Σε Ανακοινώσεις

Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει σήμερα μια θεσμική κρίση που δημιούργησαν ο Μαδούρο και η κυβέρνησή του, μια κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο, σε κύματα προσφύγων και να αποτελέσει παράγοντα αποσταθεροποίησης για την ευρύτερη περιοχή. Απέναντι σε αυτήν την κρίση, δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφοροι.

Η θέση μας, είναι δίπλα στην προοδευτική αντιπολίτευση της χώρας.

Οι εκλογές που έγιναν το Μάΐο του 2018 στη Βενεζουέλα, στερούνται δημοκρατικής νομιμοποίησης, καθώς προηγήθηκε ο αποκλεισμός ηγετών και πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναγκάζοντας τη διεθνή κοινότητα να δηλώσει ότι αυτή η εκλογική διαδικασία αντιβαίνει στους δημοκρατικούς κανόνες που απαιτούν ανταγωνισμό, ελευθερία και εγγυήσεις.

Το τελευταίο διάστημα, η καταπίεση ενάντια στο λαό της Βενεζουέλας από το καθεστώτος Μαδούρο, έγινε ακόμη πιο σκληρή. Τριανταπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, πάνω από 850 συνελήφθησαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν ιδιαίτερα στις φτωχότερες συνοικίες της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε σε αναγνώριση και σεβασμό του δημοκρατικά εκλεγμένου Κοινοβουλίου της χώρας, το οποίο έχει ένα καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Αναγνωρίζουμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες του Χουάν Γκουαϊντό, Πρόεδρου του νόμιμα εκλεγμένου Κοινοβουλίου, ο οποίος αναγνωρίζεται από ένα σημαντικό τμήμα της διεθνούς κοινότητας, ως μεταβατικός Πρόεδρος της Βενεζουέλας, για την επιτυχή μετάβαση στη Δημοκρατία.

Υπογραμμίζουμε ότι, η δημοκρατική νομιμοποίηση του Πρόεδρου και της Κυβέρνησης στη Βενεζουέλα, μπορεί να προέλθει μόνο από την ελεύθερη έκφραση του λαού της χώρας και καταδικάζουμε κάθε εξωτερική στρατιωτική επέμβαση με στόχο μια αλλαγή καθεστώτος.

Η μόνη λύση είναι η επίλυση της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης με ειρηνικό τρόπο, η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και η διαμόρφωση των αναγκαίων όρων και προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή νέων εκλογών υπό τη επίβλεψη μιας ανεξάρτητης αρχής και διεθνών παρατηρητών. Στην κατεύθυνση αυτή στηρίζουμε τις προσπάθειες της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,υπεύθυνης για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Βενεζουέλας, που καθώς παλεύει για τη δημοκρατία, αντιμετωπίζει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Τέλος, καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να αλλάξει στάση, να ευθυγραμμιστεί με τις αρχές της δημοκρατίας και της αντιπροσωπευτικότητας ως μέσο έκφρασης της λαϊκής βούλησης και να προσθέσει τη φωνή της σε όλες τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις που ήδη έχουν εκφράσει το αυτονόητο. Οφείλει να αποδείξει εμπράκτως ότι, δημοκρατία «α λα καρτ» δεν υπάρχει.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ( ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019)ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΙΟ ( Τρίτη 5/2)