πρώτο βήμα θα ήταν η συγκρότηση και λειτουργία της διακομματικής επιτροπής για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το νέο πτωχευτικό δίκαιο, όπως πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

17.03.2020 - Ρυθμός Επικαιρότητας