Σε Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Όθωνα, μέλους Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου και Δ/ντή Πολιτικού Γραφείου Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, στον ρ/σ «Πρώτο Πρόγραμμα 91,6/105,8 FM» και τους δημοσιογράφους Αλφόνσο Βιτάλη και Έλενα Καραγιάννη:

  • Όπως διαψεύστηκαν οι προ-κορονοϊού προφήτες, έτσι θα διαψευστούν και οι μετά-κορονοϊού προφήτες που λανσάρουν και διακινούν σενάρια περί μετώπων και συμπράξεων.

Εμείς όπως και οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούμε, άναυδοι πραγματικά, την επιμονή τους να τροφοδοτείται μια συζήτηση που βάζει αυτή την ώρα σε προτεραιότητα θέματα  τακτικής του κομματικού παιγνίου. Συζήτηση απαράδεκτη και για το χρόνο και για τον τρόπο που γίνεται, σε ένα περιβάλλον ανασφάλειας και αγωνίας των πολιτών. Η μεν Κυβέρνηση εργαλειοποιεί  δημοσκοπήσεις και την προνομιακή σχέση με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και διαρρέει σενάρια πρόωρων εκλογών και από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να ζεστάνουν το όχι ξαναζεσταμένο αλλά τελείως καμένο φαγητό των περί δήθεν αντιδεξιών μετώπων. Προσπαθώντας να καμουφλάρει την αμηχανία του, την έλλειψη προτάσεων και ουσιαστικής πολιτικής παρέμβασης σε αυτό το πολύ κρίσιμο για τη χώρα και την κοινωνία περιβάλλον. Εμείς δεν θα τροφοδοτήσουμε περαιτέρω μια συζήτηση που είναι πολύ μακριά από την αγωνία των ανθρώπων αυτή την περίοδο. Θέλω απλά να επαναλάβω με απόλυτη σαφήνεια, ότι όπως διαψεύστηκαν οι προ-κορονοϊού προφήτες, έτσι θα διαψευστούν και οι μετά-κορονοϊού προφήτες που λανσάρουν και διακινούν σενάρια μετώπων και συμπράξεων. Η Φώφη Γεννηματά πριν λίγες μέρες στη Βουλή επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι για εμάς η αυτόνομη πορεία είναι δεδομένη, αδιαπραγμάτευτη και χωρίς αστερίσκους. Έχουμε τον δικό μας εναλλακτικό δρόμο. Ένα δρόμο που εκπροσωπεί την σύγχρονη, έξυπνη Σοσιαλδημοκρατία που δικαιώθηκε ως αξιακό, ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο από την πρόσφατη κρίση. Η αντίληψη  δηλαδή που θέλει ένα κράτος ισχυρό, ευέλικτο, λειτουργικό, αποτελεσματικό, που ηγείται μιας προσπάθειας ανόρθωσης της οικονομίας και της κοινωνίας. Όλα αυτά είναι πολύ μακριά από τις πολιτικές και ιδεολογικές συντεταγμένες και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η σύγχρονή, έξυπνη Σοσιαλδημοκρατία δεν φοράει ούτε παπιγιόν, ούτε αμπέχονο.

  • Τώρα το κράτος οφείλει να ανταποκριθεί με  αποτελεσματικότητα στην  εποπτεία, τον συντονισμό και τον έλεγχο εφαρμογής του σχεδιασμού.

Εμείς όλη αυτήν την περίοδο επιλέξαμε μία στάση ευθύνης.  Και το κάναμε χωρίς παράλληλες, δεύτερες  και τρίτες φωνές που έβγαζαν μια άλλη γραμμή που καλλιεργούσε την ανασφάλεια. Που προπαγάνδιζε τις αβεβαιότητες που αναπόφευκτα ακόμα και η επιστημονική κοινότητα έχει, στα αχαρτογράφητα νερά μιας πρωτόγνωρης πανδημίας. Αντίθετα, σε αυτόν τον πειρασμό δεν αντιστάθηκαν εξίσου άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ούτε και η Κυβέρνηση που έστησε μια τεράστια επικοινωνιακή παράσταση εν μέσω κρίσης.

Είχαμε όμως έγκαιρα επισημάνει αυτό που όλοι σήμερα αναγνωρίζουν,  ότι δηλαδή αυτή η δεύτερη φάση που μόλις ξεκίνησε θα εμπεριείχε λιγότερο ρίσκο, αν η Κυβέρνηση είχε ανταποκριθεί στις προτάσεις μας για το δίκτυο πρώτης γραμμής, με βάση την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και είχε υιοθετηθεί η διενέργεια όσων κατά το δυνατόν περισσότερων τεστ. Με τα δεδομένα που έχουμε όμως προχωράμε βήμα – βήμα με σεβασμό και εμπιστοσύνη στις εισηγήσεις των αρμόδιων επιστημονικών επιτροπών και το κράτος οφείλει να ανταποκριθεί στο δικό του ρόλο. Που είναι εποπτεία, συντονισμός και έλεγχος στην εφαρμογή του σχεδιασμού.

  • Το θέμα στην Οικονομία δεν είναι μόνο τι μέτρα παίρνεις, αλλά και πως τα παίρνεις!

Θέλω να κάνω μια αναφορά σε δύο παραδείγματα χαρακτηριστικά.Το θέμα της επιδότησης εργασίας – που παρουσιάσαμε εμείς – μία πολύ συγκεκριμένη, κοστολογημένη πρόταση κάλυψης του 40% του μισθολογικού κόστους  για ένα εκατομμύριο εργαζόμενους. Κάτι παρεμφερές ανακοίνωσε μετά και η Κυβέρνηση. Με μια όμως θεμελιώδη διαφορά. Η δική μας πρόταση έχει ως αυστηρή προϋπόθεση  όχι απολύσεις για την επιχείρηση και μη αλλαγή της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων. Η Κυβέρνηση τι κάνει; Επιδοτεί το κομμάτι του μισθολογικού κόστους για την πλήρη απασχόληση, επιτρέποντας όμως μετατροπή συμβάσεων σε μερική απασχόληση. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι, όταν το κράτος αργά ή γρήγορα αναπόφευκτα θα αποσυρθεί από την επιδότηση μέρους του μισθού, οι εργαζόμενοι αυτοί θα μείνουν τελικά με εργασιακή σύμβαση και εργασιακό πλαίσιο, τελείως διαφορετικό από αυτό που είδαν την 1η Μαρτίου. Δηλαδή, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος με μερική απασχόληση και μισό μισθό. Επίσης, αναφορικά με το μέτρο στήριξης της ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω δανείων,  η Κυβέρνηση προβλέπει 500 εκ. δάνεια σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν κάτω από 50 εργαζόμενους και 7 δις(!) στις μεγάλες επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους. Αυτό δείχνει μία πολιτική κατεύθυνση, μία επιλογή. Δεν αφορά την μικρομεσαία και τη μικρή επιχείρηση, αλλά επιχειρήσεις που προφανώς το έχουν ανάγκη, αλλά η κατανομή αυτή δεν είναι απλά άδικη, είναι παράλογη και δείχνει ακριβώς, ποιες είναι οι προτεραιότητες τους.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Κώστας Σκανδαλίδης: «Πρέπει να μιλήσουμε για μια νέα σοσιαλδημοκρατία»Παύλος Χρηστίδης: «Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Μαρφίν και ζητάμε δικαιοσύνη»