Σε Ανακοινώσεις

Το Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί θετικά και αποφασιστικά για την εξάλειψη των διακρίσεων στην ελληνική κοινωνία, για οποιοδήποτε λόγο αυτές συμβαίνουν και ειδικά για λόγους φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Υπό αυτήν την έννοια υπερψήφισε όλα τα νομοσχέδια δικαιωμάτων που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια. Είναι γνωστό ότι, και, με τις δικές μας ψήφους διαμορφώθηκαν πλειοψηφίες στο Κοινοβούλιο την ώρα που ο τότε κυβερνητικός εταίρος καταψήφιζε με ρατσιστικά και ομοφοβικά επιχειρήματα.

Ο αγώνας κατά των διακρίσεων πρέπει να είναι συνεχής είτε σε θεσμικό είτε σε καθημερινό επίπεδο. Η εξάλειψη υφιστάμενων διακρίσεων σε διάφορα πεδία της καθημερινότητας των πολιτών, Ελλήνων και αλλοδαπών είναι προτεραιότητα μας.

Οι διατάξεις του ισχύοντος Ελληνικού Συντάγματος εγγυώνται θεσμικά την ισότητα των πολιτών. Έχουμε ένα καλό Σύνταγμα. Από την άλλη πλευρά κάθε συζήτηση για ενίσχυση των δικαιωμάτων με θεσμικό τρόπο είναι ευπρόσδεκτη. Τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, το Σύνταγμα καλύπτει τις ανάγκες όλων των πολιτών ενώ όσες φορές κρίθηκε αναγκαίο στο παρελθόν προστέθηκαν διατάξεις για θετικά μέτρα υπέρ ομάδων του πληθυσμού που μειονεκτούσαν. Η συμπερίληψη ειδικών κατηγοριών του πληθυσμού, με διακηρυκτικό τρόπο, σε τυχαίες διατάξεις του Συντάγματος ενέχει πάντα τον κίνδυνο να δημιουργήσει νομικά προβλήματα σε σχέση με την ερμηνεία και τη συνεκτικότητα του συνταγματικού κειμένου. Σε κάθε περίπτωση, ο κοινός νομοθέτης οφείλει να καλύψει κενά της νομοθεσίας για την πλήρη εφαρμογή του υφιστάμενου Συντάγματος.

Υπό το φως των παραπάνω, το Κίνημα Αλλαγής δεν υπερψήφισε την προτεινόμενη πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 5 παρ. 2 του Συντάγματος όπως αυτή κατατέθηκε στις 21/01/2019 από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Κρίθηκε ότι όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αλλά πιθανόν δημιουργεί ερμηνευτικά προβλήματα για την εφαρμογή του σχετικού άρθρου στο μέλλον. Η αναθεωρητική διαδικασία οφείλει να λαμβάνει χώρα με επιμέλεια και νηφαλιότητα και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο μικροκομματικών σκοπιμοτήτων ή επικοινωνιακών σχεδιασμών.

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θα τοποθετηθούν αναλυτικότερα για το θέμα στην επικείμενη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.