Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Μανώλη Όθωνα, μέλους Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου και Δ/ντή Πολιτικού Γραφείου Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, στο newsbomb.gr και το δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα:

  1. Οι καταγγελίες για υπέρμετρη αστυνομική βία, είναι πολύ συχνές το τελευταίο διάστημα – το είδαμε και την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Σμύρνη. Γιατί πιστεύετε ότι έχει ενταθεί το φαινόμενο αυτό;

Στα ειδικά σώματα της αστυνομίας υπάρχουν μειοψηφικοί θύλακες, που αν καταλάβουν ότι υπάρχει πολιτικό περιβάλλον που τους κλείνει το μάτι, ενθαρρύνοντας τέτοιες υπερβάσεις, θα κάνουν και χρήση και κατάχρηση. Είναι προφανές ότι σήμερα αυτό το μήνυμα λαμβάνουν, όπως αντίστοιχο μήνυμα λαμβάνουν από άλλη πλευρά τα τάγματα της κουκούλας. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση παίζουν «κλέφτες και αστυνόμους»  στη πλάτη μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται.  

  • Παρακολουθούμε όμως κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για το κλίμα διχασμού που δημιουργείται. Εσείς, τι πιστεύετε; Ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση;

Από την Κική και την Κοκό ποιον να διαλέξω δηλαδή; Και οι δύο είναι στο κόλπο αυτής της εκτός τόπου και χρόνου καλλιέργειας κλίματος έντασης. Η κυβέρνηση βρήκε την ώρα να πουλήσει «νόμο και τάξη». Ο ΣΥΡΙΖΑ,  πάντα έτοιμος να τρέξει με την μπανανόφλουδα στη σόλα, σπεύδει να το παίξει « δικαιωματικός». Και ο κόσμος έκπληκτος αναρωτιέται αν συνειδητοποιούν ότι παίζουν με τα σπίρτα σε πυριτιδαποθήκη. Αν είναι δηλαδή τόσο επικίνδυνοι ή απλά ανόητοι.

  • Η πανδημία εξακολουθεί να είναι παρούσα, ζούμε ένα σφοδρό τρίτο κύμα. Παρά τα συνεχή μέτρα, η κατάσταση δεν βελτιώνεται…

Η με τόσο τραγικό τρόπο εμφάνιση της πανδημίας πέρυσι τέτοιο καιρό στην Ιταλία, χτύπησε εκκωφαντικά την καμπάνα του κινδύνου δίπλα στην πόρτα μας. Το έγκαιρο, τότε , lockdown, κατέστη μια  αυτονόητη και επιβεβλημένη απόφαση. Όταν στη συνέχεια έπρεπε να οργανωθεί ένα ασφαλές σταδιακό άνοιγμα και να προετοιμασθούμε για τις επόμενες φάσεις της πανδημίας, η κυβέρνηση τα έκανε μούσκεμα. Και επί έξι μήνες παρακολουθούμε έγκλειστοι ένα αλαλούμ αυτοσχεδιασμών, που αντί να ανακόπτει την πανδημία την τροφοδοτεί. Τώρα που θα ανοίξει ο καιρός και εκ  των πραγμάτων θα πάμε σε ύφεση, είναι ικανοί να μας πουν ότι απέδωσαν τα μέτρα! Αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται καμιά χαλαρότητα και κανένας εφησυχασμός. Ούτε βέβαια ανοησίες περί κινημάτων ανυπακοής. Αντίθετα η κυβερνητική ανεπάρκεια επιβάλλει στον καθένα από εμάς να είναι ακόμα πιο προσεκτικός.

  • Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φέρνει αμφιλεγόμενα νομοσχέδια, που προκαλούν κοινωνικές διαμαρτυρίες. Πιστεύτε ότι προσπαθεί να εργαλοιοποιήσει την πανδημία προς όφελος της;

Ναι στη σκιά της πανδημίας η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να προωθήσει την συντηρητική της ατζέντα και να τακτοποιήσει δουλειές. Αποσπασματικές και συντηρητικές πολιτικές στην παιδεία που παρουσιάζονται ως δήθεν μεταρρυθμίσεις, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, μπαράζ αναθέσεων σε ημετέρους, διευθετήσεις επιχειρηματικών συμφερόντων. Το Κίνημα Αλλαγής και η κοινοβουλευτική μας ομάδα έχει πρωταγωνιστήσει στην αποκάλυψη και την ανάδειξη όλων των θεμάτων που συγκροτούν τη «μαύρη Βίβλο» της κυβέρνησης σε καιρούς πανδημίας.

  • Τα προβλήματα παραμένουν και στην οικονομία. Εκτιμάτε ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση;

Τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα από την πανδημία τα έχουμε, δυστυχώς, μπροστά μας και όχι πίσω μας. Για να αντιμετωπισθούν χρειάζεται, συνεκτικό σχέδιο και αποτελεσματική εφαρμογή του. Με πρωτοβουλίες που θα διαμορφώνουν συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης. Η κυβέρνηση όμως περί άλλων τυρβάζει….

  • Λαμβάνοντας υπόψη μας την πανδημία, τις δυσκολίες στην οικονομία, αλλά και την κοινωνική ένταση των τελευταίων ημερών, πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών;

Σε αυτές τις πρωτόγνωρα ζοφερές συνθήκες, στην κυβέρνηση αντί να δουλεύουν για να ανοίξουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα και τους πολίτες αναζητούν ένα υγειονομικό ξέφωτο ως «παράθυρο ευκαιρία για εκλογές»  όπως λένε και οι ντελάληδές τους. Να προσέξουν όμως γιατί περνάει ο καιρός που ήθελαν εκλογές και δεν μπορούσαν λόγω κορωνοιού να τις κάνουν και έρχεται ο καιρός που θα μπορούν και δεν θα θέλουν πια.

  • Ποιος είναι ο εκλογικό πήχης για το Κίνημα Αλλαγής;

Τον πήχη τον προσδιορίζουν οι απαιτήσεις των καιρών που επιβάλλουν την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών για να μην παγιωθεί ένα μονοπολικό, ουσιαστικά, πολιτικό σύστημα με κυριαρχία της δεξιάς για τα επόμενα χρόνια. Αυτή την εξέλιξη μόνο ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής μπορεί να την αποτρέψει. Δεν βλέπετε ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει ότι περνά από το χέρι του να μην χάσει τους πολιτικούς του χορηγούς και εκλογικούς του πελάτες;

  • Κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να σχηματιστεί μία «προοδευτική κυβέρνηση»; Και φυσικά, ποιοι χωράνε σε αυτή…

Προϋπόθεση είναι η  ανατροπή των σημερινού πολιτικού status με την ενίσχυση της δημοκρατικής παράταξης που εκφράζεται από το Κίνημα Αλλαγής. Για να υπάρξει απέναντι στη δεξιά πρώτα μια σύγχρονη, αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση που θα οδηγήσει στη συνέχεια σε μια πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Φώφη Γεννηματά: «Δεν θα μας επιβάλλουν ποια εκδοχή του μαύρου θα επιλέξουμε. Αν είναι καλύτερος ο κόσμος του κλομπ ή ο κόσμος της κουκούλας»Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Απόλυτη ένταξη του ιδιωτικού τομέα στον εθνικό σχεδιασμό κατά της πανδημίας»