Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Τις υψηλές χρεώσεις στη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και την ψηφιακή υστέρηση της χώρας με τη δυσλειτουργία και τις συχνές βλάβες του δικτύου σε όλη τη χώρα αναδεικνύει το Κίνημα Αλλαγής με ερωτήσεις των βουλευτών Ιλχάν Αχμέτ και Μιχάλη Κατρίνη, προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για δυο ιδιαίτερα σημαντικά θέματα, καθώς η πανδημία του κορονοϊού αποκάλυψε τις χαμηλές ταχύτητες και τις συχνές βλάβες των εγχώριων δικτύων δεδομένων, γεγονός που υπονομεύει την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στο Διαδίκτυο, σε συνδυασμό με τις υψηλές χρεώσεις δεδομένων που εξακολουθούν να επιβάλουν στους πολίτες οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Τη στιγμή που το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξαντλείται στην επικοινωνιακή προβολή αποσπασματικών έργων μικρής αξίας, και 8 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας, αντί να έχει φροντίσει για την αναβάθμιση της αξιοπιστίας των δικτύων απευθύνει σύσταση, εν μέσω συνθηκών κοινωνικής απομόνωσης, για «αποφυγή χρήσης διαδικτυακών εφαρμογών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής», και θεσπίζει διαφορετικό ωράριο για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση λόγω ανεπάρκειας του υφιστάμενου δικτύου.

Εκτός από τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται σε όλα τα δίκτυα και τις περιφέρειες της χώρας που ταλαιπωρούν τους πολίτες, το εξαιρετικά υψηλό κόστος των δεδομένων δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού. Όπως επισημαίνεται στην σχετική ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, την ώρα που η χρήση δεδομένων αυξάνεται εξαιτίας της επιβεβλημένης, λόγω κορονοϊού, τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας (61% αύξηση στη χρήση data ανά ενεργό συνδρομητή σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019), η Ελλάδα παραμένει μια από τις ακριβότερες χώρες στον κόσμο και η πιο ακριβή στην ΕΕ στο κόστος δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, με τη μέση τιμή να κυμαίνεται στα 44 ευρώ, όταν σε πολλές χώρες τα πακέτα απεριόριστων data κοστίζουν 30 ευρώ.

Δεδομένου ότι πολλά νοικοκυριά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ευρυζωνικής σύνδεσης, οι υψηλές χρεώσεις οδηγούν στον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τη πρόσβαση στη γνώση και τη διαδικασία της μάθησης.

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν προτίθεται να προχωρήσει στην αναβάθμιση κρίσιμων εθνικών ψηφιακών υποδομών προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων, καθώς και αν σκοπεύει να ζητήσει πάγια μείωση των χρεώσεων από τις εταιρίες κινητής και να επιβάλει ανώτατα όρια τιμών λιανικής για τη χρήση υπηρεσιών ευρυζωνικού κινητού δικτύου.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ερώτηση στη Βουλή: «Αναγκαία μέτρα για τη στήριξη του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ»Ο τουρισμός καταρρέει και η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει