Σε Ρυθμός Επικαιρότητας
ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  |  17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
 Κορωνοϊός: “Test-Test-Test” για όλους
 “Μένουμε Σπίτι” και στηρίζουμε όλα τα μέτρα που εισηγούνται οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς. Δεν αρκούν όμως. Πρέπει να προλάβουμε τη διασπορά του ιού. Μόνο με τα τεστ ανίχνευσης μπορεί να γίνει εντοπισμός, να υπάρξει έγκαιρα φροντίδα όσων έχουν μολυνθεί και να περιοριστεί η διασπορά. Η άμεση προμήθεια των αναγκαίων αντιδραστηρίων είναι πρώτη προτεραιότητα. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να οδηγηθούμε σε πλασματική εικόνα και αδικαιολόγητο εφησυχασμό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επαναλαμβάνει συνεχώς και μονότονα ότι η εξέταση όσων γίνεται περισσότερων ανθρώπων και έγκαιρα είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Άμεσα πρέπει να αυξηθούν τα σημεία ελέγχου (test) για τον κορωνοϊό, να ενταχθούν στον ενιαίο σχεδιασμό και τα ιδιωτικά κέντρα – και με επίταξη αν χρειασθεί – με τιμολόγιο καθορισμένο από το κράτος, που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Να εξεταστούν κατά προτεραιότητα γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στην πρώτη γραμμή της μάχης. Τα τεστ δεν μπορεί να είναι προνόμιο μόνο όσων μπορούν να πληρώσουν.

Για το θέμα, η Φώφη Γεννηματά έκανε σχετική δήλωση: https://bit.ly/2vtbyWh
 Φώφη Γεννηματά προς Κυριάκο Μητσοτάκη: Στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια ενάντια στον κορωνοϊό με προτάσεις
 Στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, αλλά και κάθε μέτρο που θα χρειαστεί να ληφθεί για τη δημόσια υγεία, ήταν το βασικό μήνυμα της συνομιλίας της Προέδρου Φώφης Γεννηματά με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το απόγευμα της Δευτέρας 16 Μαρτίου, που πραγματοποιήθηκε με βιντεοκλήση. Η Πρόεδρος επεσήμανε ότι χρειάζονται άμεσα διοικητικά και οικονομικά μέτρα ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πρωτοβουλίες στήριξης της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, κυρίως μέσω της αναθεώρησης του Κρατικού Προϋπολογισμού. Ειδική μνεία έκανε στο πάγωμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων, στην στήριξη του τουρισμού, την ενίσχυση της ρευστότητας με χαμηλά επιτόκια, στην ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κ.α.Διαβάστε Περισσότερα:  https://bit.ly/2TXL1Kn
 Κλείσιμο Εκκλησιών: Επιτέλους εισακουστήκαμε!
 Αν και καθυστερημένη, η απόφαση του Πρωθυπουργού να απαγορεύσει τις θρησκευτικές λειτουργίες ήταν επιβεβλημένη, μετά τη “μεσοβέζικη” απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Θυμίζουμε ότι είχαμε ζητήσει τη λήψη αυτού του μέτρου εδώ και αρκετές ημέρες με δημόσια παρέμβαση της Προέδρου, Φώφης Γεννηματά. Το είχαν επισημάνει και στελέχη μας σε δημόσιες παρεμβάσεις τους, ενώ το επανέλαβε η Φώφη Γεννηματά στον Πρωθυπουργό στη χθεσινή τους επικοινωνία.
 Αποφάσεις Eurogroup: Να γίνουν μόνιμες οι μειώσεις των υπερπλεονασμάτων
 Η κρίση που δημιουργεί ο κορωνοϊός είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη να μην επαναλάβει τις συνταγές της οικονομικής κρίσης του 2008. Είναι αλήθεια ότι η χθεσινή απόφαση του Eurogroup δημιουργεί νέο δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη του ΕΣΥ, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση. Γι΄αυτό η Κυβέρνηση οφείλει να δράσει άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε ήδη προτείνει δέσμη παρεμβάσεων και στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε σχετική ερώτηση ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα αδιάθετα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι η ΕΕ δεν απενεργοποιεί επίσημα το Σύμφωνο Σταθερότητας για να εκταμιεύσει τους απαραίτητους πόρους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεν έχει γίνει δυστυχώς ακόμη αποδεκτό ότι τα δημόσια αγαθά – με πρώτη την υγεία – δεν πρέπει να διέπονται από δημοσιονομικούς περιορισμούς. Επισημαίνουμε επίσης ότι δεν ελήφθησαν από το Eurogroup οι απαραίτητες αποφάσεις για τη μόνιμη μείωση των απαράδεκτων υψηλών στόχων για τα πλεονάσματα, που ισχύουν για την χώρα μας. Αυτό η Κυβέρνηση οφείλει απαραίτητα να το διεκδικήσει.

Η ελληνική οικονομία έχει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες από την Γερμανία. Είμαστε σαν ο υπερήλικας με το παιδί απέναντι στον κορωνοϊό. Ιδιαίτερα, όταν η ανάπτυξη στην χώρα μας για το 2019 ήταν αναιμική (1,9 %του ΑΕΠ) και τον Ιανουάριο υπήρξε υστέρηση των εσόδων έναντι των στόχων. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση: οι πόροι που θα απελευθερωθούν με βάση τις ευρωπαϊκές αποφάσεις πρέπει να στηρίξουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατία.
 Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας: Κάλλιο αργά παρά ποτέ
 Ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στον νέο Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Θυμίζουμε όμως, ότι στις 4 Φεβρουαρίου, το Κίνημα Αλλαγής είχε επισημάνει ότι το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία αποτελούσε μια παραδοξότητα : δημιουργούσε ένα de facto Υπουργείο μέσα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ήταν εξαρχής προφανές πως μια απλή Γενική Γραμματεία δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις ασύμμετρες απειλές, καθώς αυτές κατεξοχήν επιβάλλουν ενότητα εντολής και ευθύνης. Ευτυχώς, η νομοθεσία συναντήθηκε με τις ανάγκες της πραγματικής ζωής.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

18.03.2020 - Ρυθμός Επικαιρότητας