Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Θέματα: Πρώτη κατοικία, αναδρομικά συνταξιούχων, ιδιωτική εκπαίδευση, νέος πατριωτισμός

Πρώτη κατοικία: Κάλεσμα Φώφης Γεννηματά για προστασία των ασθενέστερων δανειοληπτών & κατάθεση τροπολογίας του Κινήματος

«Σε λίγες ημέρες οι πλειστηριασμοί «απελευθερώνονται» και δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από τα funds. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που η οικονομική κρίση και η ανεργία παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής και των νόμων που από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν από το 2019. Ζήτησα να συσταθεί Διακομματική Επιτροπή στη Βουλή, για να βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη, αποτελεσματική λύση για τους ασθενέστερους δανειολήπτες. Η Κυβέρνηση το αρνήθηκε και τώρα ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Ως μια ύστατη προσπάθεια προστασίας της πρώτης κατοικίας των πολιτών, καταθέσαμε σήμερα για τέταρτη φορά μια πλήρη και επεξεργασμένη νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή! Τα λόγια περιττεύουν. Καλώ τον Πρωθυπουργό και όποιον ενδιαφέρεται για τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες να την στηρίξει για να δοθεί λύση”, δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Είναι η τέταρτη φορά που το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη βελτίωση των δανειακών υποχρεώσεων των δανειοληπτών. Θυμίζουμε ότι επί ΠΑΣΟΚ και με το ν.3869/2010 εισήχθη στη χώρα μας ο θεσμός της ατομικής πτώχευσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους υπερχρεωμένους καταναλωτές να ρυθμίζουν τα χρέη τους με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες, καθιερώνοντας παράλληλα την προστασία της κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Δηλαδή, ο υπερχρεωμένος οφειλέτης, εφόσον είχε περιέλθει χωρίς δόλο σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής, μπορούσε να ζητήσει την προστασία της κύριας κατοικίας του, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποπλήρωνε με το χαμηλό επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου σε μακροχρόνια βάση, το ποσό που θα εισέπρατταν οι τράπεζες από τη ρευστοποίησή της. 

Ο Ν. 3869/2010 αποτέλεσε, μέσα στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, το πιο σημαντικό εργαλείο των αδύναμων δανειοληπτών για να ρυθμίσουν τα χρέη τους με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες και να προστατεύσουν την κατοικία τους. Την ίδια στιγμή, που οι τράπεζες εμφανίζονταν απρόθυμες να προβούν σε ουσιαστικές ρυθμίσεις και αναπροσαρμογές των χρεών. Πλέον, υπό τις νέες δραματικές οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνει η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ακόμη περισσότερο αναγκαία η διαφύλαξη της κατοικίας των νοικοκυριών που έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν στήριξε την εφαρμογή του Ν. 3869/2010 αλλά, δυστυχώς, κατήργησε τις διατάξεις για την προστασία της κύριας κατοικίας. Στη θέση τους εισήγαγε τον Ν. 4605/2019 που αφορά στην ουσία ένα πρόγραμμα διαθέσιμο για μία ορισμένη χρονική περίοδο, για τη ρύθμιση ορισμένων, ενυπόθηκα εξασφαλισμένων, τραπεζικών πιστώσεων. Ως τέτοιο πρόγραμμα, δεν μπόρεσε να καλύψει το κενό που άφησε η απάλειψη της προστασίας της κατοικίας στο πλαίσιο του Ν. 3869/2010, καθώς εμπεριείχε πλήθος προϋποθέσεων που απέκλειαν τη συντριπτική πλειοψηφία όσων ήταν σε πρόσκαιρη ή μόνιμη αδυναμία. Ο Ν. 4605/2019 έχει πρόσκαιρη ισχύ, δεν λαμβάνει υπόψη τις συνολικές οφειλές, δεν προβλέπει τη συλλογική τους ρύθμιση, ενώ δεν διαμορφώνει προϋποθέσεις για ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα, καθώς μεταφέρει στο απώτερο μέλλον το σύνολο των υποχρεώσεων του οφειλέτη ή τα τυχόν περιορισμένα ευεργετήματα διαγραφής χρέους. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού αρνήθηκε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την προστασία της πρώτης κατοικίας- πρόταση που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής και συμφώνησαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα- βάζει την υπογραφή της σε ένα νομοσχέδιο που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για όλα όσα εκτυλιχθούν από τον Οκτώβριο με τους μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίοι έχουν ήδη προγραμματιστεί. Καταργεί στην πράξη την έννοια και την αξία της προστασίας της κύριας κατοικίας και ακολουθεί ο πτωχευτικός κώδικας που θα μετατρέψει και επισήμως χιλιάδες ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές των σπιτιών τους.

Σήμερα, τα νοικοκυριά απειλούνται όσο ποτέ άλλοτε από την απώλεια της κατοικίας. Οι τράπεζες έχουν επιλέξει τη στρατηγική της πώλησης των δανείων. Χιλιάδες πλειστηριασμοί κατοικιών επισπεύδονται, πλέον και από τις εταιρείες που αγοράζουν τα δάνεια αποβλέποντας στο γρήγορο κέρδος τους. Ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος δεν έχει παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Καθίσταται επιβεβλημένο, προκειμένου να αποφευχθεί το τραγικό αδιέξοδο αρκετών νοικοκυριών, να αποκατασταθεί το πλέγμα προστασίας της κύριας κατοικίας που προέβλεπε ο Ν. 3869/2010. 

Με την τροπολογία που καταθέσαμε:

  • επαναφέρεται η προστασία της κύριας κατοικίας του Ν. 3869/2010 και αναπροσαρμόζονται τα όριά του, ώστε να καλύπτουν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Συγχρόνως, προβλέπεται η δυνατότητα αξιοποίησης της συνεισφοράς του Δημοσίου για τη βελτίωση της ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη, αλλά και τη βέλτιστη αποπληρωμή των χρεών προς τους πιστωτές.
  • προβλέπεται η αντίστοιχη εφαρμογή των διατάξεων για την προστασία της κύριας κατοικίας και για την αγροτική ακίνητη περιουσία. 
  • προτείνεται τροποποίηση διατάξεων για το πρόγραμμα επιδότησης αποπληρωμής στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη σε κύρια κατοικία του Ν. 4605/2019, καθώς απεδείχθη παντελώς ανεπαρκές, όπως φάνηκε και από τον ασήμαντο αριθμό αιτήσεων που ευδοκίμησαν (2000 ρυθμίσεις σε μια περίμετρο 90.000 δικαιούχων). Γι’ αυτό οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προσδιορίζονται με σημείο αναφοράς την 31η Ιουλίου 2020 και ως τελευταία ημερομηνία για την αξιοποίηση του προγράμματος ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2020, αφαιρούνται ή αμβλύνονται κριτήρια αποκλεισμού δανειοληπτών, πχ η ύπαρξη άλλης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ περιορίζεται μόνο στο πρόσωπο του οφειλέτη, ενώ εξακολουθεί να λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή εισοδηματική κατάσταση και σε ρύθμιση υπάγονται δάνεια με συνολική ανά πιστωτή οφειλή μέχρι 200.000 (αντί για 130.000) ευρώ. 

Διαβάστε περισσότερα

Φώφη Γεννηματά: Ο νέος πατριωτισμός πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει τους Έλληνες

Στην πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση της Νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής μίλησε σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά με θέμα “Τι σημαίνει πατριωτισμός σήμερα;”. Η Πρόεδρος ανέφερε ενδεικτικά: 

  • Ο πατριωτισμός δεν έχει σχέση με τον εθνικισμό, ούτε με την πατριδοκαπηλία. Ο εθνικισμός έχει ανοιχτά γραμμάτια με την ιστορία. Είναι επεκτατικός σε σύνορα και κατακτητικός σε ιδέες. Ο εθνικισμός θρέφεται από μύθους, αβάσιμες αφηγήσεις, “περασμένα μεγαλεία”, αναζητώντας τους ενόχους που δήθεν του τα στέρησαν. Ο εθνικισμός υψώνει τείχη.
  • Ο πατριωτισμός που πρεσβεύουμε αναζητά ενεργούς πολίτες που διαβάζουν, μαθαίνουν, αμφισβητούν. Ο δικός μας πατριωτισμός πιστεύει στη Δημοκρατία, πιστεύει στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενημερωμένη κοινή γνώμη. Πιστεύει στην αλήθεια και την ευθύνη. Ενώνει και δεν διχάζει τους Έλληνες.
  • Είναι πατριωτισμός να δημιουργείς τις συνθήκες για να γυρίσουν στην πατρίδα τους οι νέοι άνθρωποι που ξενιτεύτηκαν μέσα στην κρίση με τον εκτροχιασμό της οικονομίας και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας 2004-2009. Να προσφέρεις δυνατότητα στην νέα γενιά, να ελπίζει, να κάνει όνειρα, να δημιουργεί, να εξελίσσεται, να αισθάνεται ότι παίρνει την κατάσταση στα χέρια της.
  • Είναι πατριωτισμός να παλεύεις για την Ενωμένη Ευρώπη που θα δίνει σύγχρονες και πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα των λαών της, να προωθείς μια Εθνική Γραμμή που ενώνει τους Έλληνες και προασπίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. 
  • Είναι πατριωτισμός να αγωνίζεσαι για Ανάπτυξη και Δικαιοσύνη, με αξιοπρεπείς δουλειές για όλους και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικά δημόσια αγαθά. Γιατί η κανονικότητα του κ. Μητσοτάκη είναι για λίγους. 
  • Είναι πατριωτισμός να αντιστέκεσαι στην ξενοφοβία, να ενσωματώνεις τους μετανάστες στην Ελληνική κοινωνία και να μην επιτρέπεις να εμφανίζονται φαινόμενα ρατσισμού, όπως αυτά απέναντι στον Αντετοκούνμπο. 

Διαβάστε περισσότερα

Αναδρομικές συντάξεις: διπλός εμπαιγμός από την Κυβέρνηση

Η σημερινή ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για καταβολή των αναδρομικών μόνο κατά το μέρος που αφορά τις κύριες συντάξεις και όχι για το σύνολο των περικοπών που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, αποτελεί διπλό εμπαιγμό για τις εκατοντάδες χιλιάδες των χαμηλοσυνταξιούχων. Πολλοί από αυτούς δεν θα λάβουν αναδρομικά ούτε 1 ευρώ. 

Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους που δήθεν θα ωφεληθούν είναι απολύτως ψευδής και παραπλανητική! Η αλήθεια είναι ότι πάνω από 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχων (σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων) που δεν είχαν καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις παρά μόνο στα δώρα ή τις επικουρικές δεν θα έχουν να κερδίσουν τίποτα από τις εξαγγελίες.

Η άδικη και αντίθετη στο πνεύμα και την ουσία των αποφάσεων του ΣτΕ σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση, η οποία προσβάλλει τους συνταξιούχους της χώρας που σήκωσαν μεγάλο βάρος της δημοσιονομικής κρίσης, πρέπει ΑΜΕΣΑ να αναθεωρηθεί. Ώστε να δοθεί τέλος στην πολύχρονη ταλαιπωρία των συνταξιούχων και ιδιαίτερα των πλέον αδύναμων.

Ιδιωτική εκπαίδευση: Σχολείο “σουπερμάρκετ” με ανασφαλείς εκπαιδευτικούς

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετατρέπει το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης σε επιχειρηματικό προϊόν και τους λειτουργούς της εκπαίδευσης σε φοβισμένους υπαλλήλους, με τελικό προϊόν την σοβαρή και σκληρή υποβάθμιση της ίδιας της εκπαίδευσης των παιδιών μας. Κάθε άρθρο του νομοσχεδίου αποτελεί και ένα επιπλέον βήμα προς την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία. Πόσο καλά μπορεί να συνεχίσει το εκπαιδευτικό του έργο ένας δάσκαλος μαριονέτα και για πόσο; Η επικράτηση του Easy hire – easy fire δεν απελευθερώνει το ιδιωτικό σχολείο. Απελευθερώνει μόνο τους ιδιοκτήτες. 

Η αξιολόγηση χρησιμοποιείται ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο χειραγώγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου, που αποσκοπεί στη μείωση του μισθολογικού κόστους της επιχείρησης, στην επαγγελματική εξάντληση των εκπαιδευτικών, στη διατάραξη του σχολικού κλίματος. Έτσι, το σχολείο μετατρέπεται σε ένα «σουπερμάρκετ» με ανασφαλείς εκπαιδευτικούς και εργασιακές σχέσεις «λάστιχο». Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επεκτείνει το δόγμα «μισή δουλειά, μισός μισθός» και στην ιδιωτική εκπαίδευση, θεσμοθετώντας τη μειωμένη διδασκαλία με μειωμένες αποδοχές. Έτσι διευκολύνεται η εργοδοσία να απολύσει όποιον θέλει (κυρίως τους παλαιούς εκπαιδευτικούς) και να διατηρήσει όσους την συμφέρουν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 23.7.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 28.9.2020