Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε μια από τις χειρότερες συμφωνίες από συστάσεως ελληνικού κράτους και σε ουσιαστικό επίπεδο για το δημόσιο συμφέρον και σε συμβολικό επίπεδο για την εθνική ανεξαρτησία. 

Το σχήμα στο οποίο κατέληξε η τότε κυβέρνηση με τους δανειστές, αποτελεί την επιτομή της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης αντίληψης. Δηλαδή, αυτή της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και μάλιστα σε τιμή πολύ χαμηλότερη της αξίας της. 

Σήμερα η συμφωνία αυτή δεν αποτελεί μόνο ένα βαρίδι του παρελθόντος, αλλά αποτελεί ξεκάθαρα και εμπόδιο στην αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας. Γι’ αυτό και πρέπει να αλλάξει. 

Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της, κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει πράξει τίποτε απολύτως για την επαναδιαπραγμάτευση της πολύ κακής αυτής συμφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια εποχή που αναθεωρούνται τόσο οι αυστηροί όροι δημοσιονομικής εποπτείας του παρελθόντος όσο και ο ρόλος του κράτους στην οικονομία.

Την ίδια στιγμή που οι ισχυρές δημοσιονομικά χώρες του βορρά ενισχύουν οικονομικά τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις τους για να τις προστατεύσουν από εξαγορές από τρίτες χώρες, η χώρα μας καλείται να συνεχίσει ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (που περιλαμβάνει και επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας) χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική ή εθνική στόχευση.

Η Ελλάδα, ως μια από τις χώρες του νότου που έχουν πληγεί σημαντικά στο οικονομικό πεδίο από τον κορωνοϊό, αλλά δε διαθέτουν τα θηριώδη πλεονάσματα του ευρωπαϊκού βορρά για να απορροφήσουν τους κραδασμούς στην οικονομία τους, χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ με το δημόσιο τομέα σε στρατηγικό ρόλο. 

Και παρά το γεγονός ότι και εσείς καταλαβαίνετε ότι εν μέσω πανδημίας δεν πρέπει να προχωρήσετε κομβικές αποκρατικοποιήσεις όπως του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ή των Ελληνικών Πετρελαίων, αφού η πραγματική τους αξία θα υποτιμηθεί κατά πολύ, συνεχίζετε στην ίδια στρατηγική που δείχνει να έχει ταμειακό και όχι αναπτυξιακό κίνητρο.

Στο πλαίσιο αυτό, η μόνη λογική, αποτελεσματική και αμοιβαία επωφελής, τόσο για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, όσο και για τις διασφαλίσεις των δανειστών, είναι η μετατροπή του Υπερταμείου από ταμείο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες, σε ταμείο αξιοποίησής της. 

Ο τρόπος αυτός και ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας συνιστά και συμβάλλει αποτελεσματικά στην αύξηση του ΑΕΠ. Γιατί όσες προσπάθειες και να γίνουν για να μειωθεί το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ δεν θα καρποφορήσουν, εάν δεν υπάρξει μεγέθυνση του ΑΕΠ. 

Κι εκεί ακριβώς στοχεύει η δική μας πρόταση. 

Το πρόγραμμα που προτείνουμε χαρακτηρίζεται από:

  • Δημοκρατική νομιμοποίηση, διαφάνεια και λογοδοσία
  • Άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων
  • Αξιοποίηση πόρων για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. (Όπως είχαμε προτείνει ως ΠΑΣΟΚ για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων)

Όσον αφορά, ειδικότερα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο περιλαμβάνονται και εμβληματικές επενδύσεις όπως αυτή στο Ελληνικό, αυτό δεν πρέπει να διακοπεί, αλλά να τεθεί σε νέα πολιτική βάση, με τα χαρακτηριστικά στα οποία ήδη αναφέρθηκα.  

Και βεβαίως να σταματήσουν οι άστοχες δηλώσεις εντυπωσιασμού από τον αρμόδιο Υπουργό για το πότε θα ξεκινήσει το έργο γιατί και διαψεύδονται διαρκώς και ανησυχία προκαλούν, για μια εμβληματική επένδυση την οποία παρακολουθεί η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.

Απαιτείται, επίσης, επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και άρση των εμποδίων ώστε να προκύψει άμεσο όφελος, αφού πχ στην επένδυση της μαρίνας Αλίμου θα χρειαστούν 28 μήνες για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης και 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί η επένδυση.

Χρειάζεται να καταρτιστούν μεσοπρόθεσμα εθνικά σχέδια που θα επικαιροποιούνται ετησίως από τη Βουλή για την προώθηση των επενδύσεων στους κρίσιμους ενεργειακούς τομείς, μέσω ΔΕΣΦΑ & ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ, στους τομείς των μεγάλων ενεργειακών έργων, μεταξύ των οποίων και ο EastMed, του οποίου τη συμφωνία κυρώσαμε τις προηγούμενες ημέρες, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας. 

Βάσει αυτών των σχεδίων πρέπει να αναζητηθούν συμπράξεις με επενδυτές, μέσω κυρίως αναθέσεων πεδίων δραστηριοτήτων των δημόσιων επιχειρήσεων, χωρίς να παραχωρείται η συνολική δημόσια συμμετοχή. 

Έχει τεράστια σημασία να εφαρμοστεί μια πολιτική που θα εξασφαλίζει την περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού και την αποτελεσματική κρατική εποπτεία σε όλα τα πεδία που υλοποιήθηκαν ή προωθούνται αποκρατικοποιήσεις και άνοιγμα αγορών.

Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση των 24.000 ακινήτων αγροτικής γης της ΕΤΑΔ θα μπορούσε να ενισχύσει ουσιαστικά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών και τους νέους αγρότες σε μια περίοδο που ο πρωτογενής τομέας ανακτά το χαμένο έδαφος και καλείται να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, με αύξηση της ποιοτικής παραγωγής και του ενίσχυση του εξαγωγικού χαρακτήρα της παραγωγής αυτής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει σήμερα να λογοδοτήσει, επειδή υιοθετεί κατά γράμμα την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας το υπερταμείο για να πουλήσει τις πλέον προσοδοφόρες και στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις.

Πρέπει να λογοδοτήσει γιατί το πράττει χωρίς να λαμβάνει υπόψη ούτε τη μελλοντική δυνατότητα αυτών των επιχειρήσεων στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας, ούτε τις πιθανές κερδοφόρες προοπτικές τους. 

Πρέπει επίσης να λογοδοτήσει, γιατί δεν επαναδιαπραγματεύεται τους επαχθείς όρους αυτής της συμφωνίας σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία.  

Και πάνω απ’ όλα πρέπει να λογοδοτήσει, εδώ στη Βουλή, γιατί σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που θέτουμε, αναζητούνται ακόμα οι απαντήσεις. 

Ευχαριστώ.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Γιώργος Μουλκιώτης: «Αδράνεια Μητσοτάκη για αξιοποίηση του Υπερταμείου»Χαρά Κεφαλίδου: «Σήμερα τιμούμε τις 353.000 χιλιάδες ζωές που χάθηκαν»