Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

22.11.2019 Ομιλία Δ. Μπιάγκη Συνταγματική Αναθεώρηση

«Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση επιδίδονται σε ένα ατελείωτο παιχνίδι εντυπωσιασμού και επικοινωνίας»

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Παρακολουθώντας όλες αυτές τις μέρες τα ΜΜΕ (γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο) αλλά και την ίδια την κοινωνία και τους φορείς της και μετά από 5 ημέρες έντονων Κοινοβουλευτικών διεργασιών στην αίθουσα της Ολομέλειας, είναι πια ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε ενώπιον μίας Αναθεωρητικής Βουλής που παρουσιάζει το ελάχιστο, δυνατό ενδιαφέρον ως προς τις αναθεωρητέες διατάξεις.

Οι συμπολίτες μας σήμερα αισθάνονται ότι όλα αυτά που συζητάμε είναι μακρυά από την καθημερινότητά τους, τις πραγματικές ανάγκες που έχει ο τόπος και πολύ πιο μακρυά δε από το μέλλον τους.

Θα μπορούσαμε, αν θέλαμε πραγματικά να φέρουμε έναν αέρα Συνταγματικής αναθεώρησης να επικεντρωθούμε σε θέματα που αφορούν κυρίως τη ζωή των πολιτών, όπως π.χ. την εξάλειψη της γραφειοκρατίας στη χώρα.

Δυστυχώς, η Συνταγματική Αναθεώρηση αποδείχτηκε κενή περιεχομένου, «κολλημένη» σε διατάξεις περί εκλογικού συστήματος και κοινοβουλευτικών και εξεταστικών επιτροπών, άκαιρη, εντελώς ασύμβατη με τις ανάγκες της τρέχουσας εποχής.

Κύριοι Υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι το σύνολο του πολιτικού κόσμου, κυρίως η Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, που με τα μικροπολιτικά τους παιχνίδια έχουν μετατρέψει Συνταγματικά άγονη τη σημερινή Αναθεώρηση.

Σήμερα, λοιπόν, συζητάμε στην Ολομέλεια την 6η και την 7η ενότητα Αναθεωρητέων Διατάξεων. Διατάξεις που αφορούν την Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τους ΟΤΑ. Και αντί να δούμε με ποιους τρόπους θα καταστήσουμε αυτούς τους θεσμούς πιο λειτουργικούς προς όφελος των πολιτών μας και της Δημοκρατίας μας, πως μέσω αυτών θα καταλήξουμε σε μία πιο δίκαιη Δικαιοσύνη με σαφή διαχωρισμό της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, με μεγαλύτερη συμμετοχή από την κοινωνία, παρακολουθώ τόσο την Κυβέρνηση όσο και την Αξιωματική Αντιπολίτευση αυτές τις μέρες να επιδίδονται σε ένα ατελείωτο παιχνίδι εντυπωσιασμού και επικοινωνίας.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Οι Ανεξάρτητες Αρχές που συζητάμε σήμερα, πράγματι η συμβολή τους είναι πολύτιμη και καθοριστική στην Δημοκρατία. Είναι αναμφίβολα απαραίτητες για τον έλεγχο και την εποπτεία των διοικούμενων και σίγουρα στη σημερινή κρίση δυσπιστίας που υπάρχει απέναντι στους Θεσμούς, η ύπαρξή τους είναι επιβεβλημένη.

Ωστόσο, θα πρέπει συνταγματικώς να είναι πολύ συγκεκριμένος ο ρόλος τους και η θέση τους καθώς μία ενδεχόμενη ισχυροποίηση και περαιτέρω ενδυνάμωση των Ανεξάρτητων Αρχών, θα δημιουργήσει αδυναμία στην εκτελεστική εξουσία ως προς το να επιτελέσει κατά το δοκούν το έργο της.

Γι’ αυτό, λοιπόν, κι εμείς στο Κίνημα Αλλαγής συμφωνούμε απολύτως με την τροποποίηση και τη διατήρηση της πολύ αυξημένης πλειοψηφίας των μελών της Διάσκεψης της Βουλής προκειμένου να γίνεται η επιλογή των μελών τους και σας προτείναμε μάλιστα και τον άμεσο κοινοβουλευτικό έλεγχο των διοικήσεων των αρχών από την Ολομέλεια της Βουλής.

Σας τονίσαμε ότι αν θέλετε πραγματικά να φέρετε την «διαφάνεια» στον δημόσιο βίο θα μπορούσατε κάλλιστα, στην παράγραφο 3 του άρθρου 101 να προστεθεί η δυνατότητα στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων να ασκεί τον έλεγχο στις διοικήσεις των Ανεξάρτητων Αρχών και όχι αυτό που γίνεται σήμερα, διά του Κοινοβουλευτικού ελέγχου να ασκείται ο έλεγχος μέσω του αρμόδιου Υπουργού.

Επίσης, στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 101 Α, σας τόνισε και ο γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, σας το υπενθυμίζω κι εγώ με τη σειρά μου ακόμα μία φορά, το απεριόριστο του νομοθέτη να ιδρύει Ανεξάρτητες Αρχές δεν είναι συνταγματικά ορθό. Δείχνει διοικητική αδυναμία, διαχειριστική ανεπάρκεια, καχεκτική εκτελεστική εξουσία και γενικότερα παθογένεια.

Συνταγματικώς ορθό θα ήταν αν αποδεχόσασταν την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής, την κατάργησή της αλλά και την μεταβολή των αρμοδιοτήτων της με την πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.

Θα ήθελα ως Νομικός να προσθέσω κι εγώ με τη σειρά μου, ότι αν πράγματι θέλουμε να πρωτοτυπήσουμε και να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα, καλό θα ήταν να δούμε και να αξιολογήσουμε πως οι Ανεξάρτητες Αρχές θα διαδραματίσουν πιο αποτελεσματικό και καθοριστικό ρόλο στη δημόσια ζωή.

Δηλαδή, πέραν όλων όσων επεσήμανα και ανέφερα παραπάνω για την Ολομέλεια, και την πλειοψηφία των 3/5 θα ήθελα να θέσω και ένα ευρύτερο θέμα: καλό θα ήταν να εξετάζαμε τη συνολική αναβάθμιση του θεσμού και του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών στο Δημοκρατικό πολίτευμα.

Υπάρχουν δηλαδή Ανεξάρτητες Αρχές, όπως π.χ. η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ο Συνήγορος του Πολίτη, οι οποίες επιτελούν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Μήπως τελικά πέραν από τις τεχνικές λεπτομέρειες ως προς την πλειοψηφία για την ίδρυση τους θα έπρεπε να δούμε ένα συνολικό πλαίσιο ως προς την αποτελεσματικότερη λειτουργία αυτών των αρχών; Πώς δηλαδή αυτές με αυτές τις Ανεξάρτητες αρχές θα έχουμε μία κατά πολύ βελτιωμένη λειτουργία ως προς το όφελος και των θεσμών και των πολιτών; Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τη σημερινή εποχή, πώς θα μπορούσαν οι Ανεξάρτητες Αρχές να παρεμβαίνουν χωρίς να υποδαυλίζουν την εκτελεστική εξουσία και να λειτουργούν με γνώμονα το κοινό όφελος;

Μήπως τελικά θα ήταν σκόπιμο να εξετάσουμε τον εκσυγχρονισμό του ρόλου τους και στη συνέχεια τις όποιες τεχνικές λεπτομέρειες τους;

Κλείνοντας, λοιπόν, η τρέχουσα Συνταγματική Αναθεώρηση, όπως προείπα, δυστυχώς, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο Συνταγματικό ενδιαφέρον, ούτε «αναζωογονεί» τους τομείς που πραγματικά έχει ανάγκη η χώρα.

Θα έπρεπε να επικεντρωθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου σε μία ευρύτερη γκάμα κοινωνικοπολιτικών θεμάτων που θα συνάδουν με το πνεύμα της σημερινής εποχής και θα δίνουν το πραγματικό στίγμα για μια ουσιαστική αναγέννηση στο «αύριο».

Σας ευχαριστώ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.