Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία Ομιλίας Εύης Χριστοφιλοπούλου, Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου  του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ζούμε ένα ιδιότυπο θέατρο του παραλόγου.

Ενώ συζητούμε ένα νομοσχέδιο, του οποίου πολλές διατάξεις είναι θετικές και κατοχυρώνει το τεκμήριο αθωότητας και το δικαίωμα μη αυτοενοχοποίησης του κατηγορουμένου, στο πολιτικό σύστημα βλέπουμε σκηνές «φαρ ουέστ».

Βλέπουμε την καταστρατήγηση κάθε τεκμηρίου αθωότητας και κατ’ επιλογήν στοχοποιήσεις αναλόγως με το πώς συμφέρει εκάστοτε τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του.

Αυτές τις μέρες βλέπουμε δύο κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και σήμερα ΣΥΡΙΖΑ – ολίγον ΑΝΕΛ – ολίγον αποδιαλεγούδια του ΠΑΣΟΚ, τους κ.κ. Κοτζιά και Καμμένο σε μια μάχη αλληλοεξόντωσης. Εκβιάζουν ο ένας τον άλλο. Έρχονται στο φως της δημοσιότητας sms του ενός προς τον άλλο με αγοραίες εκφράσεις ενώ κατείχαν δύο από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια της κυβέρνησης.

Είναι ένα έργο παρακμής, σήψης. Ξέρουμε ότι τελειώνετε, ότι είναι οι τελευταίες μέρες της Πομπηίας, όμως θα πρέπει να μπει ένα ανάχωμα σε όλα αυτά.

Το Μ. Μαξίμου έσπευσε να στηρίξει τον κ. Πολάκη. Άκουσον άκουσον! Λες και ό,τι διεμήφθη σήμερα ανάμεσα στον κεντρικό τραπεζίτη κ. Στουρνάρα και έναν Υπουργό της κυβέρνησης, τον κ. Πολάκη, είναι θέμα με ποιον θα πάμε και ποιον θα αφήσουμε.

Εδώ παραβιάζονται τα πάντα. Κάθε έννοια δικαίου, ευνομίας, κράτους δικαίου ευρωπαϊκών διαστάσεων και ουσιαστικής θεσμικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, υιοθετεί για άλλη μια φορά τον κ. Πολάκη, ο οποίος κατά δική του ομολογία κρατούσε διπλά βιβλία στο Δήμο Σφακίων ως Δήμαρχος. Μια ιστορία που κουκουλώθηκε, χάθηκε. Περίεργο!

Είναι ο κ. Πολάκης, ο οποίος δήλωσε ότι ως γιατρός έβγαζε διπλάσια και τριπλάσια χρήματα απ’ όσα βγάζει τώρα ως βουλευτής και Υπουργός. Που είναι το πόθεν έσχες του; Τι θα κάνουν τα αρμόδια όργανα; Θα το εξετάσουν ή όχι;

Ή ο πολλά βαρύς και πολλάκις εκτεθειμένος κ. Πολάκης μπορεί να λέει με κουτσαβάκικο ύφος ό,τι θέλει όποτε θέλει;

Είναι ο κ. Πολάκης που υιοθετεί τη συνομιλία που διέρρευσε στα ΜΜΕ αλλά σήμερα λέει ότι δεν την ηχογράφησε. Και το Μ. Μαξίμου κουνάει το δάχτυλο στον κ. Στουρνάρα.

    Αναρωτιέμαι: από εχθές το βράδυ που διέρρευσαν αποσπάσματα της συνομιλίας τους και ενώ ο κ. Στουρνάρας δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του για δημοσιοποίηση της ιδιωτικής αυτής συνομιλίας, υπάρχουν εισαγγελείς εις τας Αθήνας; Ή ακόμα και αυτό είναι όπως μας βολεύει και θέλουμε;

Όλα αυτά θυμίζουν καθεστώς Όρμπαν! Κανένα αριστερό και προοδευτικό προσωπείο δεν θα σας αποτρέψει από το να μοιάζετε με την κυβέρνηση Όρμπαν. Έχετε βάλει μια μάσκα και λέτε ότι είστε αριστεροί. Ποιος σας πιστεύει; Την Αριστερά σπιλώνετε με αυτά που κάνετε.

            Ο κ. Πολάκης ήρθε εδώ και είπε: «ο κ. Στουρνάρας οικειοποιούμενος τη θεσμική του ιδιότητα επιχειρεί τη σπίλωσή μου γιατί συνέβαλα στην αποκάλυψη του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη σύζυγό του».

Κύριοι συνάδελφοι,

Είχα την τιμή και την ευθύνη να μετέχω στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εμείς δεν θέλαμε να υπερασπιστούμε κανέναν παρά μόνο την αλήθεια. Η σύζυγος του κ. Στουρνάρα είχε αποστείλει επιστολή με την οποία ζητούσε να κληθεί ως μάρτυρας στην Επιτροπή και να ακουστεί.

Δεν είχε το δικαίωμα;

Η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όμως, προφανώς καθοδηγούμενη όπως ομολόγησε ο κ. Πολάκης από τον ίδιο, δεν της το επέτρεψε.

Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρέπει να βγει όλη η αλήθεια στο φως για όλους και όσοι ενέχονται και έχουν ευθύνες, να πληρώσουν.

            Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας έχει ανάγκη να στηρίξει τον κ. Πολάκη καθώς βασίζεται σε μια τεχνητή πλειοψηφία στη Βουλή, με τους 6 πρόθυμους οι οποίοι έχουν εκ των προτέρων εκχωρήσει την ψήφο τους σε εκείνον. Είναι ολίγον από ΑΝΕΛ, ολίγον από καραμανλική δεξιά και ολίγον από Ποτάμι που έγινε ρυάκι και διαλύθηκε.

Αυτή η τεχνητή πλειοψηφία των 145 συν 6 καλείται να κουβαλήσει το τεράστιο βάρος των όσων συμβαίνουν καθώς πρόκειται για ευθεία παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών.Πρόκειται για καθεστωτισμό! Πρόκειται για καταστάσεις τύπου Μαδούρο!

            Είναι δυνατόν κανείς να σκέφτεται ότι με αυτή την κατάσταση η χώρα θα προχωρήσει για αρκετούς μήνες ακόμα; Για όλα αυτά αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη αλλά τελικός αρμόδιος είναι ο ελληνικός λαός!

            Ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής είχε χαρακτηρίσει την κυβέρνηση Παπαδήμου κυβέρνηση – κουρελού. Από αυτή την κυβέρνηση – κουρελού πήρε και υπουργοποίησε την κ. Ξενογιαννακοπούλου και στη συνέχεια τον κ. Μωραΐτη.

Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι έφτιαξε τη σούπα του δήθεν προοδευτικού! Πρόκειται για καθεστώς για να πραγματοποιηθεί το ρηθέν από την πρωθυπουργική σύζυγο και από τον κ. Πολάκη ότι «Δεν έχουμε ακόμα όλη την εξουσία».

Για να «μας έχει» όλους ο κ. Πολάκης πρέπει να έχετε όλη την εξουσία. Αιδώς αργείοι!

Αίσχος!

            Είναι κρίμα σε ένα τέτοιο κλίμα να συζητούμε ένα νομοσχέδιο με θετικές διατάξεις που ενισχύουν τις δικαιοκρατικές εγγυήσεις. Όμως, κατά την πάγια τακτική σας κύριοι της κυβέρνησης φέρατε με μια κύρωση Πρωτοκόλλου Διεθνούς Σύμβασης και ενσωμάτωση Οδηγιών μαζί με άλλες άσχετες διατάξεις.

Η ακροτελεύτια για παράδειγμα διάταξη για τη νομιμοποίηση δαπανών ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης, τηλεφωνίας ακόμα και κοινοχρήστων, είναι αποκαλυπτική της ανεκδιήγητης -και ομολογημένης- κυβερνητικής και διοικητικής αβελτηρίας. Όλοι γνωρίζουμε πώς χαρακτηρίζουμε τους ιδιοκτήτες που συστηματικά αρνούνται να καταβάλουν τα κοινόχρηστα. Αναρωτιέμαι πώς πρέπει να χαρακτηρίσουμε μια Κυβέρνηση που δεν πληρώνει τα κοινόχρηστα, που στη συνέχεια παρανομεί, και στο τέλος φέρνει διάταξη για να νομιμοποποιήσει την παρανομία της, και όλα αυτά για τις δαπάνες κοινοχρήστων!

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψηφίσει τα άρθρα που είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Όμως πρέπει να μιλήσει γρήγορα ο ελληνικός λαός για να σας στείλει σπίτι σας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.