Σε Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής στον Ρ/Σ Parapolitika, στην εκπομπή «Μέχρι τέλους» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Γιώργο Πιέρρο.

– Ο ρόλος του Κινήματος Αλλαγής:

  •  Το κεντρικό μήνυμα της σημερινής Συνέντευξης Τύπου έχει να κάνει με το ρόλο του Κινήματος Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για την ανάγκη να παίξει ο πολιτικός μας χώρος ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα, ανεβάζοντας τον πήχη πρώτα για εμάς τους ίδιους, για τη δουλειά μας προκειμένου να ενισχύσουμε την απήχηση των θέσεων και των προτάσεων μας στην κοινωνία.
  • Πρωταγωνιστικός ρόλος σημαίνει πως με δεδομένο του κενό που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα πρέπει να έχει μια αξιόπιστη, υπεύθυνη, προγραμματική και μαχητική αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ. Ταυτόχρονα ο προοδευτικός χώρος αυτή τη στιγμή δεν έχει κυρίαρχο και μαζικό εκφραστή και θέλουμε το Κίνημα Αλλαγής να αποτελεί τον κυρίαρχο αυτό κορμό με πολιτικό περιεχόμενο και πολιτικά χαρακτηριστικά, αντιπαλεύοντας τη μονοκρατορία της ΝΔ. Γιατί δυστυχώς για το πολιτικό μας σύστημα, αν δεν υπήρχε ο κ. Τσίπρας για τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να τον εφεύρει. 

– Εθνικά θέματα:

  •  Η συζήτηση για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι «last year».
  • Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών το ζητούσαμε για τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής και όχι απλά για την τυπική νομιμοποίηση των επιλογών του κ. Μητσοτάκη. Δυστυχώς με δική του ευθύνη, είμαστε πλέον σε σημείο, που τυχόν σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, θα γινότανε απλά και μόνο για να επικυρώσει ειλημμένες αποφάσεις. Αυτό δεν μας αφορά και αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη.  
  • Είναι ιστορική υποκρισία όταν η ΝΔ επιτρέπει να εκδοθεί στα αγγλικά ανακοινωθέν που χαρακτηρίζει «ιστορική» τη συμφωνία των Πρεσπών, όταν μέχρι πρότινος για αυτούς ήταν εθνική ήττα. Υπάρχουν επίσης ζητήματα μυστικής διπλωματίας, όπως με την τριμερή στο Βερολίνο, όπου τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν καμία ενημέρωση. Υπάρχει θέμα με τη συντεταγμένη αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας που ακόμα δεν έχει απαντηθεί σε επίπεδο κυρώσεων. Φτάσαμε μία ανάσα πριν τη σύγκρουση και πρέπει να μπουν πολύ συγκεκριμένα κάποια ζητήματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα, πως δεν είναι δυνατόν να ξεκινάει διάλογος με την Τουρκία όταν δεν έχουν αποσυρθεί ακόμα τα τουρκικά πλοία από την κυπριακή ΑΟΖ. Αντίστοιχα όταν επί δημόσιας ρητορικής γίνεται συζήτηση, από την πλευρά της Τουρκίας, για θέματα, που για εμάς είναι κόκκινη γραμμή, όπως είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών μας. 
  • Να γίνει απόλυτα σαφές ότι εμείς συζητάμε για το μοναδικό ζήτημα που θεωρούμε ως διμερή αντιπαράθεση με την Τουρκία που είναι υφαλοκρηπίδα και οι προεκτάσεις στις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Να οριστεί άμεσα κατάλογος κυρώσεων, και μάλιστα με αυτόματη ρήτρα ενεργοποίησης τους.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Φώφη Γεννηματά: «Τώρα είναι η ώρα, καλούμε κάθε προοδευτικό πολίτη να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί μας»Παύλος Χρηστίδης: «Οι απόψεις βουλευτών της Ν.Δ. για "μαθητές φίδια στον κόρφο" είναι ακροδεξιές και πρέπει να πάρει θέση ο κ. Μητσοτάκης»