Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ 120 ΔΟΣΕΙΣ

Κύριε Πρόεδρε,

κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Μετά τις ευρωεκλογές η χώρα βρίσκεται σε μια καλή, αλλά σύνθετη οικονομική συγκυρία:

το κόστος δανεισμού του 10ετούς ομολόγου ειναι κάτω απο 2%,

το χρηματιστήριο βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία,

ο επικεφαλής της ΕΚΤ προϊδεάζει για μείωση επιτοκίων και νέο πρόγραμμα ποιοτικής χαλάρωσης,

ο Διοικητής της ΤτΕ ενημερώνει, πως τον Ιούνιο οι καταθέσεις έκαναν ρεκόρ εξαετίας.

Και το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι αν θα επωφεληθούμε ως χώρα και ως κοινωνία από αυτή την ευνοϊκή συγκυρία!!!

Το πολιτικό κλίμα πάντως είναι ευνοϊκό και η σύνθεση της Βουλής μπορεί να αποτελέσει καλό αγωγό, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της σχέδιο για τη χώρα και την ανάπτυξη.

Προς ώρας πάντως έχουμε ενα θετικό και ένα αρνητικό δείγμα, σε ότι αφορά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.

Θετικό είναι το δείγμα του σημερινού μίνι νομοσχεδίου.

Και αρνητικό είναι το νομοσχέδιο για το δήθεν επιτελικό κράτος.

Θετικά, λοιπόν, στεκόμαστε στο παρόν σχέδιο νόμου για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις για οφειλόμενους φόρους, όπως διεξοδικά ανέλυσε ο εισηγητής μας κ.Σκανδαλίδης.

Με τις παρατηρήσεις, βέβαια, καθώς και με τις προτάσεις που υπάρχουν στο πρόγραμμά μας και καλύπτουν τις ευρύτερες ανάγκες.

Ειδική αναφορά ωστόσο πρέπει να κάνω στην ανάγκη περιορισμού της προκαταβολής 100% του φόρου του επόμενου έτους, την ανάγκη ύπαρξης ειδικής πρόβλεψης για τα άτομα με αναπηρία, και όλοι έχουμε λάβει τη σχετική διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ. Κι ακόμη για την έλειψη ευθυγράμμισης των θετικών μέτρων του παρόντος μίνι νομοσχεδίου, με τις ρυθμίσεις που αφορούν και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Για να μιλάμε όμως για μέτρα ανακούφισης πρέπει η κυβέρνηση να μας ενημερώσει για τα περιθώρια που δίνει στην Ελλάδα ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος. Άκουσα τον κ.Σταικούρα και στην Ολομέλεια, στις προγραμματικές δηλώσεις αλλά και χθες στην Επιτροπή Οικονομικών. Διευκρινήσεις δεν έδωσε. Ούτε για τις παρούσες δαπάνες, ούτε ακόμη αν υπάρχουν ευρύτερα περιθώρια. Με τις ομιλίες του ο Υπουργός περιορίστηκε να εκφάσει την αισιοδοξία του.

Έτσι όμως διεξοδική συζήτηση δεν μπορεί να γίνει. Η μόνη εκτίμηση που έκανε ο υπουργός των Οικονομικών αφορούσε την αποδοτικότητα των ελαφρύνσεων, κάνοντας λόγο για τη μείωση του ΦΠΑ το 2013, η οποία είχε ως συνέπεια τη μείωση της αποφυγής της απόδοσής του.

Άρα ανησυχούμε απολύτως δικαιολογημένα.

Εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Πέτσας έκανε αναφορά στις επιστροφές των ANFA s και των SMP s από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης. ̈Ομως αυτές οι επιστροφές προβλέπονται για το 2020 και πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Άρα υπάρχουν θέματα για διαπραγμάτευση, αλλά διαπραγμάτευση δεν βλέπουμε κι από την άλλη τα πρωτογενή πλεονάσματα θα παραμείνουν στο 3,5%, έως το 2021.

Τί φέρνετε για ψήφιση σήμερα;

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ 30,20,10%, καθώς και τη ρύθμιση των 120 δόσεων, με επιτόκιο 3 αντί 5%, πρόβλεψη επιτέλους του ακατάσχετου, μείωση της δόσης στα 20 ευρώ και δυνατότητα προεξόφλησης. Όλα αυτά φυσικά τα ψηφίζουμε γιατί ήταν στο πρόγραμμά μας. Και η ασάφεια των περί δημοσιονομικού χώρου, μας επιτρέπει να προσθέσουμε και τις υπόλοιπες προτάσεις μας περί ΕΝΦΙΑ, για τους διατηρητέους-παραδοσιακούς οικισμούς, τα κτίρια με θετικό οικολογικό ισοζύγιο, καθώς και την πρότασή μας να καταργηθεί οριστικά, κι όχι να ειναι απλώς σε αναστολή για το 2019 η επιβολή ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια και στα εκτός οικισμών κτήματα, αλλά και την καθιέρωση ενός ακόμη κλιμακίου ΕΝΦΙΑ.

Κι ακόμη, γιατί δεν επεκτείνετε και στα ασφαλιστικά ταμεία τις θετικές ρυθμίσεις του παρόντος περί αποπληρωμής με δόσεις και ειδικά το μειωμένο επιτόκιο, την προεξόφληση,αλλά και το ακατάσχετο;

Στα ασφαλιστικά ταμεία υπάρχει χάος, ως προς τη δυνατότητα καθορισμού των οφειλομένων εισφορών. Στο ΤΣΑΥ η αδυναμία προσδιορισμού φτάνει στο 80%, στο ΤΣΜΕΔΕ το 85%, στο ταμείο Νομικών 70-75%, στον ΟΑΕΕ στο 65%. Σημειωτέον εδώ πως την ταυτότητα οφειλής από το σύστημα ΕΦΚΑ τα ταμεία δεν την δέχονται!!!!!!!!! Κι ακόμη, πως αν δεν μπορούν τα ταμεία να προσδιορίσουν μια οφειλή του παρελθόντος και ο ασφαλισμένος πληρώνει τις τρέχουσες, η πληρωμή ανατρέχει στο παρελθόν!!!!!!!! Και ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να πάρει ενημερότητα!!!!!!! Η απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τα εχει κάνει θάλασσα… Κι όχι μόνο ως προς τις υπέρογκες συντάξεις που αδικαιολογήτως διατήρησαν, απότοκο κι αυτό του ασφαλιστικού νόμου ΣΥΡΙΖΑ που διέλυσε το ασφαλιστικό. Χάος και διάλυση βασιλεύουν στο χώρο των ταμείων.

Επαναλαμβάνω, κλείνοντας την ομιλία μου, πως στηρίζουμε το παρόν σχέδιο νόμου, παρά τις ατέλειες και τις ελλείψεις που εμφανίζει.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.