Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία Ομιλίας Χρήστου Γκόκα, Ειδικού Αγορητή στο Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα:

«Κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για ένα Σύστημα Αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις ευρωπαϊκές αγορές»

 • Έχουμε μια ιδιαίτερα σημαντική Συμφωνία, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EASTMED, με οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη, που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και αποτελεί εγγύηση σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 • Ένα μεγάλο ενεργειακό έργο, στην Ανατολική Μεσόγειο.
 • Πάνω απ’ όλα όμως είναι ένα έργο ύψιστης γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας.
 • Αποτελεί κορυφαία πατριωτική επιλογή. Και είναι έργο ΠΑΣΟΚ.
 • Με την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις στις επαφές με την Κυβέρνηση του Ισραήλ, το 2010, για την προοπτική κατασκευής του EASTMED. Με το όραμα μιας ισχυρής Ελλάδας που πρωταγωνιστεί και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
 • Η οργάνωση της προσπάθειας, για την υλοποίηση και διεκπεραίωση αυτού του σχεδίου, προχώρησε από την τότε Κυβέρνηση με τον Υπουργό Γιάννη Μανιάτη το 2011, με στόχο το μεγαλύτερο ίσως ενεργειακό έργο της Μεσογείου και την προοπτική ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής. Ενώ θα πρέπει να αναγνωριστεί ο σημαντικός ρόλος της ΔΕΠΑ σ’ αυτό το εγχείρημα.
 • Ένα πρωτοποριακό έργο για την εποχή του, σε μια δύσκολη συγκυρία, με όλους απέναντι στην αρχή, σ’ αυτή τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική επιλογή, έργο άσκησης κυριαρχικού δικαιώματος.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση υπονόμευσε και πολέμησε τα έργα αυτά. Μιλούσε για άσκοπη σπατάλη δημοσίου χρήματος. Είναι υποκρισία να λέγεται ότι στήριξε και ότι όλα ξεκίνησαν το 2015. Το 2015 ξεκίνησε η αλλαγή της δικής του στάσης. Και σήμερα έχουμε τις καινούριες αντιφάσεις του. Ψηφίζει τη Συμφωνία, δεν ψηφίζει την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Τί θα μεταφέρει ο αγωγός; Μόνο το φυσικό αέριο των άλλων;
 • Είναι πολύ θετικό ότι σήμερα συμφωνούμε πολλοί περισσότεροι σ’ αυτό το τεράστιας γεωστρατηγικής, αλλά και οικονομικής και αναπτυξιακής σημασίας έργο. Η συμφωνία αποτελεί σημαντικό γεωπολιτικό όπλο και απαντά στις σημερινές κλιμακούμενες προκλητικότητες, τις ενέργειες και τις απειλές της Τουρκίας.
 • Μετά από 10 χρόνια έρχεται τελικά μια συμφωνία. Και πρέπει να προχωρήσετε. Τα μέχρι σήμερα βήματα στηρίχθηκαν στον οραματισμό του 2010-2011. Σήμερα ποιο είναι το όραμα της Κυβέρνησης; Με ποιο σχέδιο συνεχίζουμε;
 • Σήμερα έχουμε αλλαγή δεδομένων σε σχέση με το χρόνο σχεδιασμού (Covid -19, πτώση τιμών πετρελαίου, προβλήματα εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων
 • Ο αγωγός που συζητάμε από τη φύση του είναι έργο δύσκολο και πολύπλοκο. Απαιτεί σημαντική χρηματοδότηση. Είναι όμως ένα έργο που μειώνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία, αλλά και τον ρόλο της Τουρκίας ως προνομιακής χώρας διέλευσης όλων των αγωγών.
 • Το έργο πρέπει να προχωρήσει σε υλοποίηση σε ένα ορίζοντα 2-3 ετών.
 • Η ένταξη του αγωγού στον κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώνει την επιλογή μας αλλά και ταυτόχρονα την συναντίληψη της ΕΕ για την υψηλή προστιθέμενη αξία του αγωγού EastMed.
 • ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

-Να λειτουργήσει ως μέσο συνεργασίας, ειρήνης, ενότητας και ανάπτυξης των χωρών της Αν. Μεσογείου και της ΕΕ που θα ενταχθούν στη Συμφωνία Στήριξης του.

-Οι χώρες που υπογράφουν τη Συμφωνία στήριξης του East Med θα πρέπει να δεσμευθούν πολιτικά και μακροχρόνια ότι αυτός ο αγωγός είναι η βασική του επιλογή για όδευση προς την ΕΕ των νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που θα ανακαλυφθούν στην περιοχή.

-Θα πρέπει να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου από Ευρωπαϊκούς πόρους και η δέσμευση μεγάλων καταναλωτών για αγορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από τον East Med.

 • Πρέπει να μας ξεκαθαρίσετε τι ακριβώς θα κάνετε με την απένταξη της ανάπτυξης των δικτύων της ΔΕΔΑ σε Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο. Είναι βαριές οι ευθύνες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι δικές σας που με τις καθυστερήσεις σας δεν προχώρησαν αυτά τα έργα και έρχεται τώρα η ΡΑΕ και τα απεντάσσει ενόψει μάλιστα και του 2023 που λήγει το ΕΣΠΑ που χρηματοδοτεί τέτοια έργα. Και όχι μόνο τα απεντάσσει αλλά δίνει σε ιδιώτες την κατασκευή των δικτύων για την Βέροια και τα Γιαννιτσά. Με την στάση σας δηλαδή πριμοδοτείτε ιδιωτικά συμφέροντα και απομειώνετε και την αξία της ΔΕΔΑ και κατεπέκταση της ΔΕΠΑ που θέλετε αύριο μεθαύριο να ιδιωτικοποιήσετε το 100%. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε τέτοιου είδους παιχνίδια.
 • Η τετραμερής Συμφωνία υπογράφηκε από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Η Ιταλία, δεν υπέγραψε μέχρι τώρα τη Συμφωνία. Ειπώθηκε ότι μπορεί να υπογράψει όποτε αποφασίσει. Οι λόγοι δεν διευκρινίστηκαν, ενώ απέστειλε θετική επιστολή, χωρίς να είναι σαφής και συγκεκριμένη. Και όλα αυτά έγιναν πριν την πανδημία του covid-19
 • Ο αγωγός περνά (θα περάσει) από την Κρήτη, είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τη διέλευση του αγωγού, όπως και η Πελοπόννησος , η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος που είναι εκτός δικτύου αυτή τη στιγμή και μειονεκτούν ως προς το κόστος ενέργειας.
 • Η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Εκ των πραγμάτων για λόγους γεωπολιτικούς και τεχνικούς για την ομαλή εξέλιξη του έργου, για την περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, πρέπει να προχωρήσει η οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ. Για να μη βρεθούμε προ τετελεσμένων, όπως υπάρχει ο κίνδυνος από τις ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με τη Λιβύη.
 • Είναι ζήτημα Εθνικής σημασίας, το στηρίζουμε, και από την Κυβέρνηση περιμένουμε την απάντηση για τις προθέσεις της σ΄ αυτό το θέμα και ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με άλλες χώρες (Αίγυπτο, Κύπρο, Αλβανία, Ιταλία).
 • Ψηφίζουμε την κύρωση της Συμφωνίας και επί της αρχής και επί των άρθρων.
 • Και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί το έργο που η παράταξή μας οραματίστηκε και δρομολόγησε, αποτελεί Εθνική προτεραιότητα, το οποίο από ένα σημείο και ύστερα στηρίζεται και υπηρετείται από τις Κυβερνήσεις της χώρας μας. Η ευθύνη ανήκει σε όλους και πάνω απ’ όλους στην Κυβέρνηση.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Μιχάλης Κατρίνης: «Η χώρα να δρομολογεί τις εξελίξεις στην περιοχή κι όχι να τις παρακολουθεί»Ανδρέας Πουλάς: «Κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ των τεστ COVID-19 στον ιδιωτικό τομέα»