Σε Συνεντεύξεις

ΣΗΜΕΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ OPEN TV ΚΑΙ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ  «ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 7:00» 

  • Για το μεταναστευτικό:

Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα. Το λέω αυτό ως θέση αρχής γιατί δεν μπορούμε να το αντιλαμβανόμαστε ως σημείο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς δημιούργησε και όξυνε το ζήτημα στη διακυβέρνηση του, γιατί καλή μεν η ρητορική της δήθεν αλληλεγγύης, αλλά η Μόρια και οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης είναι δημιούργημα του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής του. Έβαλε πολύ χαμηλά τον πήχη, άλλα αντίστοιχα η ΝΔ με τον  αρμόδιο Υπουργό να βγαίνει και να τα βρίσκει «όλα καλά» τον Ιούλιο, υιοθέτησε και κληρονόμησε ακριβώς αυτή την ευθύνη.

Τι πρέπει να κάνουμε σήμερα; Τρία βασικά πράγματα:

  1. Φύλαξη συνόρων 

Στη θάλασσα υπάρχουν σύνορα και πρέπει να το διαφυλάξουμε. Πρέπει η Frontex με λειτουργία σοβαρής συνοριοφυλακής να στείλει ένα μήνυμα ότι τα σύνορα μας είναι Eυρωπαϊκά, λειτουργώντας παράλληλα αποτρεπτικά στις εισροές και στα οργανωμένα κυκλώματα που δρουν στις ακτές της Τουρκίας.

  1. Διαδικασία απονομής ασύλου

Δε νομίζω ότι διαφωνεί κανείς ότι πρέπει να επιταχυνθεί, ειδικά όταν μέχρι πρότινος χρειάζονταν μπορεί και 2,5 χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των αιτούντων άσυλο.  Και ειδικά όταν αυτοί οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι, βάσει της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, να μένουν στα νησιά μας, δηλαδή στα πρώτα σημεία εισδοχής, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, προκαλώντας μία εκτεταμένη συμφόρηση, δυσβάστακτη πλέον για τους ίδιους αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

  1. Μετά την κατανομή ασύλου, υπάρχουν δύο δυνατότητες

Πρώτον, για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, να επαναπροωθηθούν άμεσα στην Τουρκία με τη συνδρομή της Ευρώπης.

Και δεύτερον, για όσους είναι δικαιούνται άσυλο, να μπορέσουμε να επανασχεδιάσουμε ένα ουσιαστικό relocation σε όλη την Ευρώπη και μια αναλογική κατανομή τους, σε συμφωνία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, γιατί το προσφυγικό προφανώς δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Ένα μείζον ζήτημα το οποίο δεν έχει τεθεί -σχεδόν- από κανένα: Η ερμηνεία που γίνεται για την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας λέει πως αν μεταφερθούν οι πρόσφυγες ή οι μετανάστες από τα νησιά στην ενδοχώρα, παύει να υφίσταται η δυνατότητα επαναπροώθησης στην Τουρκία. Πρέπει να αλλάξει και να ξεκαθαριστεί η κοινή δήλωση για την αλλαγή του όρου αυτού, γεγονός όμως που δεν έχει τεθεί πουθενά στην Ευρώπη από τον κ. Μητσοτάκη. Είναι δεδομένο ότι τα νησιά πρέπει να αποσυμφορηθούν

  • Για την Συνταγματική Αναθεώρηση:

Δυστυχώς, η προηγούμενη Βουλή με τα άρθρα που άνοιξε προς αναθεώρηση έχασε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να είναι αυτή η αναθεώρηση πραγματικά ουσιαστική και να κατοχυρώσει θεσμικά σημαντικά θέματα για τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. 

Πλέον, δίνουμε βάση σε 2 ζητήματα:

  1. Αλλαγή του άρθρου 86 (του νόμου περί ευθύνης Υπουργών)

Έχουν συμφωνήσει όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Το να συζητάμε για αναδρομική ισχύ είναι κάτι το οποίο νομοτεχνικά δεν στέκει. Και πρωτοετής της Νομικής το αντιλαμβάνεται αυτό. Προφανώς συμφωνούν όλοι με τη λογική των αποσβεστικών προθεσμιών και με τη λογική που λέει ότι ο Υπουργός θα έχει την ίδια νομική αντιμετώπιση με έναν κοινό πολίτη.

  1. Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας 

Ως Κίνημα Αλλαγής δεν συμφωνούμε ούτε με τη λογική του να πάει η εκλογή του Προέδρου στη βάση της κοινωνίας, ακριβώς γιατί αυτό νοθεύει το πολίτευμα και το πολιτειακό μας σύστημα, αλλά δεν συμφωνούμε και με τη λογική της ΝΔ που μιλάει για απλή πλειοψηφία για την ανάδειξη του ΠτΔ, αλλοιώνοντας το χαρακτήρα ευρύτερων συναινέσεων που πρέπει το ανώτερο αυτό πολιτειακό αξίωμα να εκπροσωπεί. 

Εμείς μιλάμε για αυξημένη πλειοψηφία είτε 160 είτε 180, σαφή αποσύνδεση με τη διάλυση της Βουλής, με δυνατότητα ακόμα και για παράταση της θητείας του Προέδρου μέχρι να βρεθούν συναινετικές λύσεις.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.