Σε Ομιλίες

Κυρίες και κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σε παραγωγούς, σε επαγγελματίες του αγροτικού κλάδου, σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το καλό του πρωτογενή τομέα της χώρας, σε όλους εσάς.

Τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας είναι πολλά. Τους τελευταίους μήνες, από τη στιγμή που εξελέγην Βουλευτής, έχω αναλάβει τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής για τα θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και μου έχει δοθεί η ευκαιρία να ενημερωθώ για αρκετά από τα προβλήματα του μέσου παραγωγού αλλά και να προσπαθήσω να διαμορφώσω μια πρόταση για τις νέες πολιτικές στον αγροτικό τομέα.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί είναι αλήθεια πως δεν είναι ευνοϊκή για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα και του επαγγελματία αγρότη. Η Πολιτεία ολιγωρεί μπροστά σε φαινόμενα όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων, ο αθέμιτος ανταγωνισμός στην τιμολόγηση των προϊόντων γάλακτος, η εμφάνιση του δάκου και των λοιπών μυκήτων που προσβάλουν την ελιά και υποβαθμίζουν την παραγωγή της.

Επίσης, τα προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα του αγρότη και την παραμονή του στο επάγγελμα δεν είναι αμελητέα, όπως η δυσβάσταχτη φορολογία, οι διαρκώς αυξανόμενες ασφαλιστικές εισφορές, η καθυστέρηση στην καταγραφή των γεωτρήσεων για τη διατήρηση του αγροτικού τιμολογίου στο ρεύμα, η καθυστέρηση της υλοποίησης των σχεδίων βελτίωσης και πολλά άλλα που σίγουρα γνωρίζετε από πρώτο χέρι καλύτερα από όλους μας.

Μαγικές λύσεις σίγουρα δεν υπάρχουν αλλά αδιαμφισβήτητα μπορούν να γίνουν προσπάθειες προβάλλοντας τα προβλήματα, προτείνοντας λύσεις και ασκώντας πίεση στα αρμόδια όργανα να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Πέρα από την κοινοβουλευτική δράση, μέσα από θεσμικές συναντήσεις που πραγματοποιώ αυτό το χρονικό διάστημα με εκπροσώπους του κλάδου σας σε όλη την Ελλάδα, με αφετηρία βέβαια την ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, στόχος μου είναι να συγκροτήσω μια ολοκληρωμένη πρόταση, ένα σχέδιο ενίσχυσης για τον πρωτογενή τομέα.

Για να υπάρξει όμως μια υλοποιήσιμη στρατηγική στον πιο νευραλγικό, κατ’ εμέ, τομέα της οικονομίας της χώρας μας, τον τομέα της αγροτικής παραγωγής, απαραίτητο είναι να λάβουμε υπόψη την τεράστια αλλαγή που βιώνει ο πλανήτης, τη λεγόμενη κλιματική αλλαγή, της οποίας οι επιπτώσεις είναι πλέον ορατές και στη χώρα μας με τις μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες, παγετό, ξηρασία στον αντίποδα και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα σε αγροτικές εκτάσεις και περιουσίες.

Η στροφή σε νέες βιώσιμες μορφές παραγωγής και στις δυνατότητες που μας δίνει πλέον η τεχνολογία και τα ψηφιακά μέσα είναι επιβεβλημένη. Η εκπαίδευση του αγρότη στις νέες τεχνικές και η υποβοήθησή του με σύγχρονα μέσα παραγωγής μέσω και της εκμηχάνισης φυσικά και των σχεδίων βελτίωσης κρίνεται απαραίτητη.  Ο εντοπισμός των προϊόντων που κάθε περιοχή έχει το πλεονέκτημα να παράγει βάσει γεωμορφολογικών συνθηκών και η οριστική παύση του φαινομένου των καλλιεργειών οποιωνδήποτε προϊόντων σε οποιοδήποτε μέρος στη χώρα, είναι σίγουρα η αρχή στον δύσκολο δρόμο που έχουμε να διανύσουμε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σίγουρα μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση των στόχων μας και έχει ήδη θέσει κάποιο προγραμματισμό μέσω της νέας ΚΑΠ, υποστηρίζοντας ομόφωνα την αναγκαιότητα στροφής του κόσμου προς τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, προς την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης οφείλουν επίσης να αξιοποιηθούν στο έπακρο από τη χώρα μας για την ουσιαστική επένδυση στην πλέον πλουτοπαραγωγική πηγή της, τη γη της.

Φίλες και φίλοι,

Ολοκληρώνοντας, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο σας και που δυστυχώς είναι ελλιπές και αποσπασματικό. Ο αρμόδιος Υπουργός έχει εξαγγείλει την κατάθεση νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς το οποίο ακόμα περιμένουμε να δούμε για να τοποθετηθούμε αφού αφουγκραστούμε όλους εσάς. Η ανάγκη σας για συγκροτημένη, ενιαία, θεσμική εκπροσώπηση νομίζω είναι επιτακτική.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η οχλαγωγία και η στείρα πολυφωνία στον αγροτικό κλάδο, γι’ αυτό και είμαστε παρόντες αφομοιώνοντας τις δικές σας προτάσεις και θέσεις να δώσουμε τη μάχη εντός και εκτός Βουλής για να στηρίξουμε τα αιτήματα όλων σας για τη δημιουργία οργάνων αντιπροσωπευτικών για το μέσο αγρότη. Στοίχημα για εμάς έιναι ο αγροτικός κλάδος πλέον να είναι συνομιλητής και συνδιαμορφωτής και όχι ένας απλός αποδέκτης των εξελίξεων. 

Στην κατεύθυνση αυτή θέλω να ευχηθώ καλές εργασίες στη σημερινή Γενική Συνέλευση και φυσικά καλή συνέχεια στο έργο και την προσφορά της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ στον αγροτικό κλάδο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.