Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Σπύρου Καρανικόλα Εκπροσώπου Κοινοβουλευτικού Έργου του Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «ΚΑΡΦΙ» και στον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια.

  1. Πρόσφατα αναλάβατε τα καθήκοντα του εκπροσώπου κοινοβουλευτικού έργου του Κινήματος Αλλαγής. Ποιες είναι οι προτεραιότητες και στόχοι σας;

Η Βουλή ως  ο κορυφαίος δημοκρατικός θεσμός μέσω του οποίου αντιπροσωπεύεται ο Ελληνικός λαός,  παράγει καθημερινά ένα πολύ σημαντικό νομοθετικό έργο, ενώ παράλληλα ασκεί και κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Κυβέρνηση. Μετά από απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, μου ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Εκπροσώπου του κοινοβουλευτικού έργου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής. Η πρόταση τιμητική, αλλά η ευθύνη που αναλαμβάνω είναι ιδιαίτερα σημαντική, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το σύνολο των Βουλευτών μας είναι πολύ ικανά και άξια στελέχη της παράταξής μας που δίνουν καθημερινή κοινοβουλευτική μάχη και παράγουν ένα πολύ σημαντικό έργο με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Στόχος μου λοιπόν είναι να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να αναδείξουμε το σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο των Βουλευτών μας, που τους καθιστά την πιο δραστήρια και την πιο παραγωγική κοινοβουλευτική ομάδα του Κοινοβουλίου.

  • Πώς σχολιάζετε τη συμμετοχή κι’ άλλων πρώην  στελεχών του ΠΑΣΟΚ στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ; Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας, με τη νέα του στρατηγική, να αλώσει τον λεγόμενο Κεντροαριστερό χώρο;

Μιλάτε για τα εναπομείναντα ορφανά του Άκη Τσοχατζόπουλου που βρήκαν στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ; Ας τελειώνει αυτό το ανέκδοτο. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την Κεντροαριστερά και την προοδευτική παράταξη. Είναι ένα συνονθύλευμα χωρίς ιδεολογική ταυτότητα και προσανατολισμό και το μόνο που συνδέει τα στελέχη του είναι η καρέκλα. Γιατί δεν μπορώ να αντιληφθώ για παράδειγμα τι συνδέει την κα. Κουντουρά, τον κ. Παπαχριστόπουλο και τον κ. Κόκκαλη με τον κ. Ραγκούση, την κα. Ξενογιαννακοπούλου και την κα. Βάρτζελη. Πόσο εύκολα άραγε ξέχασαν όλοι αυτοί στο βωμό της εξουσίας και της καρέκλας ότι αυτοί με τους οποίους τώρα συναγελάζονται είναι αυτοί που τους τραμπούκιζαν και ζητούσαν για αυτούς τις κρεμάλες, ενώ τους διαπόμπευαν δημόσια λέγοντάς τους γερμανοτσολιάδες και εθνοπροδότες; Πώς μπορούν σήμερα όλοι αυτοί να υπερασπίζονται με σθένος τον κ. Παπαγγελόπουλο και το παραδικαστικό κύκλωμα εξουσίας που στήθηκε για την πολιτική εξόντωση στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ ως άλλο βρώμικο 89; Πώς πρόδωσαν τις αρχές και τις αξίες του ΠΑ.ΣΟ.Κ ως δήθεν αντιμνημονιακοί και σήμερα βρίσκονται στο κόμμα που εφάρμοσε την πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική; Πως ανέχονται τις χυδαιότητες Πολάκη εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη; Πώς υπερασπίζονται την επιλογή Τσίπρα για την επανεκλογή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, αποδεικνύοντας τους στενούς δεσμούς Τσίπρα και καραμανλικής δεξιάς; Πρόκειται περί θλιβερού πολιτικού καταντήματος κάποιων που όχι απλά γλείφουν εκεί που έφτυναν, αλλά γλείφουν αυτούς που τους έφτυναν! Αυτό όμως δεν είναι ανασυγκρότηση ΣΥΡΙΖΑ με νέα στελέχη. Είναι γενιτσαρισμός με ανακύκλωση ξεπερασμένων πολιτικών γυρολόγων.

  • Πώς απαντάτε στη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Κίνημα Αλλαγής θα έχει την ευθύνη της παραμονής της ΝΔ στην εξουσία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την αποκλειστική ευθύνη όχι απλά της επανόδου της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της αυτοδύναμης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Έγινε ο μεγαλύτερος χορηγός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εμείς αποτελούμε την μόνη αξιόπιστη προοδευτική εναλλακτική απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και απέναντι στην αναξιοπιστία και τον δημαγωγικό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό ήδη φαίνεται από τις πολύ σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε καθημερινά. Κατ’ ουσίαν εμείς είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις μας για τη μεσαία τάξη, τους νέους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους και τους κοινωνικά αδύναμους είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Για παράδειγμα, εμείς καταθέσαμε τροπολογία για την παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας ή για την παροχή συγκεκριμένων κινήτρων για την πρόσληψη ανέργων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να τις στηρίξουν. Θα συνεχίσουμε λοιπόν με γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων των πολλών, έναντι των προνομίων των λίγων.

  • Πώς κρίνετε τις –μέχρι σήμερα– ενέργειες της κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις;

Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μία νέα περίοδο επεκτατισμού και αναθεωρητισμού της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής με τον κ. Ερντογάν διαρκώς να αποθρασύνεται  και να στοχοποιεί τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.  Το μήνυμα που πρέπει να λάβει η Τουρκία είναι ένα: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία υποχώρηση και καμία παραχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό όμως προϋποθέτει αρραγές εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, εθνική εγρήγορση και αποφασιστικότητα.  Ο κ. Μητσοτάκης, δυστυχώς, συνεχίζει ένα λάθος που έκανε και ο κ. Τσίπρας: Την έλλειψη εθνικής συνεννόησης. Η Φώφη Γεννηματά εδώ και πολύ καιρό έχει ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να χαραχθεί εθνική γραμμή και στρατηγική και να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας του πολιτικού συστήματος και του ελληνικού λαού απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Επιμένουμε λοιπόν στο αίτημά μας γιατί προτάσσουμε το εθνικό πατριωτικό συμφέρον και είμαστε αποφασισμένοι να το υπερασπίσουμε με όποιο κόστος.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.