Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον ρ/σ ΣΚΑΪ Πάτρας και την εκπομπή «Δελτίο Τύπου» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο

Για τις προκλήσεις της Τουρκίας:

Η Φώφη Γεννηματά έβαλε τα ζητήματα από την πρώτη στιγμή απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία έχει μετατραπεί σε μία επιθετικότητα την οποία έχουμε πολλές δεκαετίες να δούμε. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο προφανώς βρίσκει όλους τους Έλληνες μονιασμένους στην ίδια πλευρά, ταυτόχρονα όμως μας υποχρεώνει να βάλουμε και μία σειρά θεμάτων τα οποία, μετά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, δεν έχουν απαντηθεί. Και πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να απαντηθούν είναι με συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, έτσι ώστε να ακούσουμε και τι ακριβώς στρατηγική έχει η κυβέρνηση και φυσικά να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις οι οποίες, για να μην κρυβόμαστε, είναι ξεκάθαρες κι έχουν να κάνουν με την υποχρέωση πια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, με τη δικιά μας αποφασιστική δράση για μπλοκάρισμα συγκεκριμένων αποφάσεων που ευνοούν την Τουρκία.

Για όσα συμβαίνουν στη Μεσόγειο:

Είναι μία ιδιαίτερη στιγμή για την ελληνική διπλωματία το να βλέπει να εξελίσσονται τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο. Από εκεί και πέρα όμως αυτό δεν μπορεί να μετατραπεί σε μία αμήχανη στρατηγική της πατρίδας μας. Και γι’ αυτό εμείς, με αίσθηση πάντα του εθνικού συμφέροντος και λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι να γίνει η συνάντηση δεν έχουμε κάνει καμία απολύτως κριτική, επαναλαμβάνουμε ότι χρειάζεται μία στρατηγική η οποία μπλοκάρει την Τουρκία σε αυτά τα οποία την εξυπηρετούν. Δεν μπορεί να γίνονται άλλο παιχνίδια εις βάρος του διεθνούς δικαίου και των εθνικών μας συμφερόντων. Στο κάτω-κάτω της γραφής, εάν μετά από δεκαετίες στις οποίες έχουμε μία απολύτως ειρηνική συμβίωση έχει επιλέξει η Τουρκία να χαράξει έναν δρόμο, θα πρέπει να υπάρξει τώρα η απάντηση ότι δεν κυριαρχεί το δίκαιο του ισχυρού αλλά υπάρχει ένα διεθνές δίκαιο το οποίο κάποιοι πρέπει να σέβονται, κάποιοι πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες προφανώς θα εγγυώνται ότι η Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι περιοχές οι οποίες έχουν ειρήνη και συγκεκριμένα γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Για το ότι η Τουρκία δεν δείχνει διάθεση να σταματήσει:

Εγώ δεν μπαίνω στις συζητήσεις οι οποίες είναι άλλου τύπου και το κάνω και για λόγους εθνικής ευθύνης. Αναφέρομαι και σε αυτό το οποίο συνέβη προχθές με τα μέτρα οικοδόμησης, εμπιστοσύνης, τα λάθη στη διαχείριση, η οποία είναι και ουσίας και επικοινωνίας. Οφείλει η κυβέρνηση να έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική και δεν πρέπει να επαναλάβει της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία χωρίς να πάρει τη σύμφωνη γνώμη ή χωρίς καν να ακούσει τη γνώμη των πολιτικών κομμάτων, προχώρησε σε μία συμφωνία με τα Σκόπια κι αυτό είναι κάτι το οποίο το πληρώνουμε μέχρι σήμερα με τις τρύπες τις οποίες άφησε. Επομένως, εδώ, με συγκεκριμένους τόνους, αυτό το οποίο λέμε και ξαναλέμε είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν τα ίδια λάθη. Όταν βγαίνουν αρχηγοί, στρατιωτικοί, πολιτικά στελέχη και κάνουν αναφορές περί προετοιμασίας, περί αστακών, περί θωράκησης κ.ο.κ., οφείλουν τουλάχιστον τα πολιτικά κόμματα να γνωρίζουν πώς σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση και προφανώς αυτό δεν είναι για να γίνει δημοσίως. Δεν θέλουμε δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης να ενημερώσει αυτήν τη στιγμή σε διάγγελμα κάποιον, αλλά θέλουμε να λάβει υπόψη του όλους τους προβληματισμούς και κυρίως –αυτό νομίζω είναι που περιμένουν και οι πολίτες να ακούσουν – να δείξουμε προς τα έξω, και προς την Τουρκία και προς όλους τους υπόλοιπους, ότι δεν μπορούν να παίζουν με τα ελληνικά συμφέροντα. Αυτό το παραμύθι στο οποίο κάποιοι παίζουν διαρκώς ένα παιχνίδι για να εξυπηρετήσουν τα εθνικά τους συμφέροντα αλλά ποτέ το διεθνές δίκαιο και τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε και το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει.

Για την άποψη Γεννηματά ότι η Ελλάδα μονίμως παραχωρεί:

Μετά από ένα consensus το οποίο υπάρχει γύρω από τα δίκαιά μας, αυτήν τη στιγμή συζητάμε πώς η Τουρκία μπορεί να πάει στην ΑΟΖ της Κύπρου ή οπουδήποτε και να βάλει ένα γεωτρύπανο. Συζητάμε δηλαδή το πώς μπορεί μια γειτονική χώρα να εισβάλει στα εθνικά σύνορα μίας άλλης. Εθνική στρατηγική για εμάς λοιπόν είναι να εγγυηθούμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνεται. Ο καθένας, εκεί που συμμετέχει, εκεί που μπορεί να ορθώσει τη φωνή της Ελλάδας, πρέπει να το κάνει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο και να περάσουμε ένα μήνυμα προς όλους ότι με την Ελλάδα δεν μπορούμε να παίζουμε. Εμείς, ξέρετε, έχουμε περάσει μία δεκαετή κρίση. Αυτό το οποίο είπε η Φώφη Γεννηματά είναι πολύ καθαρό: έπαιξαν πολύ με την εθνική μας αξιοπρέπεια. Και είναι πράγματι ένα ζήτημα το οποίο το είδαμε και στο οικονομικό πλαίσιο και το βλέπουμε να συμβαίνει και στη συμφωνία στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως. Ως εδώ! Θα πρέπει λοιπόν ο καθένας απ’ το μετερίζι του, με την ευθύνη του, με την εντολή που του έχει δώσει ο ελληνικός λαός, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις ευθύνες απέναντι στις επόμενες γενιές να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες θα μεγαλώσει οικονομικά, δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα σε καμία γειτονική της χώρα γιατί ποτέ δεν το έκανε μία ειρηνική δύναμη, αλλά δεν μπορεί να παίξει κανένας με τα εθνικά μας συμφέροντα.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.