Σε Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση Τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων για τα 98 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

14 Σεπτεμβρίου του 1922, αποφράδα ημέρα της πυρπόλησης της Σμύρνης.

14 Σεπτεμβρίου 2020 ημέρα μνήμης, τιμής και σεβασμού για τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας που δολοφονήθηκαν και εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες θύματα της γενικευμένης εκδίωξης και εξόντωσης του ελληνικού και χριστιανικού πληθυσμού από τους Τούρκους.

Από το 1998, μετά από πρόταση μικρασιατικής καταγωγής βουλευτών του ΠΑΣΟΚ η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα στη Βουλή, καθιερώθηκε η 14η Σεπτεμβρίου ως «Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».

Ελάχιστος φόρος τιμής με αρκετή καθυστέρηση στους νεκρούς και στους πρόσφυγες Μικρασιάτες Έλληνες. Αυτούς που σε άθλιες συνθήκες έφτασαν τότε στην πονεμένη μητέρα Ελλάδα και μέσα από απίστευτες κακουχίες κατόρθωσαν όχι μόνο να ορθοποδήσουν αλλά και να γίνουν παράδειγμα εργατικότητας, ήθους, προόδου και δημιουργικότητας.

Η Μνήμη της Γενοκτονίας των Μικρασιατών Ελλήνων παραμένει ζωντανή και μας διδάσκει τα δεινά που επιφέρει ο διχασμός η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός. 

Στις σημερινές προκλήσεις εκ μέρους των γειτόνων μας η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η χώρα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και αρραγές εσωτερικό μέτωπο για την αντιμετώπιση των κρίσιμων εθνικών ζητημάτων που έχουν προκύψει. 

Είναι αδήριτη ανάγκη η σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής σε βάθος χρόνου.

Με άσβεστη την ιστορική μας μνήμη και με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, υπερασπιζόμενοι την Ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, διεθνοποιώντας τα δίκαιά μας, οφείλουμε διαρκώς να αναδεικνύουμε την ιστορική αλήθεια και την υποχρέωση της Διεθνούς Κοινότητας της αναγνώρισης της Γενοκτονίας και την παραδοχή της εκ μέρους της γείτονας χώρας.

Η Γραμματέας του Τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων

Μαρία Δημητρακοπούλου – Σιούνα

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

«Οι συνταξιούχοι απαιτούν σεβασμό κ. Μητσοτάκη»Πρωτοφανές φιάσκο με τις μάσκες -«γίγαντες» για μικρά παιδιά. Είναι εξοργιστικό που οι υπεύθυνοι παραμένουν στις θέσεις τους