Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Θεόδωρου Παπαθεοδώρου Εισηγητή στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής

Η χθεσινή επιστολή του Πρωθυπουργού συνιστά μία ωμή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και της Συνταγματικά κατοχυρωμένης Αρχής της διάκρισης των εξουσιών. Ο κυνικός τρόπος που ο Πρωθυπουργός επιλέγει να απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Βουλής, τον τρίτο πολιτειακό παράγοντα του Πολιτεύματος, δεν καταδεικνύει μόνο την αντίληψή του για τη λειτουργία των θεσμών της Δημοκρατίας, αλλά κυρίως την περιφρόνησή του γι αυτούς. Ο πρωθυπουργός εντέλλεται προς τον Πρόεδρο της Βουλής πράξεις και παραλείψεις με αυτό «το παρακαλείσθε όπως», μεταξύ άλλων με την αυστηρή υπόδειξη να μην αλλάξει ούτε σημείο στίξης, και ο ΠτΒ εκτελεί. Θα μπορούσε, κατά τις διαδικασίες που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να είναι μια προσυμφωνημένη και από τους δύο κ. Τσίπρα και κ. Βουτση πολιτική απόδραση από τον εκβιασμό που ανοιχτά πλέον κάνει ο κ. Καμμένος απέναντι στον Πρωθυπουργό απειλώντας καθημερινά με αποκαλύψεις, αλλά αυτό θα προϋπέθετε να μην είχε εκτεθεί ο κ. Βούτσης καθώς και να μην υπήρχαν οι επιμελημένες διαρροές του Μαξίμου με αναγγελίες αλλαγών στο Κανονισμό για να ηρεμήσουν τον κ. Καμμένο. Ο  Πρωθυπουργός όμως άλλαξε γνώμη χθες και  επέλεξε να δείξει ότι δήθεν ελέγχει το παιγνίδι με τη βοήθεια των πρόθυμων δεσμευμένων και αδέσποτων βουλευτών που ετοίμαζαν ήδη τις δηλώσεις του. Έτσι έμεινε έκθετος ο ΠτΒ δίνοντας την εντύπωση ότι η Βουλή και η Επιτροπή κανονισμού είναι παράρτημα του Μαξίμου, τράπεζα πολιτικών συναλλαγών ή παραμάγαζο των αντιφατικών επιλογών της κυβερνητικής ομάδας.

Η υπόδειξη του Πρωθυπουργού στον ΠτΒ για πράξη ή παράλειψη ξεπερνάει τα όρια της παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών και παίρνει τη μορφή της ωμής παρέμβασης στη λειτουργία του κοινοβουλίου με συμπεριφορές που συναντά κανείς σε καθεστώτα τύπου Όρμπαν.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν είναι υφιστάμενος του Πρωθυπουργού, για να του δίνει εντολές και το τι θα πράξει η Επιτροπή Κανονισμού και ο Πρόεδρος της Βουλής, δεν το υποδεικνύει ο Πρωθυπουργός.

Το πλέον αντιθεσμικό ατόπημα της επιστολής του Πρωθυπουργού είναι η εντολή του κ. Τσίπρα ότι για κάθε αμφισημία που ενδεχομένως υπάρχει στον κανονισμό «παρακαλώ όπως προστρέξετε» στη γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής. Παρά τις ενστάσεις μας χθες, ο ΠτΒ, προσέτρεξε άμεσα να εκτελέσει την επιθυμία του πρωθυπουργού εκθέτοντας όχι την πολιτική του υπόσταση, αλλά το θεσμικό του ρόλο. Αυτά είναι τα συμπτώματα ευτελισμού των κοινοβουλευτικών θεσμών, της παρακμής μιας κολοβής κυβερνητικής πλειοψηφίας που πλέον απολαμβάνει τη δέσμευση έξι βουλευτών ότι θα ψηφίζουν ανεξαρτήτως περιεχομένου  τα νομοσχέδια που θα εισάγονται στις επιτροπές και στην ολομέλεια.

Η χώρα δεν αξίζει τέτοια παρακμή. Το χειρότερο είναι ότι οι πολίτες που βλέπουν αυτά που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στη Βουλή με τους διερχόμενους βουλευτές από την αντιπολίτευση στη συμπολίτευση, την πολιτική συναλλαγή για τη διακράτηση υπουργικών θέσεων, το αλλισιβερήσι για το πότε παραιτείται ένας βουλευτής και με ποιού υπόδειξη, αποστρέφονται το πολιτικό σύστημα και τέτοια λειτουργία του κοινοβουλίου. Από την παρακμιακή αυτή πολιτική συμπεριφορά χάνει η δημοκρατία, κερδίζουν τα άκρα και τροφοδοτείται η Χρυσή Αυγή. Εμείς αυτό θέλουμε να λάβει τέλος, με το μόνο δημοκρατικό τρόπο που υπάρχει δλδ τις εκλογές. Ο τερματισμό του καθεστωτικού και κυνικού τρόπου άσκησης της εξουσίας είναι διέξοδος για τη θωράκιση της Δημοκρατίας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.