Σε Άρθρα – Απόψεις

Άρθρο Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Ένας χρόνος διακυβέρνησης από τη ΝΔ και ο συνδυασμός επικοινωνιακού οίστρου και συντηρητικού συγχρωτισμού είναι γεγονός. Η ΝΔ ξεκίνησε ως «έτοιμη από καιρό» κυβέρνηση με «σχέδιο», «όραμα» και «μεταρρυθμιστικό οίστρο» και έφερε τη χώρα στη στασιμότητα. Όλα αυτά πριν τον κορωνοϊό . Η «ετοιμότητα» της κυβέρνησης της ΝΔ και το «πλήρες σχέδιο» ένα χρόνο μετά, μετουσιώθηκε σε μια σειρά από αστοχίες, λάθη και κακές εκτιμήσεις γύρω από καίρια θέματα όπως οι εργασιακές σχέσεις, η δημόσια διοίκηση και η οικονομία. Δεν αγνοούμε ότι η κυβερνητική πολιτική λόγω της πανδημίας ασκήθηκε σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Με τη βοήθεια όλων μας, κοινωνίας, κομμάτων και «ειδικών» ευτυχώς σε υγειονομικό επίπεδο κερδίσαμε το στοίχημα. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, η ύπαρξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας ήταν και παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής μας προσπάθειας. Όμως η περίοδος πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας χαρακτηρίζεται από αποφάσεις, που επαναφέρουν ξεπερασμένες νοοτροπίες, παλαιοκομματισμό, αδιαφάνεια, διαιρετικές λογικές. Η Υπόθεση των εργασιακών vouchers – το αξέχαστο «Σκοιλ Ελικικου»-η αναξιοκρατία στον κομματικό διορισμό των διοικητών νοσοκομείων, η πλήρης αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και η τραγική διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ξεγύμνωσαν την μεταρρυθμιστική δυναμική που με τόση ορμή ευαγγελιζόταν αυτή η κυβέρνηση και παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές.

Τα μεγάλα προβλήματα είναι εδώ. Το ίδιο και ο φόβος των πολιτών για το σήμερα και το αύριο. Η προστασία της εργασίας είναι ανύπαρκτη, Οι μικρομεσαίοι ζουν έναν μόνιμο εφιάλτη αβεβαιότητάς για το μέλλον τους, με μηδαμινή ρευστότητα και τα χρέη παρόντα. Όσον αφορά κλάδους όπως ο τουρισμός, ο επισιτισμός, απειλούνται με συρρίκνωση και κατάρρευση εξαιτίας των παραλείψεων και των καθυστερήσεων από την κυβέρνηση στη λήψη αποφάσεων και ουσιαστικών μέτρων αποτροπής. Οι κοινωνικές ανισότητες μεγαλώνουν, οι ευάλωτοι αποδυναμώνονται, οι νεότεροι φορτώνονται περισσότερα βάρη για το μέλλον. 

Όλο αυτό το φαντασμαγορικό σκηνικό καλύπτεται με επικοινωνιακά σόου. Ακόμη και στα εθνικά ζητήματα, που προέχει η εθνική συνεννόηση, η Κυβέρνηση αρνείται. Επιλέγει να προχωρά μόνη της, με ανοιχτά όλα τα σενάρια. 

Μετά από μία δεκαετία κρίσης, με πολλές πληγές στην ελληνική κοινωνία, χρειάζεται εμπροσθοβαρές σχέδιο, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα που περιορίζουν τη δημοκρατία και διαφεντεύουν την οικονομία. 

Το πέρασμα στην μετά την πανδημία εποχή δεν θα είναι ούτε ανώδυνο ούτε ανέφελο. Είναι ώρα όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις και τα προβλήματα που ορθώνονται μπροστά μας.

Η ελληνική κοινωνία, όπως και η γενιά μας, άντεξε και αντέχει, πιστεύει στην ισχυρή Ελλάδα, την κοινωνική ειρήνη, κινητικότητα και εξέλιξη. Γνωρίζει ο καθένας μας ότι το μέλλον ανήκει σε όσους δουλεύουν σήμερα, σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν την Ελλάδα του 2030, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος. Η ΝΔ δεν το κάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έκανε. 

Στη νέα αυτή εποχή, το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη επιλέξει να βρίσκεται στο πλευρό της νέας γενιάς, των ευάλωτων στρωμάτων, των ανθρώπων που θέλουν να δουλέψουν, των μη προνομιούχων, που ήδη πληρώνουν το μάρμαρο της κρίσης, αλλά δεν εγκαταλείπουν. Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στις αγωνίες των πολιτών για καλές και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και εργασίας. Η ρευστότητα της εποχής του κορωνοϊού επιστρέφει τη συζήτηση στην Πολιτική. Από τη συνέπεια μας κρινόμαστε, Από τις πράξεις μας διαμορφώνονται κοινωνικές συνθήκες, από τις κοινωνικές συμμαχίες αλλάζουν οι συσχετισμοί. 

Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε την πρωταγωνιστική προοδευτική παράταξη του αύριο, που θα αλλάξει όσα κρατούν τη χώρα καθηλωμένη.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Χαρά Κεφαλίδου: «Το σχολείο που θέλουμε»Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Αρεστοί ή χρήσιμοι;»