Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Άνοιγμα με ασφάλεια μέχρι να έρθει το εμβόλιο

Η πολιτική της κυβέρνησης δείχνει ανικανότητα, αναποτελεσματικότητα, έλλειψη σχεδίου και προγραμματισμού όσον αφορά στην πανδημία. Όπως τόνισε σε συνέντευξή της στο TRT η Φώφη Γεννηματά, η κυβέρνηση υλοποιεί πράγματα με καθυστέρηση, ακόμη και προτάσεις που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική με «μπαλώματα» στην υγεία και την οικονομία. Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής εστιάζουν σε ένα διαφορετικό μοντέλο για άνοιγμα με ασφάλεια, που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική εικόνα του επιδημιολογικού χάρτη της κάθε περιοχής και δεν θα στηρίζεται μόνο σε γενικά, οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής. Επίσης, δεν πρέπει να μας αδρανοποιήσει η προσδοκία του εμβολίου.

Συγκεκριμένα, το Κίνημα Αλλαγής προτείνει τα εξής:

1. Μέτρα καθολικής εφαρμογής σε όλη την επικράτεια παραμένουν:

· Η χρήση μάσκας παντού

· Απαγόρευση κυκλοφορίας 24:00-05:00

· Υποχρεωτική τηλεργασία στα σημερινά επίπεδα

2. Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο («κόκκινες» περιοχές): αυστηροποίηση των μέτρων και αποτελεσματική επιτήρηση εφαρμογής τους. 3. Περιορισμός των μετακινήσεων από και προς τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές.

4. Στις υπόλοιπες περιοχές, γίνονται στο σύνολο του πληθυσμού μαζικά τεστ βάσης (baseline testing) για να προκύψει αξιόπιστα το πραγματικό επιδημιολογικό φορτίο κάθε νομού.

5. Με βάση τα δεδομένα που θα προκύπτουν και την αποτελεσματική ιχνηλάτηση, στις περιοχές που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, γίνεται σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα. Ανά 20ήμερο επανάληψη των μαζικών τεστ, για την επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων.

6. Συνεχή μαζικά τεστ στο προσωπικό όλων των υγειονομικών μονάδων, γηροκομείων, μεταναστευτικών δομών, εκπαιδευτικών, αστυνομικών και γενικά εργαζόμενων στην «πρώτη γραμμή» και σε ευπαθείς ομάδες.

Περισσότερα ΕΔΩ

Προϋπολογισμός 2021: Ανεφάρμοστος στην πράξη, κοινωνικά άδικος και χωρίς αναπτυξιακή «πυξίδα»

Η κυβέρνηση υποχρεώνεται να διορθώσει ένα προχειρογραμμένο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2021, το οποίο ήταν έωλο και ανεδαφικό, με υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις που δεν δικαιολογούνται από το lockdown. Η κυβέρνηση δεν ήθελε να παραδεχθεί αυτό που λέγαμε: ότι η ύφεση για το 2020 θα είναι διψήφια. Και όμως, τώρα αναπροσαρμόζει τις προβλέψεις της στο 10,5%. Την ίδια στιγμή, στερείται ενός ολοκληρωμένου και υλοποιήσιμου σχεδίου για την αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία ανάκαμψης. Επίσης, το απόθεμα των 37 δις μείον τα 15,5 δις του ESΜ, η αύξηση των καταθέσεων και ο επιπλέον δανεισμός διασφαλίζουν ένα πρωτοφανές πακέτο 40 δις για ρευστότητα. Απ’ αυτό, όμως, στην αγορά διοχετεύονται ελάχιστοι πόροι με κοινωνικά άνιση και απαράδεκτη κατανομή. Προκλητική είναι και η παντελής απουσία του Κοινωνικού Προϋπολογισμού, με κορυφαία την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ και τη μείωση του υγειονομικού προσωπικού.

Περισσότερα ΕΔΩΕΔΩ κι ΕΔΩ

Στήριξη Aegean: Λέμε ΝΑΙ στο σχέδιο στήριξης, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις

Λέμε ναι στη στήριξη της αεροπορικής εταιρείας Aegean, όπως και όλων των μικρότερων ή μεγαλύτερων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση και πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους, διότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Το κράτος πρέπει να μπορεί να πάρει πίσω τα χρήματα των φορολογουμένων που δίνει για τη στήριξή της και η εταιρεία να μπορέσει να στηρίξει ξανά την τουριστική ανάπτυξη και τις πτήσεις σε κάθε γωνιά της χώρα μας. Όμως, πρέπει να πληρούνται απαραιτήτως δύο προϋποθέσεις: πρώτον, να συμμετέχουν και οι ιδιοκτήτες-μέτοχοι της εταιρείας με δικά τους κεφάλαια στο πρόγραμμα σωτηρίας. Και δεύτερον, να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου και η απασχόληση των εργαζομένων. Περισσότερα ΕΔΩ

Κράτος Πρόνοιας: Με επικοινωνιακά τεχνάσματα καλύπτει η κυβέρνηση την αποτυχία της να ενισχύσει τους αδύναμους

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί επικοινωνιακά τεχνάσματα για να κρύψει την αδυναμία της να ενισχύσει το Κράτος Πρόνοιας που ανέδειξαν κυρίως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Κομπάζει τάχα για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων στον καιρό της πανδημίας την ώρα που η ανεργία καλπάζει και οι «τυχεροί» καλούνται να ζήσουν με 534 ή 400 ευρώ το μήνα. Το Υπουργείο Εργασίας βαυκαλίζεται για την έγκαιρη θωράκιση των μονάδων προνοιακών δομών, αλλά σε τακτική βάση ανακοινώνονται κρούσματα στις διάφορες δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Το Κίνημα Αλλαγής τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά παράλληλα απαιτεί και τη διασφάλιση των εσόδων του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ανταποκρίνεται στον κρίσιμο κοινωνικό του ρόλο. Αντιτίθεται στην υποβάθμιση προγραμμάτων κατάρτισης και ενίσχυσης της απασχόλησης που θέλει η κυβέρνηση. Περισσότερα ΕΔΩ

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών: Να δώσουμε τέλος στην «πανδημία μέσα στην πανδημία»

Σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συμμετείχε η Φώφη Γεννηματά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η ημέρα αυτή δεν είναι μια «επέτειος» σαν τις άλλες. Με όσα συμβαίνουν και είδαν το φως της δημοσιότητας, για την έκρηξη των φαινομένων οικογενειακής βίας κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, θα μπορούσαμε να πούμε πως είμαστε αντιμέτωποι με μια «πανδημία μέσα στην πανδημία». Πρέπει λοιπόν να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την «διαρκή εκκρεμότητα». Να αντιμετωπίσουμε επιτελούς κατάματα το «αόρατο φαινόμενο» που αφήνει ορατά σημάδια ντροπής για τις κοινωνίες μας και προσβολής για όλες τις γυναίκες. Χρειάζονται μέτρα, χρειάζεται δράση. Στον τομέα της ισότητας έχουν γίνει πολλά, παρά πολλά και η παράταξη μας ήταν πρωτοπόρα στον αγώνα αυτό. Όμως η μάχη συνεχίζεται, όσο η κουλτούρα της ανοχής και της βίας παραμένει ζωντανή. Η βία κατά των γυναικών δεν σταμάτησε ποτέ και ούτε θα σταματήσει όσο κλείνουμε τα μάτια και τα στόματα. Η γυναίκα-θύμα οφείλει «να σπάει τη σιωπή της» και να καταγγέλλει περιστατικά βίας. Χρειαζόμαστε δυνατές φωνές και αλληλεγγύη. Η θυματοποίηση ξεκινά από την σιωπή. 

Περισσότερα ΕΔΩ

Μην χάσετε την διαδικτυακή μας εκδήλωση για την Οικονομία

Το Κίνημα Αλλαγής διοργανώνει ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Η Ελληνική Οικονομία σήμερα – Υπάρχει προοπτική μετά την πανδημία;», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου και ώρα 18:00. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει με ομιλία της η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ στο Facebook και από το YouTube του Κινήματος Αλλαγής.

https://www.facebook.com/events/161182509069560?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22search_results%22%2C%22surface%22%3A%22search%22%7D]%7D

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 24.11.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 26.11.2020