Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Για το νομοσχέδιο του Υπουργείο Υγείας τοποθετήθηκε ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας, Κώστας Μπαργιώτας. Αρχικά επέκρινε την κυβέρνηση για υποκριτική στάση στο θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, λέγοντας «Ακούω τον Υπουργό να αναφέρεται διαρκώς σε εκκαθάριση εν λειτουργία και εξυγίανση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Όλα αυτά γίνονται για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο, για να μπορεί ο κ. Πολάκης, όπως είπα κι άλλες φορές, να διατείνεται ότι έκανε μία μεγάλη αλλαγή, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει κάνει απολύτως τίποτα. Δεν υπάρχει καμία διάταξη η οποία να βελτιώνει τη διαφάνεια και τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων του οργανισμού είτε τον λένε ΚΕΕΛΠΝΟ είτε τον λένε ΕΟΔΥ. Σε αυτό το νομοσχέδιο δεν υπάρχει καν η υποχρέωση κατάθεσης ισολογισμών και απολογισμών. Πάμε από ένα αδιαφανές και προβληματικό ενδεχομένως, ΚΕΕΛΠΝΟ σε ένα ακόμα χειρότερο ΕΟΔΥ. Αν πιστεύετε ότι με το καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, το οποίο εισάγεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ, θα βρείτε γιατρούς με τα προσόντα που περιέγραψα προηγουμένως, σας θυμίζω απλώς το ναυάγιο και το Βατερλώ των ΤΟΜΥ, οι οποίες δεν βρίσκουν προσωπικό ακριβώς για τον ίδιο λόγο».

Στη συνέχεια, σε σχέση με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην υγεία ανέφερε «Τα πάντα περνούν στην ΗΔΙΚΑ. Διαδικασίες που είχε ξεκινήσει ο ΕΟΠΥΥ, αρμοδιότητες που είχε ο ΕΟΠΥΥ, μητρώα τα οποία έχει χρηματοδοτήσει και είχε ξεκινήσει ο ΕΟΠΥΥ, ο φάκελος ασθενών και πολλά άλλα πράγματα, περνάνε στην ΗΔΙΚΑ υπό την εποπτεία του Υπουργείου. Δεν λέω ότι είναι λάθος. Λέω ότι αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα ήταν λάθος. Όλοι ξέρουμε ότι εξελίσσεται ένας πόλεμος κυριολεκτικά, πολυεπίπεδος, κομματικός, ενδοκομματικός, ενδοκυβερνητικός, πόλεμος συμφερόντων ιδιωτικών που συνασπίζονται πίσω από τους δύο οργανισμούς, πόλεμος μεταξύ των δύο οργανισμών και αυτό που συζητάμε σήμερα και προσπαθούμε να το περάσουμε στη ζούλα είναι ακόμα ένα επεισόδιο ενός ματς, το οποίο δεν φαίνεται να τελειώνει. Η διαχείριση της ψηφιακής πληροφορίας είναι ουσιαστικά ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της διακυβέρνησης του ΕΣΥ. Θέλουμε και χρειαζόμαστε μία συγκεκριμένη πολιτική, η οποία με διαφάνεια και με συγκεκριμένο τρόπο και ιεράρχηση θα αναλάβει την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων. Τα big data, τα λεγόμενα μεγάλα δεδομένα, για τα οποία γίνεται, επιτρέψτε μου τη λέξη, το «πατιρντί» εδώ και πολλά χρόνια, είναι πόρος δημόσιος, είναι περιουσία του ελληνικού λαού».

Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Υγείας έκανε δεκτή τροπολογία του κ. Μπαργιώτα, σύμφωνα με την οποία μειώνεται η εμπλοκή του ΚΕΣΥ σε θέματα αρμοδιότητας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, η οποία προκαλούσε μεγάλες καθυστερήσεις.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.