Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στην εκπομπή  « ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη

“Να ορθώσουμε τη φωνή μας στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πριν να είναι αργά”

Είναι τεράστιο θέμα και για την Ευρώπη, διότι με τη συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας η Ευρώπη έδωσε τα κλειδιά στον Ερντογάν που εκβιάζει ότι μπορεί να βουλιάξει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.. Θα πρέπει η Ευρώπη και η Ελλάδα να προφυλάξουμε  τα κοινά μας σύνορα. Η Frontex πρέπει να γίνει πραγματική συνοριοφυλακή. Έχει καταρρεύσει η συμφωνία. Ήταν για έκτακτα μέτρα, πέρασαν τόσα χρόνια και δεν αποδίδει. Ρωτάω τώρα που η Κυβέρνηση λέει ότι θα μεταφέρει ανθρώπους από τα νησιά στην ενδοχώρα θα μπορεί να τους επιστρέψει στην Τουρκία; Βάσει της συμφωνίας όχι. Πρέπει να  ξεκινήσει πρόγραμμα μετεγκατάστασης .Όλες οι χώρες θα πρέπει να σηκώσουν τα βάρη. Τους διευκόλυνε ο κ. Τσίπρας να μην δέχονται αυτά τα βάρη. Ο κ.Μητσοτάκης συνεχίζει την ίδια πολιτική του Τσίπρα, το ναι σε όλα στη κ. Μέρκελ. Είμαι απογοητευμένη με την απόφαση του ευρωπαϊκού συμβούλιου και αναρωτιέμαι γιατί είναι ευχαριστημένος ο κ. Μητσοτάκης. Η Ευρώπη ανήμπορη χαϊδεύει τον Ερντογάν και η Ελλάδα την Ευρώπη. Χτυπώ το καμπανάκι του κινδύνου. Πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα να ακουστεί η φωνή μας. Πρέπει να συνεννοηθούμε σε αυτό το θέμα πριν να είναι αργά. . 

«Την Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση εξυπηρετεί η συζήτηση να μείνει στο Τζόκερ» 

Να σοβαρευτούμε,  έχουμε πολλά προβλήματα σε αυτή τη χώρα. Να κρατήσουμε, όμως, ότι φαίνεται πως υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ένα πολιτικό κλίμα που επιτρέπει σε κάποιους υπαλλήλους να φέρονται με αυτό τον τρόπο. Εν πάση περιπτώσει να αναθεωρήσουν τα όρια ηλικίας, να αλλάξει ο νόμος και να τελειώνουμε. Ένα παιδί δεκαπέντε ετών μπορεί να δει την ταινία, άλλωστε βλέπουν χειρότερα πράγματα. Αναθεωρήθηκε ο νόμος, το 2010 αλλά πέρασαν χρόνια από τότε. Την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση εξυπηρετεί η συζήτηση να μένει στον Τζόκερ. 

«Επιδιώκουμε τις συναινέσεις στα μεγάλα ζητήματα»

Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή λένε ότι εξακολουθούμε να είμαστε σκληροί με το Σύριζα και Τρίτη, Πέμπτη Σάββατο ότι είμαι σκληρή εναντίον της Κυβέρνησης που έχει μόνο 100 ημέρες στην εξουσία και πρέπει να της δώσουμε χρόνο. Εμείς δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε. Είμαστε οι μόνοι  που παρουσιάσαμε σχέδιο για τη χώρα. Είτε τους αρέσει είτε όχι για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπάρχει ένα προς το παρόν μεσαίο κόμμα, που σύντομα θα είναι ξανά δυνατό,  ανάμεσα στους δύο. Ασκούμε την κριτική μας, προβάλλουμε τις δικές μας θέσεις και ας μετράνε αυτοί την απόσταση που τους χωρίζει από αυτές. Παράλληλα επιδιώκουμε συναινέσεις στα μεγάλα ζητήματα. Όπως το κάναμε στην ψήφο των αποδήμων, όπως προσπαθούμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

«Καμία συναλλαγή στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας»

Ο Σύριζα κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Εμείς δεν κάνουμε συναλλαγές, πολιτευόμαστε με βάση αρχές και αξίες. Το έχω πει πολλές φορές, ότι το πρόσωπο θα πρέπει να εξασφαλίζει συναινέσεις. Ο κ. Τσίπρας που μιλά για συναλλαγές, το μοναδικό άρθρο που έδωσε την ευχέρεια στον Μητσοτάκη στην Συνταγματική Αναθεώρηση είναι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Του είπε άλλαξε μόνος σου την σχετική διάταξη και μετά βάλε όποιο πρόσωπο θέλεις, αφού αρκεί μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία να τον εκλέξει. Εγώ λέω στον κ. Μητσοτάκη να μην αξιοποιήσει την πάσα. Είναι άλλο η απεμπλοκή της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είμαι η πρώτη που έστειλα επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς για αναθεώρηση του συντάγματος και από τα πρώτα θέματα που έθεσα είναι να μην διαλύεται η Βουλή. Από το ένα άκρο, όμως, να μην πάμε στο άλλο και να κομματικοποιήσουμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να ενώνει. 

«Να υπογράψουν όλοι την πρότασή μας για εξεταστική επιτροπή για την οικονομία από τότε που μπήκε η χώρα στο ευρώ»

Κατά την γνώμη μου ο κ.Παυλόπουλος θα μπορούσε να συνθέσει και να ενώσει περισσότερο. Δούλεψε πράγματι σε δύσκολες συνθήκες, δεν θα ξεχάσω το ρόλο του το 2015 για να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι. Τότε που ήλθε ο κ. Λαφαζάνης και διέκοψε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί ήταν επείγον να μιλήσει ο Πρωθυπουργός πρώτα με τον κ. Πούτιν και μετά με εμάς. Το 2015 ήμουν η μοναδική που έκανα επίκαιρη ερώτηση για το θέμα αυτό και τότε ο Πρωθυπουργός είχε καλύψει πλήρως τον κ. Βαρουφάκη λέγοντας ότι οι επιλογές του ήταν δικές του επιλογές. Εμείς θα επαναφέρουμε την πρότασή μας για εξεταστική από τότε που μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ. Το κάνουμε γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει γιατί μπήκαμε σε αυτή την κρίση, να θυσιαστεί το βιοτικό του επίπεδο, να βλέπει τα παιδιά του να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Εγώ τους προσκαλώ όλους  να υπογράψουν. Έχει έρθει η ώρα  να δούμε τα πράγματα πιο αντικειμενικά, διότι απομακρυνόμαστε από τα γεγονότα και είναι πιο εύκολο με ψυχραιμία να πιάσουμε το νήμα. Όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια για το ρόλο όλων μας, θα είναι πιο εύκολο να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι για να συνεννοηθούμε για όλα τα θέματα.

«Όποιος θέλει να γίνουμε παρακλάδι του Σύριζα ή της ΝΔ να έρθει να το πει»

Όλες οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές, εξάλλου το 2017  οκτώ είχαν φιλοδοξίες.  Το 2021 έχουμε εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, για όποιον έχει φιλοδοξίες. Όλες οι αποφάσεις του Κινήματος Αλλαγής είναι ομόφωνες. Κανένας δεν ήρθε να θέσει εναλλακτική, διαφορετική πρόταση για τη γραμμή που ακολουθούμε. Κανείς δεν ήρθε να αμφισβητήσει την αυτόνομη πορεία. Όποιος θέλει να γίνουμε παρακλάδι του Σύριζα ή της ΝΔ ας έρθει να το πει. Αν θέλει κάποιος να το πει, τον προκαλώ να έρθει να το πει. 

«Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί την ίδια πολιτική με τον κ. Τσίπρα»

Υπάρχουν κομβικά ζητήματα κεντρικής πολιτικής, στα οποία ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί την ίδια πολιτική με τον κ. Τσίπρα. Στην καθημερινότητα ήταν τόσο χαμηλός ο πήχης της προηγούμενης κυβέρνησης που είναι εύκολο να τον περάσει η σημερινή. Ο κ. Τσίπρας τσάκισε και σχεδόν εξαφάνισε τη μεσαία τάξη. Οι μποναμάδες από τα πρωτογενή πλεονάσματα θα τελειώσουν. Θα έπρεπε να διεκδικήσει η κυβέρνηση τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε ένα εσωτερικό μέτωπο. Προσπαθώ να τους βάλω σε ένα τραπέζι. Όπως και για την ψήφο των αποδήμων, που τους βάλαμε στο ίδιο τραπέζι, και τώρα θέλουν  να φύγουν. Το 3,5% στα πλεονάσματα είναι θηλιά στην οικονομία και με αυτή τη θηλιά κάθε Κυβέρνηση θα είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει την πολιτική της υπερφορολόγησης. Είναι ημίμετρα αυτά της ΝΔ που συντηρούν το πρόβλημα. Εμείς φωνάζουμε ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη. Αν δεν αλλάξει αυτός ο στόχος του 3,5% θα σερνόμαστε και η ανάπτυξη θα είναι αναιμική. Θα πρέπει, επίσης,  να αλλάξει ο ρόλος του υπερταμείου να μην είναι στον απόλυτο έλεγχο των δανειστών και ο μοναδικός του ρόλος να είναι η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. 

«Αν θεωρούσα ωφέλιμη την απλή αναλογική θα την είχα ψηφίσει»

Αν θεωρούσα ωφέλιμη την απλή αναλογική θα την είχα ψηφίσει. Θα ήταν ωφέλιμη αν είχαμε άλλα μυαλά ως πολιτικό σύστημα σε θέματα συνεργασιών. 

«Αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη θα μπορείς να μην εφαρμόζεις τις κλαδικές συμβάσεις» 

Όπως πρώτοι και από την πρώτη στιγμή επισημάναμε έχουμε απόλυτη διαφωνία με τις ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου στα εργασιακά. Γιατί ουσιαστικά κάνουν τον υπουργό να ορίζει ποιες επιχειρήσεις θα  εξαιρούνται από την υποχρέωση εφαρμογής των συμβάσεων. Αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη θα μπορείς να μην εφαρμόζεις τις κλαδικές συμβάσεις.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.