Σε Συνεντεύξεις

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του KONTRA NEWS
με το δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη

  • Για τα επιδόματα του 2020 και την επιδοματική πολιτική

Δεν μπορεί ο στόχος μιας, ως θέση αρχής, Κυβέρνησης να είναι: παίρνοντας αίμα από την πραγματική Οικονομία να επιστρέφει ελάχιστο μέρος αυτού σε πολίτες με τη μορφή ποικίλων επιδομάτων. Αυτή η πολιτική δεν οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Από τη συνάντηση της Προέδρου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ με τον Κεντρικό Τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, προκύπτει ότι η χώρα θα κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,3%, δηλαδή ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση και με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό καθιστά σαφές εκ νέου την ανάγκη της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5%, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος που θα τονώσει περαιτέρω την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Και προχωρώντας προς την οικονομική μας αυτοτέλεια, να μπορέσουμε να δομήσουμε αποτελεσματικά τις συνθήκες για ένα σοβαρό κοινωνικό κράτος και ποιοτικές δομές πρόνοιας, για αυτούς που το έχουν ανάγκη. Αυτό χρειάζεται η χώρα. Κι όχι περιπτωσιολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της χώρας.

Ο Προϋπολογισμός του 2020 θα μας δώσει την ευκαιρία να τοποθετηθούμε και συγκεκριμένα.

  • Για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Στο τέλος του χρόνου λήγει η θεσμοθετημένη προστασία της Α’ κατοικίας. Από τη συνάντηση της Φ. Γεννηματά με τον Κεντρικό Τραπεζίτη δεν προέκυψε ισχυρή διαβεβαίωση για το τί μέλλει γενέσθαι στο εξής. 

Δεν εφησυχάζουμε και γι’ αυτό το λόγο η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας θα καταθέσει Πρόταση Νόμου για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, για να σωθούν τα σπίτια των πολιτών με βιώσιμες λύσεις. Έχοντας ως παρακαταθήκη το νόμο ΠΑΣΟΚ μέσα στην κρίση, αυτόν ακριβώς που υπονόμευσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και αντίστοιχα η ΝΔ δεν έχει αναλάβει ακόμα οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

  • Για τις χρεώσεις των Τραπεζών και τις διευκολύνσεις των τραπεζικών στελεχών

Μέρος των χρεώσεων σε υπηρεσίες μέσω τραπεζικών συναλλαγών μειώθηκαν μετά από πρωτοβουλία και παρέμβαση μας, με τόσο την κυβέρνηση, όσο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού να υστερούν στις απαιτούμενες ενέργειες που έπρεπε ήδη από τις 9/10 να έχουν κινηθεί.

Το θέμα του νέου θεσμικού πλαισίου της προνομιακής διαχείρισης των τραπεζικών στελεχών είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει σοβαρά. Το συντονιστικό της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες και θα διατυπώσουμε ξεκάθαρα τη θέση μας.

  • Για την Προκαταρκτική Επιτροπή-NOVARTIS-Παπαγγελόπουλου

Από την πρώτη στιγμή που η υπόθεση NOVARTIS ήρθε στην επικαιρότητα με τον τρόπο, που ήρθε, τα ερωτηματικά για τους μάρτυρες ήταν και παραμένουν ερωτηματικά. 

Παπαγγελόπουλος-Πολάκης-Τζανακόπουλος προηγήθηκαν των θεσμικών διαδικασιών. Είναι δεδομένο.

Επί της ουσίας του σκανδάλου, προκύπτει το εύλογο ερώτημα γιατί καλύπτεται η έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης της περιόδου 2004-9, γεγονός που δεν έχει διερευνηθεί καν από όσους κόπτονται περί σκανδάλου.

Όλα στο φως. Οι καταγγελίες ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών θα μας οδηγήσουν στα γεγονότα.

Αν μιλήσουμε για την εξαίρεση των Πολάκη-Τζανακόπουλου από την Επιτροπή, σε απλά ελληνικά: δεν μπορεί κάποιος να είναι και εξεταζόμενος και εξετάζων. Είναι κοινός νους. Λογική, που περιγράφεται και συνταγματικά. Και αντίστοιχα, υπάρχει ήδη γνωμοδότηση της νομικής επιτροπής της Βουλής από το 2010 για αντίστοιχη υπόθεση, με το ίδιο ακριβώς απότοκο. 

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.