Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ι. Βρούτση

                                  Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο

                                  Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

                                  Υγείας, κ. Β. Κικίλια

Θέμα: «Μέτρα στήριξης για την θωράκιση μονάδων κλειστής φροντίδας ηλικιωμένων-Γηροκομείων εν μέσω κορωνοϊού»

Κύριοι Υπουργοί,

Το πάθημα στο Μπέργκαμο της Ιταλίας δεν έγινε δυστυχώς μάθημα στη χώρα μας και επιπλέον δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις μας για την έγκαιρη θωράκιση, από την πανδημία, των μονάδων κλειστής φροντίδας ηλικιωμένων-Γηροκομείων.

Τα προβλήματα υποστελέχωσης, ελλιπούς οργάνωσης, ποιότητας υπηρεσιών μεγεθύνθηκαν και ανέδειξαν τις ευθύνες και την ολιγωρία της πολιτείας.

Τη ζοφερή εικόνα, που επικρατεί σήμερα, στα διάφορα γηροκομεία της χώρας, τη συνθέτουν:

  • Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και απωλειών, μεταξύ των περιθαλπομένων και του προσωπικού. Ενδεικτική η κατάσταση που βιώνει πρόσφατα το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια δημόσιο θεραπευτήριο χρονίων παθήσεων-γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα στη Θεσσαλονίκη.
  • Οικονομική και λειτουργική δυσπραγία  των ιδρυμάτων αυτών να ανταποκριθούν στα νέα, απαιτητικά και πολυδάπανα πρωτόκολλα αντιμετώπισης του ιού.
  • Κενά στο θεσμικό πλαίσιο και ελλιπείς προϋποθέσεις αδειών και λειτουργίας
  • Αδυναμία των Περιφερειών να οργανώνουν, με όρους επάρκειας, τους απαιτούμενους ελέγχους, με ουσιαστικά μηδενική ή ισχνή στελέχωση των υπηρεσιών Κοινωνικής Έρευνας της  κάθε Περιφέρειας.
  • Η κακοδιαχείριση πολλών ισόβιων διοικήσεων από τη μια πλευρά (βλ. πρόσφατη εισαγγελική παραγγελία για το ιστορικό Γηροκομείο Αθηνών)  και
  • Εντελώς στον αντίποδα, το  τραγικό γεγονός της αυτοκτονίας, στις 21.10.2020, ενός ευσυνείδητου 40χρονου, ιδιοκτήτη της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων Νέας Θάλπη, στον Άγιο Στέφανο Αττικής και μέλους του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), Δημ. Καμπανάρου, ο οποίος είχε λάβει εύσημα για την όντως υποδειγματική εφαρμογή των μέτρων κατά του κορονωιού.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τις πιο εύγλωττες περιπτώσεις, που αποτυπώνουν  τις δομικές και αντιφατικές συνθήκες στη ζωή αυτών των μονάδων, εν μέσω πανδημίας.

Ως γνωστό, οι δομές κλειστής φροντίδας ηλικιωμένων-χρονίως πασχόντων στην ουσία αποτελούν ένα πανελλαδικό δίκτυο, που περιλαμβάνει τα δημόσια γηροκομεία, που ανήκουν στα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πρόνοιας (Π.Κ.Κ), φιλανθρωπικά-εκκλησιαστικά γηροκομεία, από μεγάλες δωρεές, κυρίως του αποδήμου ελληνισμού καθώς και τα ιδιωτικά γηροκομεία, που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της επενδυτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας ιδιωτών ( περί τα 300 τέτοια σε όλη τη χώρα).  ΟΙ παραπάνω κατηγορίες λειτουργούν με ίδια έσοδα, είτε από την κρατική επιχορήγηση, από τα τροφεία των φιλοξενούμενων, από δωρεές και διάφορες ενισχύσεις, κ.ά.

Εν μέσω πανδημίας, ενώ είναι ανοιχτές οι ως άνω δομές, και σε μερικές περιπτώσεις με διαθέσιμες κλίνες, στην ουσία είναι πλέον κυριολεκτικά κλειστές, σε καθεστώς ιδιότυπης καραντίνας, δεν μπορούν λόγω των περιορισμών να φιλοξενήσουν νέα περιστατικά, παρά μόνο κατόπιν έκτακτων αποφάσεων από τα αρμόδια υπουργεία, που μεταφέρουν περιστατικά από το ΕΣΥ.

Άρα, ενώ βρίσκονται σε λειτουργία και με πολύ αυξημένες λειτουργικές και οικονομικές απαιτήσεις βρίσκονται σε κυριολεκτική ασφυξία!

Το αντίδωρο της Κυβέρνησης, με τη διάθεση των δωρεάν τεστ, αρχικά ανά μήνα και στη συνέχεια εβδομαδιαία, είναι μόνο η παρακεταμόλη της εποχής για τα ιδρύματα αυτά!

Περισσεύουν οι συναισθηματικές εξάρσεις των υπευθύνων για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, αλλά στην πράξη στα γηροκομεία αναστενάζουν!

Εφόσον τα λεγόμενα κλειστής φροντίδας γηροκομεία παραμένουν ανοιχτά υποχρεωτικά, και τα χρειάζεται όσο ποτέ το εθνικό κοινωνικό σύστημα προστασίας, επείγει να ληφθούν άμεσες γενναίες αποφάσεις για τη συνέχιση λειτουργίας τους και την αποτελεσματική υποστήριξη των περιθαλπομένων.

Απαιτείται ολοκληρωμένη προσέγγιση με δέσμη μέτρων,  όπως:

  • Έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στο σύνολο των δομών, για την κάλυψη των δαπανών εφαρμογής των έκτακτων υγειονομικών πρωτοκόλλων
  • Αναστολή ή απαλλαγή των υποχρεώσεων τους προ το Δημόσιο (ΕΝΦΙΑ, λογαριασμοί σε κοινωφελείς οργανισμούς) και ελάφρυνση του μισθολογικού κόστους (π.χ. απαλλαγή, επί εξάμηνο, των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων)
  • Επιδότηση ή ευνοϊκή δανειοδότηση για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους
  • Άμεση πρόσληψη προσωπικού, όπου οι μονάδες ανήκουν στο δημόσιο, Περιφέρειες, δήμους και ένταξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε επιδοτούμενα προγράμματα πρόσληψης προσωπικού (προγράμματα SURE, ΟΑΕΔ, κλπ).

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποια από τα παραπάνω άμεσα, απαραίτητα μέτρα και πολιτικές για την αντιμετώπιση της έκτακτης συγκυρίας στον ευαίσθητη ομάδα των περιθαλπόμενων ηλικιωμένων με συνοδά, οικονομικοκοινωνικά και προβλήματα υγείας προτίθεστε να λάβετε και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

2. Ποια άλλα πρόσθετα μέτρα σχεδιάζετε να εφαρμόσετε προκειμένου να διασφαλίσετε την δημόσια υγεία, την απρόσκοπτη λειτουργία και εν τέλει τη συνολική θωράκιση και επιβίωση των δομών κλειστής φροντίδας ηλικιωμένων-χρονίως πασχόντων;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές,

Βασίλης Κεγκέρογλου

Γεώργιος Μουλκιώτης

Ευαγγελία Λιακούλη

Ανδρέας Πουλάς

Κώστας Σκανδαλίδης

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ευαγγελία Λιακούλη: «Οι νέοι τσιφλικάδες, θα γεννήσουν νέους Αστραπόγιαννους!»Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με αίτημα την πρόσκληση στις αρμόδιες επιτροπές της Γενικής Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Μαριαλένα Τσίρλη