Σε Δηλώσεις, Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Δευτερολογία Φώφης Γεννηματά προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στη βουλή

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Αναφερθήκατε και στην πρωτολογία σας στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Πολιτεία. Πράγματι. Όπως επίσης ότι έχει ενισχυθεί η εθνική αυτοπεποίθηση. Και ότι υπάρχει μία χαραμάδα αισιοδοξίας στον ελληνικό λαό. Ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αναμφίβολα κάνατε το καθήκον σας. Δεν μηδενίζουμε το έργο που έχει γίνει, αλλά προφανώς υπάρχουν κενά, παραλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη. Και αναμφίβολα και εμείς από την μεριά μας συμβάλαμε σε αυτό το κλίμα με την υπεύθυνη στάση μας. Όμως, κ. Πρωθυπουργέ, αυτός ο σπόρος που φυτέψαμε όλο αυτό το διάστημα θέλει πότισμα για να φυτρώσει. Αλλοίμονο αν τώρα δεν προσέξουμε και δεν κάνουμε όλα όσα χρειάζονται και γι’ αυτό καταθέτουμε διαρκώς όλες αυτές τις προτάσεις. Η κρίση που θα ακολουθήσει θα συντρίψει την αισιοδοξία. Και θα επαναφέρει την οργή, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι κυνική αυτή η συζήτηση με τον τρόπο, που γίνεται για το θέμα της ύφεσης. Γιατί πίσω από κάθε μονάδα, λουκέτα, ανεργία, περικοπές, φτώχια απόγνωση. Οφείλουμε όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί. Αν δεν τα καταφέρουμε, ανοίγουμε το δρόμο στο λαϊκισμό στην ακροδεξιά και σε νέο διχασμό.

Έχουμε υποχρέωση, στο βαθμό που μας αναλογεί, να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη στον τόπο. Η δίκαιη κατανομή των βαρών στα δύσκολα που μας περιμένουν δεν πρέπει να μείνει απλώς ένας λόγος κενός περιεχόμενου. Πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές επιλογές. Με ένα στόχο. Να μην πληρώσουν το μάρμαρο οι αδύναμοι. Και η δική μας ευθύνη είναι ακριβώς, με τις προτάσεις μας να φροντίσουμε να μη συμβεί αυτό. Είμαστε, λοιπόν, προσηλωμένοι σε αυτό το στόχο. Θέλω να πω δύο λόγια για τους πόρους. 

Σίγουρα δεν υπάρχει το λεφτόδεντρο. Υπάρχουν όμως, σημαντικές δυνατότητες σήμερα. Λόγω της κρίσης και όχι για κάποιον άλλο λόγο συμμετέχουμε στο QE. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα για ρευστότητα με χαμηλά επιτόκια. Πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει γρήγορα και στο έπακρο όλου τους πόρους από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα εργαλεία που μας δίνει. Και βεβαίως πρέπει να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί για το 2020. Και τους πόρους του SURE, που δεν είναι λίγοι, πρέπει να τους αξιοποιήσουμε, στο επίπεδο της ένωσης να αυξηθούν οι πόροι στο επόμενο διάστημα γιατί είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα.

Έρχομαι στα επί μέρους ζητήματα:

Πλειστηριασμοί. Περίμενα ότι στην δευτερολογία θα αποδεχόσασταν αφού δίνετε αυτή την παράταση στο αποτυχημένο πρόγραμμα, που σας περιέγραψα πριν και με στοιχεία. Περίμενα ότι θα δεχόσασταν το πρόγραμμα μας για διακομματική επιτροπή. Αντί γι’ αυτό είπατε ότι θα παρουσιάσετε ένα πρόγραμμα που με ποιους το έχετε συζητήσει κ. Πρωθυπουργέ; Μόνο με τους τραπεζίτες. Επιμένω και το επαναφέρω το ζήτημα. Όλοι σε αυτή την αίθουσα συμφωνούμε. Βγείτε τώρα να πείτε ότι αποδεχόμαστε την πρόταση για διακομματική επιτροπή, το έχουμε μπροστά μας και όλοι μαζί να συζητήσουμε, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και βέβαια είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν έχουμε αφήσει πίσω μας τις δεσμεύσεις. Θα μας ακολουθούν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και για τα παιδιά και για τα εγγόνια μας.

Εργασιακά. Εάν δεν ληφθεί τώρα μέριμνα οδηγούμαστε σε ριζική μετατροπή των όρων και συμβάσεων στην Ελλάδα. Θα μιλάμε για ένα κύμα, για εργασιακό μεσαίωνα με πολύ μειωμένες αποδοχές. Χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου αυτό δεν θα το επιτρέψουμε και μάλιστα με την υπογραφή σας να συμβεί.

Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν μερικές συμβάσεις που έχουν λήξει και σας ζητάμε εδώ και πολύ καιρό και εμείς και η ΓΣΕΕ να νομοθετήσετε για την παράτασή τους. Κάντε το. Το γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις νέων συμβάσεων μέσα σε αυτή την κρίση. Σας φωνάζαμε να κηρύξετε υποχρεωτική την κλαδική σύμβαση για τον επισιτισμό. Με πολύ κόπο κατέληξαν σε αυτή τη συμφωνία. Το ότι δεν το πράξατε όλο το προηγούμενο διάστημα σήμερα τους καθιστά ακόμα πιο ευάλωτους μέσα στην κρίση που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Συντάξεις. Σας λέγαμε όλο αυτό το διάστημα ότι αφήσατε ακάλυπτους περίπου 120.000 συνταξιούχους που περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους και δεν έχουν κανένα έσοδο. Παραλάβατε 120.000 εκκρεμείς συντάξεις και καταφέρατε τον περασμένο Φεβρουάριο, προ της κρίσης, να τον ανεβάσετε αυτό τον αριθμό στις 162.200, 22% αύξηση των εκκρεμών συντάξεων. Αυτό εσείς το χαρακτηρίζετε αποτελεσματική πολιτική; Εγώ το χαρακτηρίζω ανικανότητα.

Έρχομαι στο περίφημο επίδομα του Πάσχα. Σας έχουμε ζητήσει και με τροπολογία που καταθέσαμε να δοθεί στους αστυνομικούς και στα στελέχη που είναι στην πρώτη γραμμή και στους εργαζόμενους στις κοινωνικές υποδομές. 17/3 εσείς κ. Πρωθυπουργέ σε διάγγελμά σας, είπατε ότι θα μεριμνήσετε για την στήριξη των αστυνομικών και των ένστολων γενικότερα και δεν μπορεί να μένει η ευγνωμοσύνη μονάχα στα λόγια. Μεριμνήσατε μόνο να κοπούν από το επίδομα. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό. Να είστε συνεπείς με αυτά που είπατε στο δικό σας διάγγελμά.

Άνθρωποι του πολιτισμού, το πρόβλημα. Είναι ολοφάνερο ότι δεν θα μπορούν να έχουν δουλειά για πάρα πολύ καιρό. Χρειάζεται ειδικό σχέδιο στήριξης του κλάδου και δεν έχουμε ακούσει σχεδόν τίποτα. 

Δύο κουβέντες στο voucher. Επειδή προσπαθήσατε να ρίξετε τους προβολείς προς τα πίσω ότι άλλοι προ του κ. Τσίπρα έχουν την ευθύνη να σας πω ότι η κομπίνα αφορά το μητρώο με πλατφόρμες που φτιάξατε εσείς, η κυβέρνησή σας σε τρεις ημέρες. Εσείς έχετε την ευθύνη. Παρασκευή μεσημέρι βγήκε η προκήρυξη, Κυριακή απόγευμα έληγε και Δεύτερα πρωί μία επιτροπή τα είχε αξιολογήσει διαβάζοντας 100.000 σελίδες και έφτιαξε το μητρώο για 180.000 επιστήμονες. Και ξέρετε ότι το πρόγραμμα είναι και μαϊμού, εκτός από την κομπίνα που στήθηκε. Το πρόγραμμα επί της ουσίας είναι μαϊμού με τις ευλογίες του Υπουργείου. Πολλοί που μπήκαν στο πρόγραμμα δούλευαν με τηλεργασία παραλλήλως και γνώριζαν περισσότερα από όσα προσπαθούσατε να τους διδάξετε. Σίγουρα ο χώρος των ΚΕΚ χρειάζεται αναβάθμιση, αξιολόγηση και πιστοποίηση και κριτήρια, γιατί σύντομα θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο γιατί πολλές οικογένειες θα αποφύγουν να στείλουν τα παιδιά στο εξωτερικό. Μην τους ρίχνετε τα βάρη για την κομπίνα, δεν συμμετείχαν.

Έρχομαι στα θέματα της υγείας. Επειδή περνάμε στη δύσκολη φάση που πρέπει να συμβιώσουμε με τον ιό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας. Αν αυτό δεν υπάρξει δεν θα πετύχουμε σε ζητήματα πρόληψης και αποτελεσματικής και έγκαιρής αντιμετώπισης για τους ανθρώπους που θα νοσήσουν. Η παρακολούθηση και η φροντίδα μπορεί να γίνει μέσα από ένα σοβαρό σύστημα πρωτοβάθμιο, να έχει κινητά συνεργεία επίσκεψης στα σπίτια και για το ολοκληρωμένο σύστημα θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δομές από τους δήμους και βεβαίως τα πολύπαθα κέντρα υγείας, που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα υπό την αυστηρή εποπτεία ΕΟΠΥΥ. Επειδή πρέπει να οργανώσουμε ζητήματα υγείας και ασφάλειας των πολιτών πρέπει να αφήσουν πίσω κάποιοι τα όνειρα για υγεία πολλών ταχυτήτων. Προνομιακή για τους έχοντες και προνοιακή για τους μη έχοντες. 

Για να αναγεννηθεί το εθνικό σύστημα υγείας χρειάζεται πόρους για την καλύτερη οργάνωση και ενίσχυση των νοσοκομείων και για την έρευνα, που ταυτόχρονα χρειάζεται να δοθούν πόροι για ψηφιακή τεχνολογία στα νοσοκομεία, για μόνιμες προσλήψεις, για καλύτερες υποδομές. Χρειάζεται αποκέντρωση στη διοίκηση και αξιοκρατική διοίκηση επιτέλους και όχι κομματική, ειδικό σχέδιο για νησιά και απομακρυσμένες περιοχές και βέβαια σχέδιο για την αντιμετώπιση βιολογικών απειλών, που μπαίνουν οριστικά στη ζωή μας. 

Όλα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνει το σχέδιο αναγέννησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Έρχομαι στο προσφυγικό / μεταναστευτικό. Τα πρόσφατα γεγονότα στη Σάμο πρέπει να μας κινητοποιήσουν. Είναι φανερό ότι μετά την πρώτη φάση που προσπαθήσατε με αυταρχισμό και με επιτάξεις στα νησιά, περάσαμε σε ένα στάδιο με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα που έριχναν λάδι στη φωτιά. Οι αποθήκες ψυχών έχουν γίνει πια πυριτιδαποθήκες. Τα προβλήματα είναι τεράστια, στην ανθρωπιστική κρίση έχει προστεθεί και η υγειονομική, το ζήτημα θέλει άμεση αντιμετώπιση και από την πλευρά της Κυβέρνησης, αλλά επιτέλους να εγκαταλείψετε την αφωνία στο εξωτερικό μπας και αλλάξει τίποτα στην πολιτική της Ευρώπης για το μεταναστευτικό. Όλες οι χώρες του βορρά έχουν λύσει τα προβλήματά τους μεταφέροντας σε εμάς το πρόβλημα και δίνοντας τη δυνατότητα στην Τουρκία να μας εκβιάζει διαρκώς.

Πρέπει να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση γιατί στις διαρκείς προκλήσεις και υπερπτήσεις που γίνονται πάνω από τη χώρα μας, όλη αυτή η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν είναι συγκυριακή, αλλά μέρος της αναθεωρητικής της πολιτικής. Γι’ αυτό πρέπει η χώρα μας να έχει μία ξεκάθαρη εθνική πολιτική με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Ζητάμε ενημέρωση των εκπροσώπων μας, θεσμική και στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας για όλες τις εξελίξεις σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.

Κλείνοντας μία αναφορά στον Πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εδώ ο κόσμος καίγεται και εσείς έχετε το χαβά σας. Το Μαξίμου διαρκώς διαρρέει σενάρια εκλογών και τσιμπάει ο κ. Τσίπρας και αρχίζει διάφορα μικροκομματικά και τακτικισμούς για δήθεν προοδευτικά μέτωπα. Έχουμε χαράξει σταθερή αυτόνομη πορεία. Δεν θα αλλάξουμε. Έτσι είμαστε χρήσιμοι για τον ελληνικό λαό και προσηλωμένοι σε ένα διαφορετικό δρόμο, μακριά από τη συντήρηση και το λαϊκισμό. Αυτό είναι το Κίνημα Αλλαγής η παράταξη της αλλαγής.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Φώφη Γεννηματά: «Η κρίση μετράει το μπόι όλων μας, επιλέξαμε τον δικό μας προοδευτικό δρόμο»Χαρά Κεφαλίδου: «Το άνοιγμα των σχολείων είναι ρίσκο. Ένα crash test για τον Σεπτέμβριο»