Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Στοχευμένες προτάσεις για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Χρειάζεται ένα στοχευμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα για τη στήριξη και επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό τόνισε η Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους επιμελητηρίων και επαγγελματικών οργανώσεων από όλη τη χώρα, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Όπως τόνισε η Φώφη Γεννηματά, μετά και το δεύτερο lockdown η μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση κινδυνεύει. Η ύφεση στην οικονομία διογκώνεται, η μείωση των εισοδημάτων μειώνει την κατανάλωση, πολλές επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο. Τα μέτρα που εξαγγέλλει είναι ανεπαρκή. Και επιπλέον ο νέος πτωχευτικός κώδικας που ψήφισε η ΝΔ, δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία. Απειλεί με πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία τους και μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές. 

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει στοχευμένες παρεμβάσεις για τους μικρομεσαίους, την βιοτεχνία, τους επαγγελματίες, το εμπόριο για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.

Συγκεκριμένα:

1)Αύξηση του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής στο ύψος των 4 δις ευρώ ως το τέλος του 2020, με κύριο κριτήριο την μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Μείωση στο 50% του ποσού που θα επιστραφεί από τις επιχειρήσεις σε όλες τις φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής (και στις προηγούμενες).

2)Στις επιχειρήσεις που πλήττονται επιδότηση εργασίας από το κράτος με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών.

3)Αναστολή για 6 μήνες των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται προς εφορίες, ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες. 

4)Επιδότηση του 40% των ενοικίων για επαγγελματική στέγη από το κράτος για 6 μήνες.

5)Αναστολή για όλο το διάστημα που διαρκεί η κρίση της εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου και των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας και πάγωμα της πληρωμής επιταγών.

6)Δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τους μικρομεσαίους κι ειδικά για την εστίαση και συναφείς κλάδους.

7)Μείωση της καταβολής των τελών στους Δήμους.

Περισσότερα ΕΔΩ

Δημοσκοπήσεις: Κάποιοι θέλουν να πλήξουν την Παράταξη

Ο καθένας και οι προτεραιότητες του. Κάποιοι με μεθοδεύσεις και αμφιλεγόμενες δημοσκοπήσεις έχουν στόχο να πληγεί η παράταξη, να ανακοπεί η δημιουργική πορεία της. Τους ενημερώνουμε ότι ματαιοπονούν. Δεν θα το επιτρέψουμε. Συνεχίζουμε αταλάντευτα την προσπάθειά μας για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία, μέσα στην πρωτόγνωρη δοκιμασία που ζούμε. Κάθε πράγμα στον καιρό του.

Πρόγραμμα SURE: Ουραγός η Ελλάδα στα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη στήριξη της εργασίας!

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: σύμφωνα με την ΕΕ, η Ελλάδα διεκδίκησε λιγότερα κονδύλια για το πρόγραμμα SURE σχετικά με τη στήριξη της απασχόλησης σε σύγκριση με άλλες χώρες που έχουν μικρότερο ή ίσο πληθυσμό και – κυρίως – μικρότερο πρόβλημα ανεργίας σε σχέση με τη χώρα μας. Ενδεικτικά, η Ελλάδα έλαβε 2,7 δις ευρώ, ενώ η Πορτογαλία 5,9 δις ευρώ και το Βέλγιο 7,8 δις ευρώ. Άραγε, πρόκειται για ανικανότητα ή για ιδεολογική μεροληψία; Ή και για τα δύο μαζί;

Τηλεκπαίδευση: Νέα κατάρρευση του δικτύου, το φιάσκο συνεχίζεται

Αυτή τη φορά το πρόβλημα δεν ήταν πανευρωπαϊκό. Η πλατφόρμα που επέλεξε το υπουργείο Παιδείας για την τηλεκπαίδευση υπολειτούργησε, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων να μην καταφέρουν να συνδεθούν και να κάνουν μάθημα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα σχολεία. Κι όμως, το υπουργείο ψελλίζει ότι συνδέθηκαν και εκπαιδευτικοί για να κάνουν δοκιμαστικά, αλλά – όπως είχαμε επισημάνει και την πρώτη φορά – στερείται ενός plan B για να μην πάνε χαμένες οι ώρες και οι μέρες και οι μικροί μαθητές να μη χάσουν την επαφή τους με την εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι, παρά τις παραινέσεις του Κινήματος Αλλαγής, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αρνείται να φέρει στη Βουλή και να δημοσιοποιήσει τη σύμβαση με την εταιρεία για την τηλεκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες μαθητές παραμένουν χωρίς τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό. Σχεδόν εννέα ολόκληρους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει τη διανομή του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού για την τηλεκπαίδευση στους μαθητές. Κι όμως, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τιμωρεί κι από πάνω τους μαθητές, καθώς επιβάλλει ποινές απουσιών σε όσους δεν συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι στερούνται του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Στήριξη ΕΣΥ: Να δεσμευτεί η κυβέρνηση για χρονοδιάγραμμα στήριξης και πλάνο τριετίας

Η κυβέρνηση υπόσχεται γενικά και αόριστα τη στήριξη του ΕΣΥ, αλλά δεν δίνει χρονοδιάγραμμα ούτε για την ένταξη του επικουρικού προσωπικού στο μόνιμο των δημοσίων νοσοκομείων ούτε για την ένταξη των νοσηλευτών και του παραϊατρικού προσωπικού στα βαρέα κι ανθυγιεινά, όπως έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής. Επίσης, δεν έχει ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για το ΕΣΥ ή κίνητρα για την προσέλκυση του αξιόμαχου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έχει «διαρρεύσει» στο εξωτερικό. Με ερώτησή μας ζητάμε από τον υπουργό Υγείας απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα, καθώς και την παρουσίαση του συνολικού κυβερνητικού σχεδιασμού για τα επόμενα τρία χρόνια και τη στελέχωση του ΕΣΥ.

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 17.11.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 19.11.2020